@Bella_Stella @Giovanna како е денес женски? Кај мене мирно денес ептен, ни болки, ни затегнувања, баш лесно се осеќам. Секој ден ново чудо
Исто, ко да не сум трудна денес. Од сабјале земав на лап топ работев неколку саати, алишта средував, благо правев, ручек правев, отидов испазарив Мислам дека уште толку можам дур да си легнам. Мадам мава клоца цел ден, изгледа ја вознемирувам со моите активности ама редно време е да и го скратам малку комфорот, пошто инаку нема да сака до лето да излезе
Jas pijam sekoe sabajle blendiran limon, bez kora, edno parce gumbir isto blendirano, malku kurkuma, preleano so topla voda - ne vrela. Nekogas pravam pogolema kolicina, da ne se zamaram sekoe sabajle, i go zamrznuvam vo modli za led, pa vadam po edna kocka i ja prelevam so toplata voda, doaga kako caj izutrina. Dosega mi pomogna, imav edna nastinka vo 12ta nedela i sega virus me fati vo 28ma nedela, projdov so den, dva temperatura 37 so 4,5.
После недела дена дожд, конечно сонце имаме, па и слободен ден ради празников, испративме гости и решивме да одиме во Зоо. Среќа па баш преку улица ни е, план јас да седнам на кафе, мм и мала да шетаат. Арно ама мене место не ме фаќа без нив ии лека по лека и јас, кога ме фатиле едни стврднувања со болка попратени, држев стомак мислев ете ја ќе испаѓа. Дојдов дома и легнав, стврднувањата и болките фала Богу се смирија, белки ќе е мирно и ќе си поседи бар уш 2 недели.
Fala vi na preporakite decki, ke se rasprasam kaj maticnata za vitaminite i ke gi zemam. Pijam i jas cedeni sokovi ama ke treba da pojacam. Pa i detevo neke nisto nit da pie nit da jade ovosje, zelencuk, samo nezdrava hrana jade pa nema imunitet e nema. Ne mi se ni jade ni mene ko ke vidam deka on neke ama ke moram greota e i ova vo stomakov Edit: sega go guglav sostavot, imaat jod. Mozes li da vidis na pakovanjeto? @deniz333
@rikimiki јод зошто не смееш? Ради Хашимото? Ако е ради тоа јас пиев првите месеци со јод, дозата е занемарувачка и нема да ти влијае, мене ми се спуштија анитителата и покрај јодот во бременоста. Ако не е поради тоа, земи и цинк, селен, витД и Б и пиј поединечно само внимавај на комбинирањето.
Da radi toa e. Jas bremenosta ja pocnav so 12 tsh, pijam golema doza na eutiroks sega pa poleka se sreduva. Ne se osmeluvam da eksperimentiram. Endokrinolog mi vika ne za jod, internistot moze i koj da slusam. Vikam aj mirno da si sedamne mi treba, a i prvata bremenost ja isterav bez prenatalni super bese se, ama nemase togas koj da mi nosi bolestni doma sega i onaka sum so padnat imunitet, uzas.
Lelele a jas pak si gi pocnav bez da proveram doktorot mene mi spomna nesto Kako pregnazon ama bidejki receptata ja pisuvase racno koga ja odnesov vo apteka aptekarkata mi Dade pregnil bas ja prasav ovije li se bez jod Vika da tije se I na doverba gi pocnav Sega treba da I gi vratam poradi bezobraznosta I nestrucnosta... Malku proguglav I jas pregnazonot se bez jod taa greska mi dala
Се оградуваат затоа што не работат сите со трудници. Јас одев кај Јани, тој е најстручен за работа со трудници и едино тој работи вистински со трудници. Секогаш ми бараше и извештај од гинеколог да види дали е сè во ред, а гинекологот воопшто не му се мепаше на Јани и се согласуваше со сите негови одлуки. Јас сум со мутации, ги испитав на своја рака пред да забременам, читајќи тука искуства. Од старт ме ставија на терапија да ме заштитат, иако во ниту еден момент немав проблем со ддимери и хемостаза,а ниту со постелка и развој на бебе. Едино на крај времињата беа на граница, а тоа е нормално во трет триместар пред пораѓај. Нема што да се грижиш штом им веруваш на докторите, а и веќе ти дале високи дози на фолна и Б12 што е дел од терапијата за мутации со што и те штитат
Site na nas pazar prenatalni vitamini imaat jod. Edinstveni sto postojat bez jod se Femibion bez jod ima posebni ne ovie obicnive, ama tie gi nema kaj nas vo MK. Istrazuvav vo prvata bremenost zatoa znam.
Да пробаш сируп домашно направен со него бонбони и кока кола, или наместо кока кола млеко. Мене ми помогна многу
@deniz333 i pregnazon imaat jod. Eve vidi na slikive imam so crveno oznaceno. Eve go i femibio ot bez jod, no go nema kaj nas ko sto kazav, a i vo sosedstvo mislam go nema ama moze da se proveri eve nekoj ako e od strana ako saka usluga da ni napravi vo Germanija sigurna sum deka go ima.
сосема иста ситуација пред 10 дена во Ск и јас исто ЗОО ист план ама тргнав со нив од пола З00 се вратив во кафичот баш со бракстон цело време и си издреѓав таму
Lodine iskreno ne znaev deka e jod, jod obicno sekogas go pisuva Kako jod a za ovije femibion ne sum znaela a imam koj da mi gi zeme od germanija
Iodine na angliski e jod Super ako imas i jas imam ama ne gi zemav ginikologot mi rece ne ti treba....epa prirodno ondak ke bildam imunitet ako ne
Не е баш дека само Јани работи вистински со трудници и дека е најстручен за нив. И пред да останам бремена, уште додека одев по болници барајќи чаре да останам бремена, а и во првата бременост и сега одам кај Елена, многу посветена и супер докторка е. Уште кога не им имаа забрането да работат со трудници, ептен беше навлезена во проблематиката и на инвитра и на трудниците, како и Јани што е. И таа секогаш бара извештај од гинекологот, споредува и соодветно работи. Секакви испитувања сама ми предлагаше, ме праќаше со упати да проверувам тоа што сметаше дека треба. Можеби сега е најтешко да се дојде до Јани, но пред 7-8 години се тепаа сите да одат кај Елена и кај Јани, термини едвај да фатиш, веднаш се фаќаа кога ќе пуштеа нови. Е откако ги затегнаа работите на Трансфузиологија, можеби тогаш почнала да враќа случаи со инвитро или трудници и гледам секогаш има слободни термини.
Можеби. Јас кога се консултирав со гинеколозите кај кој да одам ми го потенцираа единствено Јани како најдобар за проблематиката. Инаку членката мислам дека не зборува за Елена од Трансфузиологија во Ск, туку за некоја Елена од Жан Митрев во Битола.
Веројатно бидејќи само уште тој остана во последно време колку-толку да не ги враќа сите, иако и тој не прима веќе како на времето. Порано немаше ваков проблем, секој можеше да оди со упат од матичен гинеколог, со шифра за женска неплодност одевме тие што се спремавме за инвитра. Проблемите почнаа пред 3 години, баш бев бремена и тогаш почна единствен начин да стигнеш до трансфузиолог да биде со упат од општ матичен за врикозни вени. Само Јани и Елена работеа со вакви случаи и со трудници, другите уште тогаш не соработуваа, не даваа извештаи и не ни сакаа да дадат мислења.