Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Carolin.

Carolin. Популарен член

Јас сум една од тие што плаќаат сега придонеси за да земам породилно после божем да земам кога влегувам во 9ти тогаш правам 6месеци во оваа фирма. Кај што работев претходно фирмата се затвори на 31.12 една недела немаше како дознав дека сум бремена, ни на крај памет не ми дојде дека породилно ке немам да не беше татко ми може и ќе немав искрено. Додека помина таа збрка и се осигурав во нова фирма секако имав престанок во стаж. Сега плаќам, за да земам и да си имам барем здравство ама до сега освен една крвна слика се друго приватно платив. Кога се осигурав се случи тоа со фонд хакирани ли што ли беа дури на 21 фебруари ми излезе здравство. Приска, брисови, пап, крвна слика се си платив како попче и не се малку пари реално, еве јас ги имав ги дадов ама има луѓе што немаат јас од тоа тргам, да ги немав тогаш тие пари а ваму матичен ти вели мора оваа недела како? Упат не можеа за државно да ми дадат зошо у здравство Х ми излагаше. Витамини пијам, 3 различни фирми на апчиња сменив за железо најефтините се 500 и нешто ден, а повраќав од сите 3. Штом е за бремени или за деца тогаш пута 3 одат со цени.
    И сега си викам ваљда нема да се породам точно на денот кога влагам у 9ти. Најмногу плаќам за тоа што дм работи приватно, ни осигуран ни ништо, работа сега има ама има периоди кога е ладно и да сакаш да работиш не можеш едноставно, па барем ова како еден начин на сигурни пари дека ке ни идат у месецот си ги рачунам.
    На крајот на краиштата да сме сите живи и здрави и да е се во ред.

2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Oh mila mislis mene mi odgovara sto sedam doma i primam 100 evra a nekogas i poveke pomalku. Davacki kolku sakas svesna si i ti. Za bebe se e preskapo ama mora da mu kupis koga ke se rodi da ima. Ama da bidam iskrena i da mi bese vo red bremenosta ke se borev da me smenat na drugo rabotno mesto privremeno. Zosto moeto rabotno mesto e so takvi teski hemikalii sto pred bremenosta si odev kako nadrogirana, i sigurno nemase da odam bremena vo tie uslovi. Ama imav i takva nesreka da moram da lezam. I da primam 30 posto pomalku. Ama koga se raboti za zdravje na tvoeto bebe ke sedis i ke kutis.

3. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Priska da se pravi ili ne? Iskreno spored mene e gluposti toa, za prvoto znam pola den se maltretirav na klinika pa ajde posle nazad za rezultati koga na kraj izleze nekoj procent li bese, razmer li bese neznam. Bezveza. A i vikaat ne e bas verodostojno. Sea bas se mislam dali da pravam pak ili ne. Nemam nad 35 god ili nekoi genetski problemi fala mu na Boga (kolku sto znam neli toa nemozeme da znaeme nekolku kolena unazad). Bas se mislam, ajde ke vidime Dimcev sto ke kaze, mada nego ako mu spomnes Priska ke se iznervira :)

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Jas ne pravev Priska zosto pravev prenatalen. Ama na skrining si bev. Inaku da priskata ti e do 80-85 posto sigurna nisto poveke i e obicen statisticki podatok. Toa si e tvoja odluka dali ke ja napravis :)

5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Ама жалната реалност е дека економијата не гледа дали е сурово или не е. Верувај дека и тука има луѓе со минимални примања на кои бременоста им е финансиски товар, но тоа е нешто во кое влегуваш свесно и треба да си спремен да се носиш со сите последици на истата. Ние може тука филозофски да дебатираме до утре околу тоа што е етички и што не е, и како би требало да биде, на крај на денот светот го вртат парите и секогаш и насекаде приоритет ќе е финансиската гледна точка.

*malenavolena*87, juice_ and Carolin. like this.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Пред некое време кога бев за упати за крвна слика, клексани и што ли не матичниот ми вика ''на боледување си нели"? Викам не докторе, работам, зошто помисливте дека сум? Вика зошто од 10 жени, 9 се на боледување, ти си една што не е.
    E сега прашањето е кои се тие 9 жени и каде се вработени и кој ја злоупотребува патолошката бременост. Сите знаеме дека јавна администрација е таа што го злоупотребува ова 'право'. Не може да се генерализира туку така бе луѓе. Јас како вработена во приватна фирма сигурно дека не можам да лажирам патолошка, ниту пак сакам работоспособна да седам без обврска 9 месеци. Скоро 39та недела сум и уште работам, не е дека фирмата не ми дозволува веќе да се повлечам, ама ете самата сакам да работам. Тие што можат да злоупотребуваат некој им дозволил и без никаква потреба се на патолошка, додека во меѓувреме здрави, прави се шетаат најнормално без да сносат последици.

За трошоците во бременост не ни сакам да почнувам. Џабе викате витамините не се задолжителни, кога секоја од вас ги пие и ги плаќа од џеб. Ако не се потребни, нема ни да се препорачани. Јас лично не ни сакам да рачунам колку пари се изнадавав до сега за бременоста, и не, не ги жалам, ама не можам да не се запрашам што би правела ако ги немам? На приватно не одам зошто така ми текнало, огромна причина имам зошто не му верувам на јавното здравство. Така да може до утре да дискутираме на темата, ама заклучокот секогаш ќе биде ист. Живееме во мизерна држава каде што правата на сите, па и на трудниците се на маргините.

no name5, Sun&Moon, DoubleK and 11 others like this.
  7. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Мене така клексани ми дадоа дека не напредуваше. Јас би одела во систина пак. Не е само д димери треба и хемостаза да испиташ. Оди закажи во систина може ќе треба клексани да бицкаш. Јас немав никогаш високи д димери ама поради протоците бебе не напредуваше и со клексани се среди. Со лесно

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Па тоа е проблемот, што се изигрува системот од тие на кои не им треба патолошка, па после на тие што им треба не може да користат.

Направија предлог закон и татковци да користат породилно, и жени скокнаа против да се. И нас никако не ни се погодува

MartinaMM and IRBBB like this.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

100% се плаќа породилно ако имаш плата до максимум висина од 3 просечни плати што е 100.000 мкд.

10. Bella_Stella

Денеска имам баш зачестени стврднувања, како цело време да ми е тврд стомакот, а и бебе не е нешто преактивно како што знае да биде. Значи ли ова нешто дека се ближи денот или нема врска? Други болки и нелагодности немам никакви.

AniSk likes this.
  11. 1209

1209 Форумски идол

И мене ми е така два дена веќе, со тоа што денес дефинитивно имам благи менструални болки повремено, ама ептен се благи и траат неколку секунди. Јас искрено очекувам секој момент, се надевам и кај тебе е знак.

AniSk, 0ли, Viveki and 2 others like this.
  12. Bella_Stella

Уфф возбуда ме фаќа скроз.. изброени се деновите.. Да дооздравам уште малце и со душа го чекам веќе. Со лесно и тебе. (fingers)

mssuniquee, ivance.., AniSk and 8 others like this.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Точно е дека странство немаме толку многу прегледи и дека немаме тормозење за секакви испитивања. Можеби корисни се ама ние повеќе од тоа дека бебе е добро, колку тежи, плодова вода и положба реално не знаеме ништо.
    Еве јас сум со гестациски, испитан во 25та недела, Мк бев на ендокринолог, знаете тука кога ми е прв преглед за кај ендокринолог? На 13.04. (ќе сум 36та недела). Да не беше гестациски и помало меше немаше да има ехо во болница пред 40та недела. Терминот за ехо и за цтг ми беше на денот на крајниот термин, цтг си остана исто, само ехо ми преместија порано.
    Патолошка тука да извадиш? Па тоа е незамисливо, ептеееен ако стварно дојде до немај каде. Еее сега, пак од 33недела се сите на боловање, 4 месеци се зема полна нето плата, после е потодилно најмногу до 2 години, сумата се одредува според платата или ако немаш плата минималната која е 18.000евра што морат да ти ги исплатат.

Некој спомна за примањата, 20.000 во Мк ти е исто како 1200 евра плата во Еу, толку ќе кажам само. За тие што имаат факултети нема зима ама плата не е плата испод 2000евра ама тоа е друга тема, само реплицирам.

За пораѓај, остаен си сам на себе, чат-пат бабица ќе помине, те породува само бабица, се станува одма после природно, бебе е одма до мајка и снаоѓај се како знаш и умеш, тоа да помигне сестра или да се земе бебе за да се одмори мајката не постои.

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Не знам дали постои такво нешто меѓутоа мене ми спомнаа кога бев бремена, по основ на тоа што сум 30+ години и како "стара" родилка ми следува можност за патолошка бременост. Искрено немав мака до 8ми месец и одев на работа без прекин, така да не знам дали само муабети беа ова или стварно постои такво нешто.

Маја Т likes this.
  15. juice_

juice_ Истакнат член

Мислам дека е поголем максимумот, јас земам повеќе… ама не знам колку е точно, а баш ме интересира.

KuklickaSk likes this.
  16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Не постои такво нешто.

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

4 просечни плати е максимумот.

Tiny Love and KuklickaSk like this.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Сите се винови. Зачаран круг. Оди пациент и бара, или е пријател, или ке го изгуби за пациент бла бла бла.
    Ако не работи, како да ја следува породилно? Не плаќала придонеси на државата а и без тоа има бесплатно здравство.

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

За ова во право си, но што со тие работодавци што не им продолжуваат договори на бремени жени и немаат доволно стаж за да се текнат со породилно? Ете некоја работела 5 месеци и пред да направи 6 и е прекинат договорот препуштена е на сама себе.

Прашање до вас сега кој дава извештај за рефундација на клексани? Трансфузиолог или на ГАК мора да се закажува?

Маја Т likes this.
  20. Giovanna

Giovanna Популарен член

И јас прашував ми кажаа 4 просечни плати и тоа се мисли на просекот од минатата година.

Малку е нејасно напишано, ама можеш да видиш во Закон за здравствено осигурување, член 17.