Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. mini 23

mini 23 Активен член

Здраво на сите, ве читам долго време сега решив да се зачленам на форумот.Веќе сум во 35+3 недела.Сакам да ве прашам ,бидејки ќе сум царски рез во која недела ви е закажан терминот.Мојот е дури во 40та недела

Radmilla and AniSk like this.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Spored mene moralno treba da ja sleduva sekoja majka. Drzavata da pomaga. Ama toa e druga tema. Inaku tie sto davaat izvestai za bolovanjata si se vraboteni vo klinikite na drzavna kapa. Patoloskata si nema vrska so lekarot koj ti e maticen. Pa za da se plasi ako ne ti dade deka ke te izgibi kako pacient. Tuku maticniot te praka vo bolnicka ustanova za izvestaj. A tie lekari tamu nema od sto da se plasat i ne treba da dade izvestaj na nekoj sto nema potreba. Tolku e prosto i ednostavno. Ama kaj nas ni eden sistem ne funkcionira. I zatoa site si koristat i toj sto nema i toj sto ima potreba.

3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Lele, kako se blizi krajot taka potesko mi stanuva. Denes se nakaniv da izlezam nesto da zemam za bebus, vo tri prodavnici vlegov i tolku nemozev poveke da odam,sega edvaj stanuvam od krevet i edvaj se vrtam. Dolu pod stomakot tie ligamenti me bolat mnogu koga se razdvizuvam, kako da imam napraveno 100 stomacni i da sum vospalena. Taka se cuvstvuvam. A bebe se razmrda misles koj znae kolku odev. A ni 3000 cekori ne napraviv. Taman mi dadoa dozvola da se dvizam jas ne sum sposobna :/

4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кога живееш во банана држава ке мислиш со време. Не е ново дека се големи трошоци. Реално треба да имаш нешто на страна кога си бремена. Триста компликации може да излезат и освен да имаш план б, не ти останува друго. Подобро е да имаш за лошо, па ако е се ок нема проблем. Отколку да се надеваш дека се ке е ок а да немаш за клексани, да речеме.

Прво матичен дава боледување од 2 недели. А за да ти даде треба да има индикации. Можеби грешка сум нешто?
    Или можеш да се пожалиш дека не си ок и да одиш веднаш на комисија?

DoubleK likes this.
  5. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

И јас ќе сум закажан освен ако нешто во меѓувреме не почне само од себе нормално . Ама за закажан ќе ме чекаат до 38 можеби некој ден плус можеби и не . Во Систина ова .

AniSk and mini 23 like this.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Качиле изгледа од 2019.

Iris-1234 likes this.
  7. mini 23

mini 23 Активен член

Ти си супер јас не сум во Мк ,и ме убедуваат дека најдобро е да чекаш подолго време

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Ne si greska ama za patoloska maticnata ne odlucuva. I ako nema indikacii vo drzava koja funkcionira nema da ti prodolzat. I ke ostanes so tie dve nedeli bolovanje i tolku. Toa mi bese muabetot. Zosto koga te praka maticnata na klinika za izvestaj te pregleduvaat. Gledaat dali ti e uredna bremenosta ili ne ti e. Nemozes tuka da laziras. Jas odam sekoj mesec vo stip na klinika i me pregleduvaat. Maticnata samo mi zakazuva termin. Nisto drugo. I so izvestajot od klinika podnesuvam za komisija.

9. 1209

1209 Форумски идол

Ако си поради некоја индикација со царски што е ризична они сами нема да те остават до 40та, вака процениле дека си безбедна и треба да им веруваш оти да најдобро е бебе да си дочека термин. Јас сум со две патологии па сепак де решија да ме чекаат до 40та, сметаат дека до тогаш е ок, после е ризик, нивна проценка и им верувам и јас сум во странство. Ако ти рекле да чекаш почекај, може и спонтано ќе биде до тогаш.

mal.ecka, lackygirl and mini 23 like this.
  10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Мора на Гак, од гинеколог иако во ФЗО подеднакво го признаваат извештајот од трансфузиолог како и од гинеколог, но кога бев на трансфузиологија ми рекоа дека они не даваат повеќе извештаи, зашто за трдуници одлучува гинеколог.

11. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Да прсксата во странство е таква кај нас во Мк порано породуваат со царски малку подолго чекаат мислам на државно а во приватните со полна 38 породуваат . Јас искрено доколку бебето има доволно тежина за да се роди порано не би да се мачам до 40 , ќерка ми со прснат водењак е породена во 36та царски беше доволно голема 2930 толку се раѓаат и термински бебиња . Не беше во инкубатор и сега е понапредна од терминските деца . Е во странство знам дека не ве ни прашуваат за мислење така да терај како што ти кажале битно живо здраво да се роди .

*malenavolena*87, Ceneva and mini 23 like this.
  12. Маја Т

Маја Т Популарен член

Истото и мене ми го кажаа со оглед дека сум 38, а и со претходна историја на стерилитет и инвитро.И јас одев до кај 7 месец, па после отворив патолошка поради други причини.Секако дека е најдобро да се оди на работа и да се зема цела плата, но во секој случај самата бременост и носењето на нов живот безбедно и сигурно, е најважно.

mini 23 and Ceneva like this.
  13. Маја Т

Маја Т Популарен член

Иста сум и јас, бонус плус ми е што никако не успеваме да ја утврдиме дозата на еутирокс, па секоја недела сум во Авицена за тсх.Искрено срам ме фаќа веќе:)Маж ми вика што се жалиш дека не шеташ, од цела недела три дена си по доктори:)Барем да си се тешиме на целата мака:)

juice_ likes this.
  14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Ако не можеше така лесно да се лажира немаше 90% од јавна администрација да е на патолошка и да користи ред други бенефиции без основ. Оваа држава за некој е мајка, за некој маќеа. Ти си одиш по регуларен пат зошто како што викаш имаш индикации и знаеш дека нема да те одбијат. Иако ако добро памтам единствена индикација ти беше кафеав исцедок во првите недели. Јас два пати имав па не отворив патолошка. Секој за себе си одлучува и одговара, ама со целокупната твоја ситуација тебе ти одговара повеќе да си на патолошка и да си во Србија, отколку да одиш на работа изложена на хемикалии и да бидеш далеку од маж ти. Ова и не се баш реални индикации, без да ме сфатиш погрешно.

Sofi.ja, KuklickaSk, Marfi19 and 4 others like this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Матичната може пак да даде боледување, пример една недела ке оди на работа, или три дена, пак ке земе 2 недели. Може така? Не сум запознаена со правила.
    Само знам како факт дека жени кои дома не се прибираат се на патолошка. Системот претерано е некоректен.

KuklickaSk and Anomis11 like this.
  16. juice_

juice_ Истакнат член

Хахаха, мене па на крајот ме стрефи тоа со ацетонот, па буквално секој ден одев на инфузии…шетав до државна и назад…и искрено како што работев од дома и никаде не одев, тоа ми беше баш шетање :)

Маја Т likes this.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Колку пелени да земам за во болница за првиот ден? Некако немам место во ранецот, јас сум ставила 14, а реално мислам нема толку да требаат, а има и аптека во болницата. Да ги извадам повеќето? Ми текна сеа да препакувам ранец оти сфатив дека несесерот со козметика нема кај да го ставам.

18. Viveki

Viveki Истакнат член

Па ако изложеност на хемикалии не е реална индикација не знам што е?? Не е реално администрација што седат на биро зимаат патолошка пошто под стрес се :) :) :). Не знам зашто толку жустро...зар некој што работи на лента во фабрика треба да оди на работа, или жените во маркет со мев до зуби што редат по рафтови искрено срце ми се кине кога ќе ги видам. Што не иде стујардеса со стомак на работа, или балерина? Не разбирам што ви смета толку па жена нов живот носи, според мене сите заслужуваат да се на боледување ако сакаат, значи жените треба да се штитат не системот. Ај убијте ме сеа :D

Martka, sanji4444, DoubleK and 4 others like this.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Јас пак сите што ги знам што злоупотребиле патолошка се во приватна фирма. Зошто би земале патолошка и би отвориле месец и пол порано породување за административна работа ако нема реални причина за патолошка бременост?

И претходно, кога беше ковидот, цела јавна администрација користеше владини мерки, а приватниците ги принудуваа вработените да отвораат патолошка ако сакаат да седат дома.

CareTee, tanjaaa and Viveki like this.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Imav hematom pod postelka mila jas koj stoese nekade do skoro 6 ti mesec posle se izgubi ama imav tragi do 7 mi mesec od hematomot. I celo vreme si bev vo mk samo dojdov za vencavkata srbija i sega ovoj mesec sto sum tuka. A za rabotata i da nemav indikacii ke barav care da mi smenat rabotno mesto ako trebase da odam na rabota. Toa veke go pisav. Ama i vo stip doktorite mi rekoa tebe ti nema tamu rabota dur si bremena. Iako mi se podobruvase situacijata. I od 7 mi mesec mi dozvolija da funkcioniram normalno i mi ukinaa i utrogestan i se.
    Inaku ne svakam nisto pogresno. Taman rabota

Bella_Stella likes this.