Твое си е да одбереш дали ќе правиш приска, јас лично не правев и бев само на 4Д и бидејќи мерките беа супер матичната ми рече немора приска а и јас несакав да правам...Сепак тоа си е индивидуална одлука
И јас тогаш правев д-димери во таа недела и мене матичната ми рече а и д-р трансфузиолог дека трева да се до 1500 а и кај мене беа 700 и они и двајцата изреагираа супер се резултатите
Неубавите коментари околу приска се претпоставувам околу непрецизноста на истата. ОДносно и самата си знаеш дали си во поризична категорија на трудници според возраст, фамилијарна историја или предходни бремености. Они ќе ти кажат само некоја статистички процент, не и сигурен одговор. Преку 4д барем ќе биде извршено точно мерење кое ќе ти биде појдовна основа за некаков заклучок. Одлуката си е твоја. Инаку јас сабајле отварам очи и дланки не ме болат. Па после си викам уствари што ќе ме болат кога око не склопив цела ноќ, обично болат од спање кога станувам, а ова синоќа беше измачување. два саати едвај дали врзав. Цела вечер ме клоцаше, се превртуваше, ми го стврднуваше стомакот, добивав грчеви, како тегнење надоле. Без екстремни болки...но континуирано.
i mene isto mi pokaza na denot koga trebase da mi dojde i posle edna nedela napraviv pak i pozitiven izleze i po vtor pat
Девoјки првo еднo прaшaње дo пoискусните,т.е.с.т пoгoлемите мешињa34неделa сум,oд утре 35,вчерa вечертa a еве и денес нa некoлку пaти некoи oстри крaтки бoлки дoле скрoс кaј срaмнaтa кoскa пa кaј јaјниците...не декa не се издржувa aмa првпaт ми се јaвувaaт пa дaли некoј oд вaс имaл вaкви слични и дaли се нoрмaлни или дa пoчнaм дa пaничaмДругa рaбoтa_незнaм кaкo сте сo спиењетo aмa пoследнaвa неделa се нa се дaли успевaм дa сoберaм 3 сaaти,никaкo дa фaтaм пoзицијa,и пoсле цел ден сум кo утепaнa! Пoздрaв дo сите и сo леснo нa тие штo се нa ред
Eve jas kako veke porodena ke ti kazam deka takvi bolki fakaat na kraj i kaj mene bese taka ke me shtrekne takva bolka pa ke pomine, redovno piev po dvapati magnezium do sam kraj...mesto za panika nema, so isklucok ako e neizdrzliva bolkata.Vo vrska so spienje jas isto kako tebe voopsto nemozev da spijam ,sto od polozba, sto od vozbuda, voznemirenost Slicno ke ti e i po poroduvanjeto, prvata nedela ,dve ne spiev od zelba da ja gledam i pazam bebushka, a sega nema spienje zasto taa si bara vnimanie ,a i slabo spie,cela e na mama )) So lesno!
Во врска со мрдањето на бебето и кај мене два дена абе ич не ми беше активно, тапкам по мешето, му зборувам, бебе абер нема да мрдне или пак ќе мрдне ама ептен нежно, ама денеска се изнамрда за двата дена што ги одмараше па ми олесна. Денеска кога го менев градникот, носев црн, на десната корпа приметив мало бело крукче, помислив да не е првото млеко што протекува Инаку сум 24 недела, има ли шанси да е тоа?
O фaлa ти милa,oдмa е пoдругo стoм ќе чујaм вaкa! Сaмo се дa биде вo ред дo крaј пa ќе се издржи некaкo.Ти гушкaј си се и уживaј сo принцезaтa твoјa
Изгледа е можно оти пред некој ден мајками ме прашуваше дали имам приметено ова време му се јавило неа ама јас немам приметено кај мене. Инаку денес пак ме болеше забот шо ми рекоа дека е за вадење ставив на него ниту четврт кафетин тоа имав шо ми советувате да го вадам? Ми ставија шубе дека анестезијата предизвикувала контракции и затоа не смеело да се вадат заби во бременост.А стоматологот ми рече малку да те здоболи одма да кажиш и да го вадиме и како и секогаш за викенд ме здоболува заб
Нoрмaлнo-секoгaш е нaвечер или викенд! Штoм пaк те фaќa-вaди oдмa ќе те мaчи дo крaј.Ич не се секирaј зa aнестезијaтa ништo немa дa ти се случи oд еднa и јaс имaм применo .Сo леснo
Девојки искуство со температура на крајот??? Ниту сум настината ниту нешто ми е...наеднаш ми дојде некоја омалаксаност и 37.2 па си легнав. Сега станав 37.9 .
Бремена сум 10 недели со трето дете.пред 2 недели бев на редовна контрола беше се во ред срценцето се слушаше.вчера пак на контрола докторот кажа дека не е добро бебето односно нема повеке срцева акција а и дека носната коска не е како што треба ,а вратниот набор е 3,8мм.ми даде упат за абортус за утре.но јас побарав мислење од други доктори кои и тие ми го потврдија истото .сеуште неможев да поверуам и отидов во систина кај др Тимчева која за жал не ми кажа убави вести односно ми кажа дека бебето има видни аномалии.сакав да ве прашам по која причина срцевата акција запрела ?позз
Јас кренав во 8ма или 9та недела вирусот ме фати 2 дена ме држеше бебето немаше гајле а тогаш велат поризично е така да без гајле.Пробај прво без апчиња течности и облоги на челото со киселина промешана со вода мене тоа ми помогна ако не помага прашај го гинекологот шо да се напиеш.Инаку пак е истиот вирус многу се жалат дека кренале температура.Да не е рает чоек ако не едно друго сега заб ме мачи за вадење ми е
Како си @danichap ? Јас неколку пати на почетокот се напив парацетамол, и сега брзо за главоболка, безбеден бил, ама пробај прво со повеќе течности и со туширање. И овде се жалат многу на температура, таков некој вирус е, брзо поминува. А јас сабајлево цела укочена се разбудив и не можам да презаспијам. Цела лева страна ми е здрвена, а некни баш гледав главчето на бебето е лево .Баш тој дел страничен од стомакот и раката ми се здрвени. А и преку денот ми се случува оваа недела како трпки да ми фаќа раката и прстите. @emocija многу ми е жал мила.
срцки туркаме 30 сета недела е веќе мачно за положба на кревет а и мн често ми се оди во веце само моцкам кога ќе ме стегне мислиш којзнае колку ќе мочкам а уствари мн малку има ме притиска. и да ви кажам нешто вчера бев со свекрвата и преминав преку јаже и ми вика врати се и се вратив и ја прашувам зошто ми вели бремена жена не смее да прескокнува преку јаже ти сега помина та незнам што ќе биде. некако ме заплаши ми се стегна душичката. што мислите вие
Оф душучке, да знаевме кои се причините за аномалии ке знаевме и како да ги спречиме. Жал ми е. Дај Боже нареден пат се да ти биде ок и да си гушкаш уште еден бебуш.
@sweet.woman воопшто да не се плашиш, ни сами најчесто не знаат да си објаснат постариве некои работи што ги кажуваат, така им останало, да не речам и нив така ги плашеле.
Дани, морав да ти пишам... Во почетокот на бременоста мојата општа матична докторка (значи не гинеколог, туку општа) ми спона дека во 9-ти месец не се пие парацетамол, нешто било поврзано со затворањето на фонтанелата на главчето... Не знам точно што е, но ти најубаво прашај си гинеколог .
И јас се загржив што два дена не го осеќав ама вчера вечерта радостии беше кога осетив како мрда Сестра ми беше до мене и ми вика лелее како филмон Alien . Иначе вчера шетав со мајка ми да разгледаме низ Бисер колички и ептен збунка сме какви се модели има, да не знае човек што е практично што е аздис . Башка влеговме да видиме и за облека како идат величини е тек таму бевме збунка и двете . Абре многу мали тоа алиштенцата ај погоди која величина да купиш???? Продавачката се ни изпоизвади да ни покаже а ние ко телиња само гледавме . После надвор видовме мајка со мало бебе во количка и мајка ми вика срам несрам ке ја прашам женава има тазе искуство. И таа ни кажа да земеме комплетче само за од болница со величина 56ка а другите да ги купиме 62ки као и да се малце поголемки ем со широк повој ке биде ем брзо ке ги стаса. Здравје ќе видиме што ќе купиме. Засега само window shopping
Moeto since se rodi 56cm... Najvekje sto moze hahah imav kompletce 56ka za vo bolnica i jas mislev malo kje mu bide, no tocno mi bese sea ne go nosese mnogu, samo edno 10tina dena a drugite raboti mi bea se 62, 68.. pamukot vo perenje i malku se sobira baska...