Искрено, верувам дека и гинеколог ако има потреба ќе те прати. Јас во првата бременост, имав лакуни, не знам кој месец беше, ама со аспирин беше ок. Не ме ни прати на трансфузиолог. Втората бременост ми беше мисед, и тогаш ме прати во МАНУ. Тогаш виде дека ќе мора клексани од старт, ама сепак дека ќе мора на трансфузиолог. Третата, ептен корона беше, земав резултати и одев на ГАК… што да кажам, едвај го мереа бебе… и само пишуваа, еден клексан 0.4 на ден и толку. А да ти кажам што мереа, како… лаик сум, ама мутава не сум… еднаш се собраа ваљда специјализанти беа, резултатите од мерењето… три недели назад, две, се различно и на крај пак еден клексан… не се само димерите, затоа нели испитуваме хемостаза…ама таму, аха ок е бап клексан. Четвртата бременост, реков, одам кај Јани и точка. И Јани од сета историја прво рече еден ќе примаш сигурно, ради резултати од МАНУ, ама кога виде резултати од хемостаза рече ааа ова мора два. Имаше специјализантка и и објаснуваше… значи ја знаеше историјата, буквално со секоја бременост…мене ми е логично, терапија и консултација да биде со трансфузиолог, ама сепак да се гледа извештај од гинеколог. Едит: димерите мене ми беа ок, таму другите резултати беа пониски..
Ne znam zosto loso si me razbrala ne ti kazav nisto loso. sto se odnesuva do mene jas ne ostaviv na slucjanosta konsultitav poveke doktori nikoj ne mi spomna da ispitam muatacii nikoj ne mi vkluci terapija ne mozam jas na svoja raka neli da si zemam... Nemoj da se obvinuvas sebe si zatoa sto Lani ti se slucilo deka ne si proverila medicinata ne e matematika za zal nekoj raboti se slucuva bez nikakva pricina koga veke ti edno si rodila pravo zdravo ne e logicki nekako za drugoto da Ima problem zatoa sto si imala muatacii nwkogas taka trebalo da bide poznavam luge so miljon dijagnozi I mn poteskotii pa ke rodat pravo zdravo dete I luge sosema zdravi pa I'm se slucuvaat neubavi zatoa stalno velam samo gospod neka ne cuva
Имам слично искуство со незаинтересираност кога во првата бременост Елена беше на боледување и замена и' беше Флорије, мислам дека така се викаше. Значи пациент на Елена бев, ниту да ми закаже контрола кај Елена, ниту и' беше гајле што и' кажувам. На крај, следната недела пак се нацртав таму и среќа беше вратена Елена и ми напиша нејзин извештај врз основа на резултатите. Но тогаш беше поинаку, и без упат ме примала секогаш и ми давала таа тоа што треба. Сега кога планирав втора бременост, ја читав темата и никаде не сретнав некој да зборува за неа, а и неколку од постарите членки ми пишаа дека веќе не прима со инвитра и трудници, не соработува како порано. Прво на приватно си зедов Фраксипарини, па си реков ќе му ја мислам ако биде успешен трансферот. Среќа успешно беше и зедов упат од општ за варикозни вени во бременост. Ме прими, ме позна која сум бидејќи со години ме следеше и не ме остави на цедило за што ќе и' бидам засекогаш благодарна. Можеби затоа што сум и' стара пациентка, па затоа, но и си имам навистина вени кои ми ги следи. Кај мене димери не се проблем, скратени времиња имам. Во прва бременост многу рано лакуни и покрај сета терапија, а во оваа немам. Минатиот пат кога бев, се погоди да е на боледување, а бе поради претходно лошо искуство, со страв влегов кај таа замена што и' беше. Се изненадив од пристапот, се изнаправивме муабет, не очекував таков однос. Ме прегледа, ми пиша мислење, извештај, датум кога да одам на контрола, совети за вените, како да не бев на Трансфузиологија. Анита се вика докторката. Врски не сум фаќала, но ќе барав ако морав. Прашуваш за упат каков да земеш кај Елена? Од матичен гинеколог не знам дали може да се земе, нека каже некој ако знае. За кај Елена јас земам упат од општ матичен со шифра за варикозни вени.
Нема да те вратат, ќе те боцнат и за две недели резултати. Не се сеќавам на шифрата ама ќе ја тагнам @QweenSM за шифра, сигурна сум дека се сеќава За мутации прашува со која шифра да земе упат за да испита. Има и такви случаеви. Мутациите може да направат проблем, а и не мора. Руски рулет ти е тоа, не знаеш кога ќе те зезнат. Јас читајќи тука на своја рака ги испитав и сум преблагодарна што дознав за нив само што останав бремена, па навреме почнав со терапија.
Ke I pobaram I jas na maticnata da gi ispitanam cisto za mirna glava.. tije samo vo sk se proveruvaat ili moze bilo Kade na transfuziologija
Дали е можно од храна што претходно си немал проблеми да се нафарлаш и чешаш во време на бременост , мислам дека одкако јадев јагоди цела се чешам и сум благо нафрлана , минимално некое брунче ситно..
Јас оваа бременост дефинитивно потфрлувам писхички. Ќе ме полуди ова бебе додека да искочи. 27+4 од вчера ја немам осетено да клоцне. А да не зборам дека и онака премногу слабо и ретко еднаш дневно дали ја осеќам да удри. Незнам дали сум заборавила ама со првата бременост веќе во овие недели не беше вака, доста по активно би требало да е сега веќе и поголема е расте. Дали до толку ми прави постелката дека на преден ѕид па да не осеќам ништо? Ќе почекам уште денес и мислам дека ќе кренам узбуна, ептен страв ме фаќа, многу негативни мисли ми идат, како ќе се тера вака уште 3 месеци.
Да, за мутации да испитам сакам. Исто бев со упат од општ матичен, за варикозни вени. И ме врати, не испитав тогаш. Ова беше пред 3 години, пред да почне короната. Или можам да си побарам само упат за испитувањето, и дирекно во лабораторијата да одам? Јас закажав кај неа зошто мислев дека мора таа да ме прати да ги испитам, ама ако може директно матичен да ми закаже за лабораторијата кај што испитуваат мутации, уште подобро.
Јас мислам да не чекаш, иди нека видат, веројатно е ради постелката ама сепак треба да ја осеќаш барем неколку пати во ден веќе.
Оди си на едно ехо за мирна глава. Јас бев ист случај, многу слабо и ретко ја осеќав и дури ни на благо не се размрдуваше некогаш. Затоа откако се роди, живец невиден
Да, јас од јаболко и тоа лупени мирно све како треба околу уста и устата,не се јавија мозолчиња Али црвенило и чешање имав можеби 2-3часа само од себе послем помина со вода ладна само плакнев.. @KuklickaSk може да се случи во првата бременос ми се случуваше два -три пати, во оваа само онака на сабајле како загрудена крв и тоа само еднаш
Не се секирај, може такво си е бебето мирничка е ❤ Мојава клоца два дена дење ноќе па после два три дена нигде ја нема. И јас сум 27 +1
Ма какво благо, ноќеска во 4 се разбудив не ни можам да спијам од што мислам на ова, станав се напив чаша газиран сок, изедов еден ред чоколада. Ма јок до 5 ипол некаде не спиев не бре ја нема. Првата не беше ваква, ама тогаш постелката на заден ѕид ми беше. Баш спомнав и на матичната минатиот преглед дека премногу слабо ја осеќам и ретко, ми искоментира дека и положбата и била таква не можела премногу да мрда, ама мене пак не ми е нормално до волку. Ќе рече човек 2 бременост имам искуство ова катастрофа, со првата ништо вакви секирации немав. Ќе и се јавам на матичната баш да видам што ќе каже.
Упат и директно на боцкање. 6 епрувети се ако добро се сеќавам и за 2 недели резултати. Моите за 10 дена готови беа.