Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

25та недела-26мм го измери абдоминално. Од 39мм за 4 недели мн брзо се скратил и мене полошо ми изгледа од првиот пат, а ништо посебно не ми спомна. Зар е можно грешка да е измерено.
    Ќе одам деновиве кај матичната за вагинално да го измери, ме замисли ова мене.:^)

За погоре што прашавте маица и спавача со копчиња ми беа најпогодени, прслуците мн слабо ги искористив.

AniSk, Ceneva, 0ли and 1 other person like this.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Готово нарачав две од Амазон, ефтини, ќе се најдат, таман да не лутам, ќе стасаат утре сабајле.
    Сега прочитав дека за пораѓај ти даваат болничка спавача ама можеш да одбереш и нешто друго ако сакаш, во што ти е комотно, за после пораѓај што сакаш можеш да носиш ама препорачуваат да имаш наметка(јас имам) тука секако ако е се во ред не те држат ни еден ден, поточно буквално можеш да одбереш да си одиш за неколку саати, јас сепак реков сакам 24 часа да бидам пратена, ќе преживеам што и да носам.

danichap and Alishan30 like this.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Можеби не ти го измерила како што треба, башка најдобро е вагинално знаеш. Ако ти е мисла, оди нека те видат пак.
    Ме зачуди, затоа препрашав, последно кога пишувавме за ова тебе добар ти беше, јас се секирав за мојов.
    Од 22 недела до 26 ми беше малку скратен, од 30 мм на 28 и затоа можеби ми рече дека си е океј и тоа ме држеше смирена.
    Ставам двапати Утрогестан.

Едвај чекам преглед :worried:

Alishan30 likes this.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

И јас 2 пати утрогестан, од сам старт на бременост. Па од 16та до 21 недела, од 39,5 до 38,5-39 се скратил за 4 недели. И сега пак за 4 недели од 38,5-39 се скратил на 26мм. Првпат абдоминално ми е измерено, досега се беше вагинално. Одвај чекам неделава пак да ми измерат, ама вагинално:!: пиши и ти како ќе поминеш. Толку нагло кратење, не ми е верно мене.

0ли likes this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Со недели/месеци се препотував навечер по икс пати, плус крварењето. И те како се наоѓаа, се пресоблекував по неколку пати во текот на ноќта. Ич до мода не ми беше дојдено:D

lackygirl and 1209 like this.
  6. Viveki

Viveki Истакнат член

@Оли ти си понапред од нас мислам, јас и @Alishan30 ќе весламе уште еден месец плус. Не се секирајте се ќе биде како што треба.

Не го муабетов за спавачите, у Чаир може да си носам спавача од дома?

princess5, 0ли and Alishan30 like this.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Па во споредба со првиот пат, тогаш 37ма се породив, сега во оваа недела полош ми е цервиксот, а тогаш строго мирував, сега ич не мирувам:wasntme:

Viveki likes this.
  8. Viveki

Viveki Истакнат член

Епа ќе мируваш по малце :) Сакав да кажам и јас сум со хематом и спуштена плацента и се обидувам да не мислам на тоа, си зацртав у памет дека се ќе биде ок дека ќе се породам ко што треба (страв ми е од пораѓај :D ) и така... пробувам да останам позитивна ❤

0ли, Alishan30 and 1209 like this.
  9. Dzulija*

Dzulija* Популарен член

Имам едно прашање.
    Дали секоја трудница требало или не требало користи утрогестан.
    Зошто ако немам болки, немам крварење зошто да ставам два пати?
    Јас ги прекинав на своја рака. 9 недела сум.

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Во првата бременост ги пиев еднаш дневно превентивно заради болки во прв триместар, после ми ги прекина матичната.
    Во оваа бременост само витамини земам.
    Јас не би ги прекинала на своја рака, консултирај го гинекологот што ти дал да ги ставаш.

11. 1209

1209 Форумски идол

Мене матичната ми препиша оти имав благи менструални болки, демек за подршка, потоа отидов на приватно и ми рече нема потреба да земаш за подршка кога немаш никакви индикации дека нешто не е во ред, така не ни почнав.
    Немав никаков проблем, прашај си ја ако не зошто ти препишала па одлучи.

Dzulija* likes this.
  12. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Не може, они ќе ти дадат спавача. :)

Viveki likes this.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мене матичната ми ги препиша без никаква причина. Ниту имав болки,ниту крварење. Ставав до 12 недела. На секој преглед ја прашував дали да продолжам. Последно ми рече ако се е ок на прв скрининг прекини ги.

Dzulija* and AlchinovaR1979 like this.
  14. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

spavaca za doenje ima vo strumicka nenaexclusive maternity .....kako vakva na insta barajte ja jas mojata ja zemav online za prvoto i iskreno sem za vizita za dr ne mi bese prakticna :) inaku @Ceneva ако добро памтам ти си од Ге пробај во Марија Екстра дали имаат спавачи за доење знаат да изненадат

15. 0ли

0ли Форумски идол

Да, еден месец сум понапред од вас, се тешам дека и да се скратил сега повеќе, ќе одлежам уште некоја недела ако треба.
    Јас мурувам, ама и не мирувам. Тоа што ми рече да не се залегнувам, ми даде кураж да не сум во кревет. Но и постелката ми е маргинална мене, ни на последниот преглед не беше крената. Само ми кажа односи да немаме и да се движам полека нога за нога, без нагли движења. Внимавам на тоа, си прошетувам полека, а и по дома се движам. Не чистам, не кревам ништо, не се наведнувам, но готвам и стојам, основни работи завршувам.
    Ти знам дека си одиш на работа, можеби треба да подзакочиш мааалку барем и да помируваш :)

Се надевам ќе биде океј, само си велам да не се доспуштила во превиа и да се скратил цервикс под 2 :worried:
    Плус трансферзално е наместена малава и ниско ја осеќам, со нозе долу и многу ниско ме мава.

Viveki and Alishan30 like this.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Битола на државна болница даваат нивни спавачи и дур си таму нив треба да ги носиш, ако извалкаш со крв ќе ти дадат друга. Јас си носев како наметка една подебелка беше дека зима, снег имаше надвор.
    Иначе ни прслук ни маица под спавача не носев јас дур бев таму, спавачите се горе отворени за да може да се вади градата надвор :D па тие влошки за гради ич нема потреба на болница да носите.
    Дома носев бебидолчиња, сега здравје ќе си купам маици за доење, а може и еден прслук за надвор ко ќе одам. Јас од денес 19та недела на пола сум не ми се верува :lol: како што закажуваат 38ма за втор царски средина на август изгледа ќе биде не крај, таман во најжешкото :whew: ќе си биде лав како мене во хороскоп :sun: меше уште не ми се познава :D уште личам на здебелена не на бремена 8)

17. Marfi19

Marfi19 Активен член

Како успевате со првите дечиња да не ги кревате, дали за од креветче или кога ќе побара за во раце?
    Мене првата бременост ми беше со скратен цервикс после 26та недела и сега за оваа бременост многу ми е страв. Тогаш немав дете лежев, но сега со малиот има 3 години, па не знам како ќе биде.

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Ne mila ne sum od gevgelija, od radovis sum. Ke kupam nekakvi, najeftini so ke gi najdam ;) sekako posle nema da se koristat. Vo nena exclusive znaes kolku se ?

Last edited: Apr 3, 2023
    *malenavolena*87 likes this.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се трудиме, од земја на кревет ја кревам за памперс да сменам, исто од земја во кола ја качувам. Друго не. Збориме демек, мама ја боли мешето, па на емоции ја фаќаме, дека она не е бебе нели, и така се сили па несака во раце

Last edited: Apr 3, 2023
    Marfi19 likes this.
  20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Кај мене на почеток на бременоста беше на преден, па со растење на матката се помести горе па на заден ѕид. Истата информација ја добивав од двајца доктори каде што идев.