@1209 Od edno livce vo mandja nema nisto da se sluci, sekako ne se stava vo sekoja, ama caj od nego nikako
Штом докторката ти рекла дека се е во ред, тогаш се е во ред, нема зошто да мислиш и да си правиш дополнителни стресови.Не видов дека си пишала претходно инаку ќе ти го пишев моето искуство.И мене времињата ми беа скратени и ддимерите на горна граница околу 1700 и нешти, само не се сеќавам точно во која недела.Кога и кажав на матичната да ми даде упат за трансфузиологија ми рече дека немаа таква можност матичните и дека единствено може да ми даде упат за на ГАК, и дека за во бременост единствено одлучува гинекологот дали треба или не треба терапија во зависност од постелката, протоците и развојот на бебето.Ако сето тоа е во ред, дури и кога ддимерите и хемостазата се покачени односно скратени, не се дава терапија.Кога отидов на ГАК баш истото ми го кажаа.Дека се е во ред и дека не можат да ми дадат терапија врз основа на покачени ддимери и скратени времиња.И примената ма клексани не секогаш значи дека ќе ги поправи ддимерите или времињата.Дека сето тоа е нормално во бременост.И покрај ова, јас сепак инсистирав да ми дадат упат за на трансфузиологија.Ми дадоа приоритетен упат и кога се видов со трансфузиологот, истото ми го кажа, дури и ми напиша во извештајот дека за време на бременост единствено надлежен да одлучува дали е потребна или не терапија е гинекологот кој го следи развојот на бебе, протоците и постелката.Дека трансфузиологот не може да знае дали е потребна или не терапија само според ддимерите и времињата.Дури и само превентивната употреба на клексани може да предизвика крварење и не треба да се применува.Во првата бременост примав клексани уште пред почетокот на бременоста заради тоа што бев со ивф, при што се случи ддимерите да ми паднат под 90, а активно парцијално време да отиде над граница и ми предизвика крварење.Затоа најдобро слушај го гинекологот кој ти ја води бременоста, верувај тој најдобро знае.Дури трансфузиологот на трансфузиолигија ми кажа, зошто воопшто трудници доаѓаат овде, место да уживаат во бременоста кога гинекологот смета дека се е во ред.Поентата ми беше: Уживај во бременоста и не се секирај, се е во ред.Чисто за да бидеш мирна, прави редовни месечни контроли на ддимери и хемостаза.
Ti balogadaram Mila na iscrpniot odgovor ubavo e covek koga ke slusne iskustvo slicno na svoeto samo gospod neka ne cuva ❤️
Nemam praveno takvo ispituvanje prvata bremenost mi bese pred 10 godini I nikoj ne mi spomnal togas za toa ispituvanje
Јас би ти советувала да си направиш. Затоа што од тапкање по рамо и ништо не ти е со уредни д димери и хемостаза јас во 4ти месец имав спонтан едноставно срцето прекинало. Не ме праќаа да правам испитување зашто веќе имав родено едно дете. Ама кога направив испадна дека сум со мутации. И сега од прв тест за бременост сум со клексани па ќе видиме... Не би да те плашам дај боже се да во ред ама јас би го направила испитувањето за мирна глава. Знам ќе кажат секоја втора е со клексани ама има зашто... И мене ме маткаа на сто доктори бев лани, ама ко си мислиш нешо верувај на интуиција. Бар јас така би те советувала. На државно мн се чека види во авицена имаат исто. Мислам за 3 дена резултати. Со лесно
Затоа што ако имаш мутации одма следува клексан. А вака ти не знаеш зашто не си правела испитување. Според мене за секој би требало да е задолжително ова тестирање пред да планира бременост.
Зависи какви мутации имаш.Јас сум комбиниран хетерозигот, со по еден мутиран ген на мтхфр, и со некои други мутации.Најчесто примаат терапија хомозиготите.Но дури и кога постојат мутации, пак може се да биде во ред, затоа најдобро е редовни гинеколошки прегледи, и проверка на ддимери и хемостаза.Било какво проблем да се јави, веднаш ќе се дететктира и ќе се даде терапија.
Штом ти кажала дека ддимерите се поважни од времињата докторката комотно може да си ја скине дипломата.
секој добар трансфузиолог ке те советува вака покривање со лекарства за да бидеш раат не е во ред тоа го прават доктори кои немаат искуство затоа и голем дел трудници до 15та недела ги шибаат со утрогестан кај нас " за подршка на бременоста " супер штом си тераш сега редовни контроли и се ке биде пратено искрено ако не ова нешто друго ке ти е на мисла сите сме така некој мал црв од еден до друг преглед не јаде
Јас искрено не мислам дека гинекологот е тој кој треба да даде терапија, клексани на пример. Да, гинекологот гледа протоци, постелка, ама резултати од хемостаза треба да ги толкува трансфузиолог. Е сега, дека почнаа да се оградуваат од бремени жени, тоа е друга работа. Јас ќе кажам мој пример, си имам историја, не би да навлегувам. Морав во следна бременост од старт клексан. Тоа ми го даде гинекологот, односно ми кажа да почнам со терапија, и ми кажа дека мора да види трансфузиолог. Е кога отидов за хемостаза и консултација до трансфузиолог, испадна мора по два клексани. И на секоја контрола докторот ме прашуваше како напредува плодот, дали е се таман. Минатата бременост, и ја така одев со резултати на гак, и не би да коментирам…. Муабетот ми е дека според мене, димерите и хемостазата треба да ја чита трансфузиолог. Едит: верувам дека на членката штом тројца доктори и кажале дека е ок, тогаш стварно е.
Ne go kaza toa tuku poveke akcent stavi na ddimeri I nekako poveke se ogradivaat transfuziolozite za bremenost preporaka kaza deka treba da Dade ginekolog dokolku zabelezi deka nesto ne e vo red so protocite,postelka I slicno bez nikakov simptomi ne se davalo terapija
Jas kolku sto te imam citano tebe ti si imala Eden spontan I pred prvata bremenost Ako ne se lazam ? Genetskite muatacii se vrodeni ne se steknuvaat vo tekot na zivotot mojata prvata bremenost bese I poveke od skolska bremenost na sekoj posakuvam takva bez nikakov problem... Togas ne proveruvav hemostaza I pojma nemam Kako bile moze I togas bile skrateni.. a Sega bidejki me pregleda poveke doktori I tase vo plodnost ,simonida kotlarova I uste dve drugi plus I konsultacija so transfuziolog nemam pricina da ne mu veruvam na ovije renomirani doktori samo za da si bidam pospokojna ke pravam pocesti ginekoloski kontroli. inaku za ne Daj boze nesto loso nema ni potreba da Ima bilo kakov problem Ako treba da dojde ke dojde od nigde nikade zatoa samo gospod neka ne cuva
Sto da pijam za imunitet? Pijam folna, vit c i magnezium. Nekolku pati prasav ginikolog mi vika nisto ne treba. Nema sto ne donese maliot od skolo i mene da ne me fati. Kako ke izdrzime vaka neznam. Dve nedeli nos ni tece, od vcera jas sum so temp kosa mi se kreva veke od taa temp denes i on ima, ke se ubijam veke. Pa i zgora na se denes imam nekoi menstrualni bolki dole ispiv dva magneziuma izgleda dzabe
Isto I jas ne smeam jod no koga bev pred nekoj den kaj tase mi gi preporaca ovije viatamini ne sodrzele jod Ako sakas moze da si gi zemis okolu 950 den se