Мене докторката воопшто ми го нема спомнато грлото. Вчера имав цтг и преглед, цтг-то мирно, нема знаци дека ќе биде наскоро. Вода има уште и постелката е добра. Се спуштил со главчето во карлица, докторката рече идеално наместен бил за природно ако сум со таква желба. Правиш ли нешто за омекнување на грлото? Урми, ананас, чај, секс? Мислам дека мора да ти го каже и царскиот како опција, зошто многу работи можат да допринесат за на крај да се заврши така, не значи дека те спремал, што знам. И мене мојава ме праша што преферирам, реков природно освен ако има индикации за царски. Рече засега се оди натаму да биде природно, ама секако мора да сме спремни дека се случуваат и промени во последен момент.
Јас 36та сум, денес бев на преглед и прв пат во 9 месеци ме прегледаа долу Не знам што им се згреши. Ама и кај мене гледам пишала дека е затворен цервиксот, ама не ми спомна опција за царски? Ми рече само дека е ок сега за сега. Направив и цтг, имаше некои мали контракции но ништо страшно. Јас не го ни ставив на ум додека сега не прочитав твојот пост, ме замисли.
Mesinja i urinokultura cista nema nisto. Brisevi cisti i pokraj takviot sekret sto za mene ne licese na normalen. Ama ocigledno organizmot taka si se cisti sto znam. Sega mozam da bidam mirna narednite 4 nedeli. Koga ke vlezam vo 9 ti se zemaat brisevi i toj za streptokoka kako li bese ne znam? Sega ostanuva da iskupuvam se ovoj mesec za bebe i za mene za vo bolnica i da spremam torbata i da go cekame bebus da dojde na svet
Кај тебе е супер што се спуштил со главче во карлица. Мојава госпоѓица си плива негде угоре и воопшто не оди надоле да се мести засега, иако е во перфектна позиција за природно - надоле со главата и антериорно поставено. Претпоставувам и јас дека ми го кажа како опција дека веќе е време да ги дискутираме сите сценарија, ама не знам... Трудна будала жена со хормони, си влегов во кола и почнав да си ронам солзи накај дома којзнае како сум изгледала од страна Инаку јадам урми и ананас една цела палма изедов, чај не почнав да пијам не знам ни јас зошто, секс не практикував ама веќе му најавив на маж ми дека ќе мора да работиме периодов барем да пробаме ако ништо друго.
@Lavender13 и јас минатиот пат кога бев во 36 недела не го сфатив тоа како нешто нетипично, ама не знам, очекував некаков прогрес веќе во 38 недела. Нели треба да почне да омекнува да се спушта... Не викам дека сум во право, може џабе си правам глупи филмови ама ете. За воља на вистината покрај царскиот ми кажа дека ќе ме чека и после термин ако е се во ред со другите параметри. Ми ги објасни сите опции и дека секако нема да чекаме вечно ако испадне дека мора да се оди на друга опција освен таа што ја си преферирам.
Епа да пробате. Ние пробавме, ама како прв пат да ни е хаххаха, многу беше смешна цела ситуација и се откажавме. Со чај и јас не почнав, а урми и ананас купувам ама јадам кога ќе ми излезат пред нос. За плачење да не правиме муабет. Освен за работи за кои што стварно има зошто да се плаче, врвот си го достигнав некни кога играч од клубот за кој што навиваме со маж ми доби црвен картон и јас почнав да рикам како ненормална. Провокации баш затоа се ставаат, ако не тргнува процесот, провоцираат вештачки да се отвориш. Јас сум породена во 33та недела со провокации.
Јас ако добро разбрав од бабицата тука, доколку нема некои позначајни промени до 38-39 недела, се почнува со нешо "membrane sweep", каде во суштина ти буричкаат доле ( простете на изразов, не знам точно медицински што се дешава ) за да провоцираат отварање. Доколку тоа не помогне, се започнува со некој вид таблетки кои се ставаат вагинално, а доколку и тоа не помогне, се става катетер како балонче што исто ваљда провоцира отварање. Е сеа она мене ми ги кажа само овие опции, не спомна царски како последица на неотварање, ај баш ќе прашам на следна посета што е процедурата.
Убаво ти објасниле. Се чека до безбедна зона да се отвориш природно, ако не тргне сам процесот го провоцираат со методите што ги наброи. Ако и тогаш не оди, се прави царски рез. Се зависи од околностите, кои што можат да бидат многу различни и променливи од случај до случај.
И јас ја знам процедурата ко ти што ја објасни, еве и Бела потврди. Ние ќе почнеме со ова од наредно цтг кога ќе бидам 39+ Сепак битно е и бебето да успее да се спушти во родилен канал, имав две другарки скроз отворени ама бебето не се спушташе. Едната до крај ја чекаа, другава имаше веќе лоши знаци на цтг-то и одлучија да не ризикуваат да одат на царски. Ај ќе видиме што ќе биде не губам надеж се уште.
Jas mislev ako nemas bolki kontrakcii se stavaat provokacii a ne deka potiknuvaat i otvaranje na grloto. Ete nauciv nesto novo
Fala mila na podrskata, daj boze da e taka i se da e dobro. Inaku mene vcera cel den me boli stomak nekoja tapa bolka, denes odvreme na vreme. Dzabe dva magneziuma ispiv. Najverojatno pak ke pocnam so utrogestan edno navecer da pijam, maticnata rece ako te boli pij, pa ke vodime kako ke bide do vecer Inaku kaj placenje koga sme, jas se proglasuvam za luda definitivno hahaha eve vcera placev deka komsijata si kupil nova kola i od prozor gi gledav kolku se raduvaa okolu kolata, a da reces nesto bliski da sme aj nie samo na zdravo isto si placam koga ke pomislam deka sin mi ke se ozeni eden den i ke se otseli od doma, a dete e do kraj uste sto nema da doziveam so ovaa bremenost Vo prvata nemav nikakvi problemi. Kolku moze samo da se razlicni bremenostite kaj edna zena ccc
Има ситуации, како мојата пример и ред други кога се прави индуциран(провоциран) пораѓај во нетипични недели за породување кога нема ни контракции, ни отворено грло. Откако ќе се направи провокација почнуваат контракциите, а по неа логички следи отварањето, ако воопшто се случи. Провокацијата не е гаранција дека пораѓајот ќе заврши спонтано, исто како што ни спонтано започнат процес на контракции и отварање не е гаранција за истото.
Јас секој ден мислам дека тој е денот за пораѓај ама ништо. Си стежнува ептен на моменти, ноќеска некој нерв ме фати од задникот преку препоните и до коленото, абе ми се плачеше, цела ноќ си стенкав. Маж ми вика другата недела ќе биде, исто и татко ми, интересно е што татко ми до ден погодил кога ќе се родиме јас и брат ми, па се надевам и сега е во право. Си чекам јас, спремна сум во секој момент, ќе биде кај и да е.
Јас бев скроз затворена и ми пукна водењак цтг мирно беше цела вечер на крај ми ставија инфузија за контракции и преглед со рака си добив, али од др причини завршив царски да не ми беше матката поместена за милиметри од предходна операција природно ќе се породев.
Блазе тебе што си спремна, јас не се осеќам спремна воопшто, немам ни торба наместено, немам креветче склопено, има уште работи за докупување, а капак на се и ментално некако опаѓам, ме фаќаат паники како ќе биде пораѓајот, како ќе се снајдам од после.... И мислам заради оваа ментална блокада си ги одложувам обврските што реално треба да ги завршам.
Еве сум јас со цервиксот бетон иако предвреме.Бев 2 дена со породилни болки контракции на патолошка отварање никако ни врв од прст.Пробуваа да ми ги смират контракциите дека рано 32 недела ама не човекот решил да искача.На крај фетал дистрес ноќта хитен царски.Се надевам дека нема да бидам така и овој пат
Mila ne se prasuvaj kako ke bide oti ke bide sosem razlicno od toa sto ke si ufilmas vo glavata. Fati okupiraj si se so toa sto treba da zavrsis. Jas mnogu pati si sedam vo tisina i pocnuvam so prasanjeto kako li ke bide .... I odma stanuvam i ne sakam da mislam na toa. Kako ke bide taka. Samo da bideme i dvajcata dobri.
Мешиња, јас да прашам дали некој мака мачи со низок притисок, 90 со 60 ми е одсабајле пулсот знае да ми се качи до 120 ама многу кратко после тоа ќе се стабилизира околу 70. Пробав и со нешто солено, кафе само бебуш се изнашутира како резултат на кафето бидејќи не конзумирам. Треба да се загрижам или да го третирам како резултат на времево и да не го мислам многу?