Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.156
    Допаѓања:
    26.056
    Да, појди да те ѕирнат. Мене ми падна ама во 40та недела, беше густ лигав секрет ама не како што имаме обично во бременоста туку како гасеница дебелина хаха и крв имаше ама не многу, само мене што после паѓање на чепот ми почнаа и контракциите ама највероватно оти и тогаш може ми пукнал водењакот и време дошло за пораѓај.

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    45.679
    Нас детево наше не заебава, вчера мислев ќе се породам, сериозно, болки, контракции, слаби беа ама беа редовни, викам тоа е тоа, му се јавив на мм дека до касно работеше, си дојде набрзина и чекаме….и чекаме и ништо. Ноќта си помина јас одвај станував од болки во кичмата и долу, сега се будам абе ништо не ми е, не знам како е можно.
    Сега ребрата ме болат, го осеќам ептен горе како да е извртено, а под папокот каде обично беше тврдо и му ја осеќав главата сега е меко и како празен простир, како карлично да се заврти ми личи, се надевам не прави такви глупости на крај. Готово од денес ништо не чекам, болки ќе сметам само ако се јаки и на 5мин, друго све ќе игнорирам.

На Sunrise!!!, Hatula, MinnieM и 13 други им се допаѓа ова.
  3. Zfer

Zfer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    46
    Здраво на сите.
    Сакав да ве прашам на колку недели имате прегледи кај гинекологот?
    Јас последно во 12та недела бев во Систина кај докторот кој ми ја води бременоста и ми закажа за 6-8 недели преглед, па сакав да прашам дали паралелно на тоа си одите и кај матичниот гинеколог на дополнителни прегледи?
    Моментално сум 14та недела, а прва бременост ми е па ми треба совет
    Ви благодарам

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.156
    Допаѓања:
    26.056
    Доколку било се во ред, следен преглед ти е одприлика во 18та недела.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.678
    Допаѓања:
    21.342
    Еден апдејт од мене девојки. 39 полни денес, цтг малку немирно, до 60 одат контракциите. Јас ги осеќам како стврднувања само, болки немам никакви. :^)Отворена сум 2-3 прсти и ми кажаа дека во секој момент може да тргне процесот. Вторник нов преглед, ако не реши бебле претходно да не изненади. Ме прегледа и Димчев заради мешето што е помало, вика слабичко е, ама не сме сите исти, да не се секирам.

Возбудата расте, ептен сум со измешани емоции… Не можам да поверувам дека дојдовме до тука и со Бога напред уште малку ќе се гушнеме.. :inlove:

На Martka, ivance.., happygirl и 51 други им се допаѓа ова.
  6. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    990
    Со се се согласувам, а најмногу со тоа ‘никој не треба да се задоволи со малку, затоа што живее во банана држава’. Ептен точно.
    Искрено јас не сум задоволна за некои работи. Да, финансиски сум супер. Ама ептен револтирана од здравството и трошоците, зашто не можам да не помислам за тие што немаат финансии, а сакаат дете. А и тоа што имам, не значи дека треба се да плаќам. Па зошто плаќам придонеси.
    И да не се заборави, не секоја бременост е со убав исход. Е тек, не дај Боже кога ќе се случи, и кога ќе мораш да влезеш низ лавиринтот на доктори, прегледи и плаќања, кај нас, па и преглед надвор ако ти предложат, тогаш секако се приватно плаќаш… дури и нај неубавиот момент, зашто нели, во нашата држава друг одлучува за твојата и судбината на твоето дете.

На Martka, Prolett, *Milicka* и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.156
    Допаѓања:
    26.056
    Само со лесно мајка, вечер-утре да си се олесниш најлесно шо може и да се изнагушкате со бебе.

На Prolett, Veki4kaa и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    А што е со жените кои се бремени како резултат на ивф постапки, кои не само што не може да имаат нешто на страна туку се и во огромни долгови.И сите тие долгови вредат за целта.И со солидна плата (ова солидна во македонски услови), не можеш да заштедиш нешто плус:)

На Martka, L*G, Splendor. и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Не ми се верува дека на нашата група и дојде редот (tumbleweed) многу е тешко ова исчекување, секоја вечер нешто сонувам, ама ајде за набрзо ќе бидеме сите на финишот :inlove:
    Едвај чекам следен преглед да видам дали има прогрес, почнав да осеќам и јас зачестени менструални болки, болки што доаѓаат од кичма и контракции ама не се редовни.

Со лесно @1209 и @Bella_Stella ептен ме фаќа возбуда кога ве читам.

На Hatula, Thinkerbell., mal.ecka и 11 други им се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    30+6 :inlove:

Бебе напредува добро, си одговара на неделите, плодова вода тамам. Главчето само е 2 недели понапред, но така беше и првото, нормално е.
    Нешто нехомогена е постелката, не е со лакуни, но важно бебе напредува како што треба. Маргинална си е уште, ниско поставена, не се крена.
    Протоци, органи во ред.
    Бебе уште си е попречно наместено, а и така ја осеќам. Главата и' е лево, грбот накај папок, а нозе долу кај бешика. Така кога ќе ме мавне ниско долу, потскокнувам. Којзнае дали ќе се сврти. Малиот исто така беше поставен, па во 36-та беше со глава надолу.
    Грло затворено, должина 23 мм (во 22 недела - 30, во 26-та недела беше 28 ). Намален е, но не е алармантно. Препораките се исти. Да внимавам, но не да се залежувам, што значи терам како и досега. Покрај Утрогестан двапати, ми даде и Ферона да пијам двапати на ден.
    За две недели на контрола, а за четири недели брисеви да направам, да почнеме полека со припреми, па цтг.
    Муабетот за припремите малку ме здрви и ме збуна, некако си реков леле доаѓа времето. Лабава сум досега, ништо не сум купила (добро, купив ножички за нокти сечење :D ), ништо не сум извадила од работите да видам што имам :worried:

Инаку, фино се осеќам, а иако се заморувам и од зборење, сепак имам некоја сила и енергија, но за жал морам да внимавам поради грлото.
    Ноќе спијам иако станувам стопати за во вц и за да се раздвижам, еве ми се собраа денес 8,5 часа сон. Имам и ноќи кога се будам во 5 и ми шета памет, но среќа не е секој ден така.

Шеќерот го држам под контрола, докторката рече да продолжам да терам како и досега со исхраната. Не сум поправена ич барем според облеката, а не сум се мерела којзнае од кога, сè заборавам.

Труднициве што беа малку понапред од мене кога дојдов на темава веќе зборуваат за породувања, болки, контракции и ме фаќа она дека после нив доаѓам и јас. Малку паника, малку среќа, возбуда, неизвесност, страв, ма сè осеќам. :lol:

Со лесно на сите што сте пред породување, уште малку и ќе си се гушкате :f: :inlove:

На Hatula, MinnieM, KonstantinaM и 22 други им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Te cekame so najubavite vesti mila. So lesno da pominis, i da se iznaguskate sto pobrzo so bebus.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    45.679
    Бела а мрда активно по цел ден како предходно или посмирено е?
    Моево мрда на периоди засилено, на периоди онака благо, ама има и подолги периоди кога не го осеќам па се штрекам. Не. својствено за него да не мрда нон-стоп.
    Ќе биде кај и да е кај тебе, со лесно и многу брзо да се гушкате:inlove:

На Prolett, mal.ecka и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    190
    Девојки, дали имате искуство со грчеви во нозе? 28+6 сум и веќе 2-3 ноќи ме буди ужасен грч во мускулот или во стапалото. Станувам, го масирам и после некое време се опушта. Ама многу ужасна болка е и се будам во паника и после многу тешко заспивам. Земам и магнезиум и калциум ама не помага нешто баш. Дали имате искуство што друго може да помогне ?

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.156
    Допаѓања:
    26.056
    Ништо за жал не помага. Имам и болка и трпки во стопала и листови. Највеќе кога ќе легнам на спиење тогаш почнуваат трпките, а среде ноќ ми се грчи ногата и ме боли додека не станам да се исправам. Магично поминува после пораѓај ама е скроз неубаво чувство.

На lackygirl и MonaLee им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Jas noke slabo spijam, bebe me rastura navecer od mrdanje. Se pogore mu gi cuvstvuvam udarite. Ne mozam da kasnam ko coek, od malku se osekam polna do gusa pa i ovie kiselinive uste poloso mi stanuva. Edvaj disam. Samo kisela voda se butam za da mozam da podzdrignam, taka malku mi olesnuva. Edvaj cekam ponedelnik da vidime sto pravi bebus i kako napreduva. I kako e se ostanato. Do sega ne razmisluvav mnogu kako ke bide, ama veke pocnuva da mi se javuva nekoja nervoza i da mi se vrti vo glavata kako ke gi prepoznaam pravite bolki, dali navreme ke stignam vo bolnica, sepak ke se poragam vo sosedniot grad.
    A od druga strana si recam imam uste vreme da mi se povrtat ovie misli se poveke :D

На Viveki, IRBBB, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.156
    Допаѓања:
    26.056
    Не можиш да не препознаеш само тоа ќе ти речам хаха кога ќе се 4-1-1 тогаш значи дека за саат-два ќе биде пораѓајот ама кај повеќето посебно прворотки отварањето трае подолго иако контракциите се силни.

На IRBBB и Ceneva им се допаѓа ова.
  17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Златна, влегувам тука за да видам до каде си и ептен ме израдува дека се ближи крајот.

Сабајлето на прием за царски болките ми одеа до 60:D Вечерта стигнаа до 100ка и беа на правилни интервали, пукна водењак и падна чепот, само заради поставеноста на бебето кај мене мораше да се оди царски:)

Сакав да ти кажам, очекувај во секој момент да тргне бебка за да се гушнете:inlove:

На Lili90, Bella_Stella, MonaLee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Исто беше синоќа кај нас реков раѓам Али незнам некако многу му верувам на подсвеста и дека све е до мозокот :|
    Па магнезиум,па туширање,шетање по дома, све само да не ги осеќам јадев све направив и во 3часот сум заспала до сабајле..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    @kjofti4 кај мене беше многу поголемо од ова, значи нема правила. Како што ти кажаа, може во повеќе наврати да паѓа.

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.981
    Допаѓања:
    8.456
    Ke vidime kako ke bide :) samo zivi zdravi da sme :)
    Moja drugarka se porodi pred dve nedeli ako mi veruvate ne stigna na boksot, se porodi vo hodnikot na bolnicata. Se bilo filmski, maz i mi veli da trgnevme 5 min pokasno vo kola ke se porodese. Mnogu lesen poragaj imala. Kamo site taka da projdeme lesno i so ubavo ;)

На Viveki, Giovanna, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.