Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Со новиот предлог закон за работни односи, имаме точно предвидени слободни денови за прегледи во бременоста, но сеуште е во постапка и за жал не верувам дека во брзо време ќе стапи на сила, како и се друго во нашата држава што не функционира.Сегашниот закон за работни односи и колективниот договор за жал немаат одредби за слободни денови по тој основ.Но од пракса, секогаш сме и дозволувале на трудниците слободни часови во текот на денот за вршење на прегледи, обично до 4 часа во текот на денот, доколку е потребен ден тогаш мора да се покрие се ден ид одмор или боледување.

На IRBBB, Anomis11, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Мешиња добро утро, како сте денес :) Јас имам прашање дали некој се соочил со тврд стомак? Последните два дена кога стојам ми е тврд стомакот ама не како стврднување туку целосно е тврд, а бебе си мрда и баш осеќам посилни удари дури и болни понекогаш. Кога седам и лежам ми е нормално мек. 29+6

3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.978
    Допаѓања:
    8.452
    Kaj nas za zal nisto ne e kako so treba. Eve jas sum na patoloska. Na fzo pisuva boleduvanje za vreme na bremenost se isplaka 100 posto, a tie koja dupka ja koristat vo zakonot, ne vodat site kako obicno bolovanje i ne isplakaat 70 posto.
    Sekoj mesec gubam po 100 evra od platata radi toa. I posle zosto site begaat od drzavata, nisto ne e kako sto treba. Namesto trudnicite da imaat golemi benificii vo mk nisto nema. I posle se cudat natalitetot bil mal.

На DoubleK, Alishan30, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.672
    Допаѓања:
    21.339
    Тоа се тие Брекстон Хикс или лажни контракции. Ништо за загрижување, матката вежба за вистинските.

На Bubish26, Anomis11 и lipstickmadness им се допаѓа ова.
  5. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Баш така, цело време ова го зборам, мајчинството треба да биде заштитено од државата( тука влегува патолошка па дури и боледување за нега на дете до тригодишна возраст), се тоа треба да се исплаќа 100% од страна на фзо, но не е така.На кој начин како трудници и мајки сме заштитени кога секое боледување ни е 70% од плата како и секое друго обично боледување.Најмалку 10000 денари губам од плата секој месец поради патолошка, а само колку многу имам изгубено поради боледување за дете до тригодишна возраст, што треба да биде 100% исплатено, а ни се крати редовно по 30% од плата.Да се биде мајка во оваа наша држава е навистина скапо.

На Martka, IRBBB, Anomis11 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Мене цело време ми е тврд, и тоа баш тврд:) и сега и во претходната бременост, а јас се си мислев дека таков и треба да биде:)Штом бебе си мрда, тогаш се е во ред.

На AniSk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Фала ви девојки @Bella_Stella @Маја Т , ме замисли тоа дека постојано така го осеќам тврд ама изгледа нормално е :)

На Bella_Stella и Маја Т им се допаѓа ова.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Нема систем во светов каде боледување по било која основа е покриено 100% . Во МК барем породилното е 100%, многу малце останати земји имаат вака дарежливо породилно.

На lackygirl, Luminary и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Да, зависи за која земја станува збор.Долго време го проучувам компаративното трудово право.Има земји конкретно ќе ги спомнам САД, што се катастрофа во овој поглед, во однос на секој аспект од заштита на жената и мајка, но затоа има земји, како што е Германија што имаат огромен број бенефиции за жената каки трудница и мајка, и се далеку над нас.Исто и Србија и Хрватска што барем имаат подолго породилно отсуство Да не набројувам, но голем број држави имаат многу добар стимулативен систем за наталитетот.

На juice_, Sofi.ja, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.978
    Допаѓања:
    8.452
    Da no na fzo pisuva edno a pravat drugo. Toa e celiot muabet. A za toa sto se dobiva posle poragaj pomos od drzavata da ne zboruvam. Nie sme za sramota 5000 den pomos za prvo dete vo mk .... Aman sto ke mu kupis so tie pari. Toa pomos e? Kako ne im e sram da kazat deka davaat pomos jas neznam. (facepalm)
    @Маја Т vo srbija i patoloskata i porodilnoto se plateni 100 posto. Plus davaat od koga ke se porodis ednokratna pomos za prvo dete koja iznesuva 3 iljadi evra.
    Epa so da se zbori poveke. Partal drzava imame.
    A za golemive drzavi ne mi e cudno sto ne se borat za da se zgolemi natalitetot, sekako go imaat. Imaat ubavi primanja i ne im e toa tolku problem. Ama drzava kako nasata i te kako treba da misli na toa. Ama ete ne misli.

На Martka, DoubleK, Giovanna и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас сум во Скандинавија, со најдарежливо породилно отсуство. Скоро 2 години долго, и платено.
    Но платено е на 80% со горна граница за максимумот. Ако заработуваш над некоја сума, се над таа сума не ти е платено. Плус 30% од деновите се платени на некој смешен минимум со кој не може да покриеш ни ручек во денот.
    Грижа за болно дете/патолошка е платена на истиот принцип. И Хрватска ја има оваа лимитација со горна граница.

МК нуди 9 месеци ако не се лажам, но 9 месеци 100% покриени од фондот.

Така да факт е дека насекаде имањето дете кошта и на некој начин се плаќа.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    ФЗО прават како што ќе им текне.Прво исплаќаа 100% за боледување за дете, после намалија на 85%, а сега исплаќаат 70%.А тоа за еднократната помош баш го дискутиравме со маж ми, колку убаво би било да бевме во Србија:DСе согласувам за наталитетот, баш треба да се мисли, ама дали воопшто тука некој мисли:)И плус кога си на патолошка те тераат да отвориш породилно 45 дена порано, а првата исплата е откако ќе се роди бебе, откако ќе извадиш извод, ќе поднесеш документи и ќе чекаш најмалку месец дена од тогаш.А што треба да правиме во меѓувреме без плата:|Баш кога најмногу ти требаат средства, тогаш те оставаат без.

На Martka, DoubleK, Giovanna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    45.677
    Жени да ви кажам дека и полошо има, еве во Англија е катастрофа. Само 6 недели се плаќа 90% од плата, после тоа е 152 фунти неделно од кои плаќаш и данок и здравство, боледување е 93 фунти неделно( и тоа мора да си 7 дена отсутен за да го добиеш) а детска помош е уште посмешно, еднократно 500 фунти. Тоа е тоа, продилно можеш да земеш 15 недели пред термин што е супер ама ќе ти тече од тогаш, не од кога ќе се породиш, слободен ден имаш за преглед и ти и партнерот, е сега кај мене е неплатен тој ден ама оти работам на саати, да е на договор би бил платен.
    Затоа со мм решивме некој месец да се вратиме во МК додека сум на породилно оти трошокот ќе ни е огромен, а приливите минимални.

Македонија е рај за породилно споредно со многу други земји ако гледаме реално. Повеќето имаат и многу кратко породилно од само 3м. Всушност многу малце земји имаат екстра права за мајките, повеќето се ужас.

На mal.ecka, AniSk, Anomis11 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.978
    Допаѓања:
    8.452
    Jas se maziv vo srbija i sega mi e krivo sto porano ne dojdov ovde da si se vrabotam tuka i da si koristam se kako so treba. Ama planiram srbija da si se poragam. Za da ne kompliciram za dokumentite na bebeto. Ama porodilno ke si koristam od mk zosto mk sum si vrabotena.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Маж ти ако добро сфатив е србин. Можеби има начин преку него да искористите бенефити за родителство. Тука на пример мајката аплицира за еднократна помош од мтсп и општина, ама ако не исполнува услови тогаш таткото може да аплицира.

Проблемот овде е што се мали платите, па уште со нередовност, бирократски процедури и кратење по основ што не е е одобрен законски, испаѓа буквално да се тресеш и мизеруваш во период кога најмногу ти требаат пари. Дали е за болно дете или породилно, трошоци има милион.

Инаку колку што проверив последно и тука има горна граница на исплата во вредност од 4 просечни плати. Значи ако просечна плата во државата е 30.000, не можеш да земеш породилно поголемо од 120.000. Ова засега мал процент од луѓето тука ама постои како правило.

Во друга тема зборувавме, јас би била пресреќна да има можност и таткото да се вклучи во родителското отсуство и новиот закон ќе биде одличен за тоа. Ние зборуваме уште од сега со маж ми да го делиме породилното некако пошто има законска можност и сега, па ќе видиме како ќе оди.

На IRBBB, Маја Т и Lavender13 им се допаѓа ова.
  16. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.187
    Точно е ова се.Кај мене на рутинска крвна слика варира 8 месеци нагоре а на тестови за скриен шеќер немам

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.978
    Допаѓања:
    8.452
    Da srbin e i toj ke podnesuva za ednokratnata pomos. Toa sekako e za deteto ne za roditelite. I jas mozam da podnesam samo poveke dokumenti ke mi baraat. I nema da komplicirame toa ke odi preku maz mi. Ama drugo jas kako stranec ako sum mazena ovde nemam nekoja vajda. Poragajot ako ke se odviva vo drzavna bolnica jas privatno ke si go plakam. Zosto nemam ovde osiguruvanje. Ama kako i da e kolku saka neka e nie da bideme dobri toa e najvazno :)

Последна измена: 5 април 2023
    На Giovanna и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  18. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    не секој ги разбира тие ограничувања што нам со повисоки примања и те како би не удриле фино
    совршено нема нигде но е факт дека треба да се бориме за подолго породилно отсуство и подобри услови за трудниците

На Lavender13, juice_ и Ceneva им се допаѓа ова.
  19. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    990
    Мене ме интересира само дали имаш информација над која сума потоа не ти е платено?
    И во Македонија мислам имаше некоја сума над која не плаќаа, ама доста висока…а да ми плаќаат 2 години породилно, и 80% да е, ми одговара… 2 години се, не 9 месеци… што додека трепнеш треба да одиш на работа, и да се крстиш што со детето (дека нема место по градинкиве нели)

На IRBBB, Bella_Stella и *malenavolena*87 им се допаѓа ова.
  20. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Супер штом можете да ја искористите помошта, не е мала, напротив најголем дел од почетните трошоци за бебе ги покрива.

Србија и Македонија имаат некаков договор за итни лекување на посетители ама треба да имаш потврда изведено. Не верувам дека тука спаѓа пораѓај, ама секако престојуваш таму доста често па распрашај се точно што ти следи, да не плаќаш бар за други работи ако можеш.
    Еве нешто на брзинка што изгуглав, можда ќе ти е од помош
    https://www.mfa.gov.rs/en/citizens/travel-abroad/visas-and-states-travel-advisory/north-macedonia