Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.748
    Просек за нивироденче е 6-8 пелени дневно. Може да се деси да се искака откако ке ставиш нова.
    Не знам што си ставила во несесер со козметика, реално ке ти требаат паста за заби, четка, дезадоранс и чешел.
    Мое искуство е дека побитно е за бебе да имаш се. Јас носев и силиконска и цуцла и ми се најдоа. Можеби ке немаш во момент некој да оди по пелени.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.141
    Епа тогаш да бидеме СИТЕ на патолошка после позитивен тест а не да има дискриминација . Кој може за мавтање пачавици да се рашетуваат буквално по цел ден низ град дома да не се прибираат ама за работа живот во себе носат ! И тоа само поради тоа што еве во случајот што го спомнав прва братуледка е доктор гинеколог во Штип во болница на одделение . Па и со третата бременост (со второто дете ) иста приказна направи после позитивен тест- без никаква индикација . И ред други како неа .Еве предлог закон за никоја трудница да не се чувствува дискриминирсно - пстолошка за секоја трудница доколку таа сака .На крајот на денот сите живот во себе носиме НЕ само повластените на било кој начин .

На simoncelicius, lackygirl, *malenavolena*87 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    8.455
    Moze taka da. Ama taka ni edna privatna firma nema da te drzi na rabota zosto na toj nacin celo vreme ke bides tetet na firmata a gubi uz pat i rabotnik. Kako i da e dlaboka tema e ovaa.
    Premnogu se zadlabocivme :D

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Хахах требаше нешто да си интересна со постов или како? Кај виде жустрина во него не ми е јасно ама ок. Исто не ми е јасно кај виде дека не сметам дека одредени категории на професии треба да се третираат поразлично од други. Во нормална држава постојат комисии што прават проценка на ризик од работното место. Зборев за јавна администрација, а не за работнички во маркети, фабрики и слично. Професијата сами си ја бираме и сами одлучуваме под кои услови и околности ќе работиме, останеме бремени итн. Chill :D

На juice_, AniSk, Anomis11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Да го подржувам тоа, сите што сакаат треба да седат дома, не смее да има дискриминација. Затоа и кажав чим може цела администрација да е на патолошка зашто да не може сите да бидат. Мубаетов ми беше зашто се кошкаме меѓу себе, за системов ли да го браниме го оптеретивме фондов ли?

На DoubleK и Anomis11 им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Знам дека нема да ме сфатиш погрешно. Си направила тоа што е најисправно за да си истераш бременост како што треба. Ни јас ни било кој друг тука сме компетентни да цениме дали некој треба да оди на патолошка или не.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    .Зборевме за индикации! АЈ нема везе да не се праам интересна како и да е...

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    45.678
    Фала, имам де за бебе да, а не мислам дека само тоа ќе ми треба од козметика, имам и мали пакувања за туширање, миење лице и спрејнза рана и брадавици па малце е поголем несесерот, се снајдов на крај, намалив на пелени, ставив 10тина и зедов поголем ранец. Маж ми ќе со мене па може одма да тркне да земе реално на први спрат е аптеката породилно на втори, не е страшно.

На mal.ecka и Viveki им се допаѓа ова.
  9. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.225
    Еве јас сум секој ден изложена на болести, и вируси и грип и корона, и со стомак до заби работам, и ќе работам, дај боже до крај.
    Една бременост поминав патолошка и на никому не посакувам. Сите си ја бираме професијата, носам заштита, нека не чува господ сите, тоа е.
    Ќерка ми, првата, од мала е изложена дома на се што јас и носам од работа, навикната е.
    Така ќе биде и сега за ова бебе. Свесно сум си ја одбрала професијата и не би ја сменила за ништо на светот.:l:
    Никогаш не сум за патолошка лажно да се земе, некако верувам во карма и не би се подрекла за нешто, па утре стварно да се случе.
    Има некои кои ме излагале дека се болни, за боледување, а не биле, па магично по неколку дена навистина се разболеле:)

На danichap, Sofi.ja, Srcka28 и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    8.455
    Za toa se doktorite tuka da kazat, dali treba doma da bides ili ne. A toa sto kaj nas vo mk koristat i bez indikacii, toa e do sistemot. Jas samo znam deka se iznalezav za site pari i sega koga imam dozvola nemozam da odam :^) izgleda muskulaturata mi olabavi epten i sega 10 cekori i cela karlica mi se raspaga mislam. I pak sedi doma lezi. Spufnav i nemozam da si kupam za bebus se so treba, ke fatam po net da poracuvam :D

На Bella_Stella и Alishan30 им се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.052
    Не даваат таму за бебе и за тебе се што е потребно? Иначе ќе може валда да се донесе се накнадно кога ќе доаѓа маж ти на посета.

12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    8.455
    E i jas se prasuvam kolkava torba mozam da nosam :D.... Da mozam pod krevet da ja piknam si velam :D. Zosto koga citam sto se treba za vo bolnica samo si velam kade seto toa vo malo ke go spakovam :^):mm:

13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    7.298
    Со првата бременост на почетоко имав проблеми па користев одмор.
    После беше се добро ама работата ми е физичка. И нема шанси да ме сменат на друго место.
    За тоа користев патолошка.
    Си ја сакам премногу професијата. Ама не би го ризикувала бебето.
    За тоа не можете да осудувате кој има потреба од патолошка а кој не.
    Државна работа работам. Со исклучок на некои колеги другите не ми излегоа во пресрет.

На Martka, Enci201, DoubleK и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    21.341
    Прави си дома некои лесни вежбички. Имаш јога за трудници, ќе се размрдаш полека. Тек ќе ти доаѓа тешко кога ќе влезеш во 9ти, тогаш најголема промена се осеќа. Чим ти е дозволено веќе да шеташ можеш полека секој ден по малце без форсирање.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    8.455
    Gledav vezbi, ke probam dali ke pomognat. Bas mi e tesko koga se dvizam. Tie kruzni ligamenti kako da mi se vospaleni odma pod meseto sto se. Kako da se imam prevezbano taka se cuvstvuvam. Maz mi me zafrkavase vo nedelata koga izlegovme ... Veli sto taka odis kako pingvin :D. Ama toa e sto e uste malku ostana.
    Inaku veke koga pisam da prasam, zestini ve fakaat. Jas mislam vrijam, stopalata cela bremenost mi se topli sto pred bremenost ne bese slucaj ( kocan ladni mi bea) ama vo posledno mislam mi gorat, sred nok odam so ladna voda gi mijam i setam bosa po kuka. A i pocnav mnogu da se potam, stanuvam od spienje vodena i vo glava i telo.

16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    45.678
    Не ништо, само шише рекоа дека обезбедуваат и спавача, друго ми дадоа список што да носам, инаку маж ми ќе е со мене вајда пошто ако се помине најдобро(се надевам дека да)ќе ме пуштат за еден ден, а не сме толку близу да се шета тој па ќе остане со нас, ама сепак нели не можам да се оставам така, стварно минимално ми треба за еден ден ама едно мало куферче наполнив.
    И една ташаничка моја мала така за оние работи при рака.
    @Ceneva куферче мало сигурно ќе наполниш.
    А за лигаментите не да ме болат, цел 8ми и сега си имам мака со нив, дека па и на нога работев, а и сега не дека нешто лежам, они ми се најкритични.
    Исто и жештиниве, полудувам, секој ден нови пижами облекувам, гаќи по три пара на ден, маж ми вика како до термос да лежам се осеќам, топлина извира од тебе:D

На AniSk и Ceneva им се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.155
    Допаѓања:
    26.052
    Епаа добро, оти тука даваат се, а маж е само на пораѓај присутен и наредните саат-два, не смее да преспива ама па посета е секој ден од 9 до 7 на вечер. Земи си то 10тина, јас имав торбица од Primark со мене и фуул беше ж, пешкирите фатија место ептен, плус за лична хигиена иии арно што имав памперс купено за возрасни оти мене тие мрежастите ѓаќи/влошки во болница ми пропуштаа, крварев ненормално многу.

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.748
    Нели е незаконски да отпуштиш трудница од работа? Трудова не е строга за ова?
    Друг систем имаат таму. Кај нас најрано за 3 дена пуштаат. :D
    Земи си повеќе нека има.

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.980
    Допаѓања:
    8.455
    E mojov koga ke si dojde se pika do mene, od terenska rabota premrznat e. A porano koga ke se setam begase i mi velese ne me dopiraj so toa kamenjata od noze sto gi imas :D. Koga sakav da mu vratam za nesto samo so nogata ke go doprev , skokase. Tolku ladni mi bea.
    Znaci se si e normalno toa sto mi se slucuva.
    @MilaSs12 ako si na dogovor ni trudova ne te spasuva. Ednostavno ti zavrsuva dogovorot i ti veli cao. Ako si na neopredeleno e togas e druga prikazna. Ima mnoguuuu nepravdi. I se zavisi rabotodavacot kakov ti e. Ima nekoj sto izleguvaat vo susret za se, ama tie se retki mislam. Ima tema patoloska bremenost tamu mozes da procitas se sto te interesura okolu ova.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    45.678
    И јас си зедов нормални високи гаќи и такви големи влошки како пелени, они чинам пола куфер зафаќаат, пешкир и наметка за по дома и ко да видиш куферот полн од ништо, малку ми е срамнсо куфер да се мкнам ама па на крај крајот вајда никој нема у тоа да гледа:D Пробав и во торбица ама не се собира, 100пати ја препакував и се изнервирав и зедов куферот, ем ставив и се на бебе внатре да не мора и ранец огромен да влечам.

На mal.ecka и Ceneva им се допаѓа ова.