Jas kolku sto znam ti si na pocetok na bremenosta. Jas prv pat d dimeri ispitav skoro vo 26 ta nedela koga ispituvav skrien seker. Zemi na privatno ispitaj, ne se mnogu skapi. Inaku po protokol koga se davaat neznam. Ili baraj si kazi i na maticnata kakov problem imas deka sakas da se proveris
Јас дента свртев цел круг од саат ипол пешки со маж ми на крај се качив по скали утре дента се породив со среќа
Мене матичниот ми даде одма штом потврди срцева акција упат за димери, времиња, крвна група.. 7ма 8ма недела.
Шо ти рекоја за бебето што е поголемо и имаш повеќе вода? Пошо сега то го видов коментарот во другата тема, кај нас е обратна ситуација.
Мене 37ма 3100 ми го измериле а 40та 4300 се роди, мислам грешно ми било измерено 37ма, за 3 недели да стави 1200г е мн некако, нз дали му се толку точни мерките за 35та 3600 е многу некако до 40та 5кг машала ќе оди. Видов во големина на плодот за @kjofti4
Mene maticnata me prati uste vo sedma nedela da proveram ddimeri I hemostaza za dve nedeli povtorno proverivme... Jas mislam deka ne treba vo sekoj slucaj da se odi Po protokol nekogas treba da se gleda samata pacientka Kako SE custvuva, insistiraj da ti Dade dokolku epten ne saka na privatno proveri si da ne ti e misla
Земи си упат од општ матичен за ддимери и хемостаза. Одма ќе те боцнат и ќе имаш резултати. Е после најубаво пак трансфузиолог да види. Или на приватно, или на трансфузиологија со приоритетен упат да види доктор. Јас вака направив: термини немаше кај Јани, а јас само кај него сакав. Отидов се боцнав, и чекав до 15:00 часот, буквално цел ден. Кажав на шалтер, ми ставија таму некој број, ама ми рекоа се зависи од докторот дали ќе ме прими. Упорна бев. Ме прими. И не зажалив за чекањето види, биди упорна, најди начин. Значи не само димери, и хемостаза.
Па затоа и не баш ми верувам на меркиве... Првото ден пред пораѓај ми го измерија 4.600 а се роди 3.600.. некако како површно да го мерат барем јас така мислам. Матичната ми го измери 3000 точно ми рече околу недела дена е поголемо.. @Bubish26 буквално ништо не ми рече на горна граница ти е плодовата бебето е машала 3недели поголемо можеби е ствар генетика ми вика.. некако мислам се во некоја ситуација каде неможат да препишат дали од декортинот кој го пијам од старт на бременос и све до пораѓај ќе го пијам, тој дава баш вакви вакви некој несакани ефекти, шекер првин беше висок па послем кога ми намалија декортин се среди Али незнам ни јас што би правела.. а секако пред 38+ нема да ме породи едино ако не прсне водинак..
Mamicki zdravo.. 36+6sum na ctg mi kazaa da sj ocekuvam vo sekoe vreme mi bil pogolem plodot da vnimavam mnogu, e sega veke 2 3 dena osekam bolka vo mese ama ne nekoja bolka neizdrzliva, me boli celo telo od vcera nesto zolto kako iscedok ima, a denes i mn vo wc odam i mi se slosi za 15min dvapati pred onesvestuvanje dojdov. Od vcera mnogu sum napnata i nervozna..
А на два доктори си била веќе.. пошо според мерките од првиот доктор е баш големо и плодовата вода не е за тама лабаво однесување ама чим си била и на второ мислење добро е. Оти тука кај мене, јас сум со гестациски, ми рекоа ако е поголемо од 2 недели, се оди со индикации во 37ма недела. Е кај мене е па помало и е скоро на граница за без продова вода, очекуваат пукање на водењак за брзо.. или па ако остане со помалу вода од сега за недела дена да одиме со индикации. Хаос
Искрено подобро да ме породат порано него да чекате како што му е план 38+ Ете кога е веќе толку големо ако се сигурни и ако пречи поголемо количество на плодова и јас да сум рајата и тие
Zdravo devojki pak jas moze sum vi dosasna no imam stavrno maka vcera pisav za ddimeri I hemostaza I deka vreminjata mi se skrateni no toa bil prviot rezultat posle nego I'ma uste Eden na toj se uste poveke skrateni vreminjata od maticnata nisto.. deneska pojdov vo plodnost na uste edno mislenje Dr tase me pregleda mu gi pokazav dvata rezultati I toj mi Vika nema ni potreba da gi proveruvas ovije raboti normalno e vo bremenost I da se skrateni I ddimeri da rastat I da se spustaat I veke da ne proveruvas toa Bea negovite zborovi za ddimeri I hemostaza me pregleda kaza deka protocite se dobri kaj bebeto I mi perpisa metilirana folna od 1000 I b12 od 1000 deka tije se Dobri za protocite I davaat dobra zastita I deluvaat na hemostazata I ne znam veke sto da mislam I sto da pravam Ve molam za sovet imam li prostor za griza I voopsto nemam iskustvo so Dr tase vo odnos na strucnost,profesionalnost,znaenje...
Си била во најдобри раце.Др.Таше ми го спаси првото бебе кое сакаа да го абортирам на Државна и родив здрава и права ќерка со негово следење.Сега и за второто сум со компликации и пак тука.Тоа е моето искуство.ти посакувам среќа
@kjofti4 што ве плашат со меркиве )) мене 4300гр. ми се роди во 40недела, и тоа да го оставеа којзнае колку ќе си седеше во меше. Мерките се +/- и баш нема врска дека ако е поголемо, порано ќе се породиш. Индивидуално е кај секого.