Лично искуство немам, ама чисто лаички можам да дадам некој совет. Според мене најдобро е ако имаш можност да испиташ бета денес и понеделник за да видиш дали расте. Исто така јас би отишла на уште едно мислење. Ако недај Боже е неопходно чистење според мене соодветно е да каже доктор кој метод ќе се користи, не е ствар на избор. Во ептен рана бременост некогаш се чисти сам организмот, некогаш се потребни лекови, некогаш киретажа. Доктор треба да одлучува што е најсоодветно во конкретен случај. Има шанси и за касна овулација, јас сум бремена со касна овулација. Докторот што одма ти кажал да се чистиш нема да го коментирам. Работата е 50-50, останува да почекаш. Ти посакувам убав исход, а и да не е пробај да не се разочаруваш. Често се случува и со соодветна терапија ќе си останеш пак бремена. Со среќа!
Zdravo kazete mi Dali nekoja imala iskustvo da odi na rengen za zab,mi kazaa deka imalo keceli zastitni vo Edna oridinavija kade Sto pravele trudnici a I mozelo da se odi ...nekolku doktori mi kazaa deka moram snimka .. vo bunilo sum
dobar den 38 nedela sum i preku eden den odam na ptegled na Gak me pregleduvaat vaginalno ama posle toa mn krvaram a nemam nekoj posebni bolki samo neznam dali moze da shetam zosto mn ubavo vremevo nadvor a ne mi se sedi doma nz dali ke mi se pojaca kravarenjeto ako shetam..... doktorot rece ne e problem ako imas krv toa e od pregledot vaginalen ...... setate li vie sto ste imale vakvo iskistvo?
И мене ми рекоа дека со преглед со рака може да се очекува крварење тоа воедно е и првиот метод на провокација тука која ќе ја применат на мене, после тоа ми рекоа да шетам низ ходници, во паркот на болницата…така да не верувам да е проблем. А зошто секој втор ден те проверуваат вагинално? Тука тоа е пракса само при пораѓај, никој досега не ме чепнал долу за ништо еве 9м.
pa neznam zosto me proveruvaat, otvorena sum 3cm veke nekolku dena i si stoi isto pa mozebi zatoa me proveruvaat sekoj vtor den za da lrovwrat dali se otvaram.... inako za kade misles: Tuka toa e praksa..... jas ova go pisuvam za na Gak na klinika
Миссед абортус е кога има срцева акција па после нема, или кога престанува да се развива плодот, тој плод сам не се чисти нема крварење, мора киретажа, а спонтан е друго, тогаш се крвари, ти предлагам да одиш со вакум аспирација, мене првата бременост ми беше така, имаше срце потоа во 9та недела немаше, престанал да се развива плодот во 8ма недела. Јас бев во Плодност со вакум аспирација беше киретажата. Симптомите беа за бременост, крв немав капка една, пречесто се случува за жал, на секоја 2ра и се случува. Природна селекција е најчесто.
Нели ти пишува во извештајот ако крвариш да одиш на преглед? Ако мислиш на траги од крв,може да ср случи,но никако не ми е во ред крварење пообилно.
Не сум во МК јас, ама сепак и да се отвориш повеќе ќе знаат вајда без да те проверат, ќе те фатат болки, плодова вода ќе истече, некако ова малтретирање ми изгледа доста, ама ајде како ти рекле така, шетањето ќе помогне да се отвориш повеќе ако сакаш да го постигнеш тоа не гледам причина зошто да не шеташ.
Девојки што се спремате за влез во 9ти Вадевте ли гел лакот (траен лак користам на нозе и раце) за пред пораѓај? Со првото искрено не ни користев гел лак, на пораѓај знам бев со 8 во еден млечен лак. Какво е вашето искуство?
За пораѓај треба да нема лак на нокти, посебно за царски. Првиот пат бев избришана во нокти, па почнавме природно ама царски се заврши, сега пак исто ќе одам без ништо, здравје имам време јас
Cisti nokti. Jas imam gelni ama ke gi izvadam koga ke vlezam vo 9 ti. Oti ako poradi nesto treba carski, po bojata na tvojot nokt gledaat dali e se vo red.
И јас кога почнав со отварање, ме проверуваа со рака колку сум отворена ама кај мене се одвиваше истиот ден, за вака преку ден на контрола со рака немам искуство. @malicija nor доколку се отвараш, шетањето ќе го убрза процесот, доколку имаш болки контракции, шетањето ќе ги ублажу болките. Имаше тука членки кои по недела ден биле отворени, а не се одвивал баш брзо породот т.е немале контракции или пулнат водењак, они може ќе се јават за совет.
Здраво девојки, моментално сум 14 + 2 .. имам страшен жолт исцедок ,со мирис. Проверив два пати брисеви и излегоа чисти . Гинекологот ми рече да си ставам канестен од 500. Чисто како "превенција" . Па сакав да прашам дали имало некој што користел канестен вагиналети за време на бременост или да си барам да ми препише нешто друго?
Јас го извадив гел лакот пред некое време, 37ма сум. Лакирана сум со обичен, ќе ги избришам веројатно за на пораѓај. Планот е да се пораѓам природно, ама тоа не се знае до последно. Јас користев Канестен 3 вагиналети, на брисеви ми излезе Кандида. Немав никакви симптоми јас, ниту исцедок, ниту иритација. Исцедок со мирис асоцира на инфекција, провери си брисеви пак.
Jas koristev kanesten krema zaginalno. Dozvoleno e. No toa sto ima miris kazuva deka ima nesto. Mozebi ne ti zemat ubavo bris pa ne pokazuva nisto. Da povtoris brisevi na drugo mesto.
Правев брисеви и државно (кај матичниот) и приватно . И двата пати покажаа негативни резултати на инфекции . Ќе одам во понеделник и кај трет доктор ,па ќе видам дали ќе излезе нешто .. И со мокрача исто мака мачев. (имав болка при мокрење). Во обична мокрача само зголемени леукоцити покажа , a уринокултура и државно и приватно чистo... Ви благодарам на советите. Нема да ставам ништо, ќе почекам до понеделник.
И јас исто имам проблем со исцедок, и тоа доста обилен со жолта боја.32 недела сум, на почеток ми најдоа гарднерела вагиналис и кандида.Гарднерелата ја излечив, но исцедокот си остана.Неколку пати користев вагиналети Микорил, но се беше привремено.Не знам колку пати правев брисеви и секогаш излегуваат чисти.Исто и уринокултурата чиста.
I jas imam takov iscedok brisevi cisti. Vo sredata mi stignaa rezultatite. A koristev kanesten krema so aplikator preventivno ama pak mi e takov. 31+1 sum. Ke pravam i urinokultura ovaa nedela ama mislam i taa ke e cista. Zbunka sum. Ama resiv da ne se opteretuvam tolku. Da ima nesto mislam ke pokazese nemoze se cisti brisevi da bidat, ako ne e taka.