Moj sovetve pri izbor na.kolicka,zadolzitelno prasuvaj dali se pravi kako korpa za novorodence i da ima moznost za rptacija na racki, odnosno da si go vozis bebushot dodeka e mal so lice kon nakaj tebe...a za alishtenca ubavo ti kazale nekolku 56,bidejki ne site se so shirok povoj, a dr.pogolemki....
Како сте ми женички... одамна не сум ви пишала. Јас уште 2 месеци до пораѓај, ама како буренце сум си и се тркалам низ дома. Многу ми стана тешко за движење а особено сега кога жештини фатија, ама тоа е.
Прво многу ми е жал за ситуацијата во која се наоѓаш. Срцевата реакција сигурно запрела поради аномалиите, тоа ти доаѓа како природна селекција, знам дека нема начин како било кој да те утеши меѓутоа на ово бебе не му било пишано да се роди. Викаат бремена жена не треба да прескокнува преку јаже ќе му се омотало папочната врвка на бебето околу врат. А никој не го зема во предвид фактот дека бебето додека не се роди не диши така да и да му се замота не може да го угуши. Не си ја тревожи душичката со бабини деветини.
еј ме просветли буквално јас не од бабини деветини туку така од моите филмови на секој преглед ја прашувсв докторка: а не му е папочната врвка околу вратот? Таа се ми кажуваше не е, а ниту еднаш не ми го кажаа ова, а всушност така логично е. Можеби и она не знае Труднички, јас се едвај ама едвај движам. Жешково а и веќе пред крај, нозете ко крофни, отеченост, ма и усните ми зе зажарени и отечени ко на Ангелина Џоли ми се
Добар ден труднички. @danichap што направи со температурата? те мислам. Инаку денов ми е катастрофа, наполнета сум со нервоза, што да ви кажам, не се опишува со зборови. Ама како резултат на тоа куќава свети, генералка невидена, од прозори и купатила исчистени, правосмукалка, и сто машини за перење пуштени. Па после кога ја затерав да пешачам, сама, едно четири километри ко на норма. Бебе се изнамрда цел ден, дали од моите стресови или од активностите, незнам. Најважно ми е што немам проблем со спиењето, ноќе врзувам по 7 саати без да мрднам.
A прстите на раце те болат ли? Јас ко ќе станам од спиење мислам дека ако ги свиткам ќе ми се скршат и ме болат. Додека спијам па ми се дешава на неколку пати да ми трнат и како струја да ми поминува низ нив Иначе и мене ми се малце отечени нозете-ко на слонче, а прстите на рацете повеќе па пред некој ден и морав да извадам бурма и веренички прстен и тоа едвај
Се ме боли! И прстите на рацете и нозе и се. Насабајле и јас не можам да ги свиткам и мене ми трнат рацете кога повеќе од пет минути држам телефон во рака во една положба. Сега ги гледам нозеве, зглобови не ми се познават, ме болат, подолу кај зглобовите имам некои ситни точки, црвенило некое од што се потечени се плашам капилари да не се пукнати. Сега мм да го нафатим да ми ги измасира малку, само нека се побуни Едит: @danichap стварно, како си? Се надевам подобра.
Eve sum devojki. Bebuska trpeliv si sedi vo meseto. Postue red. Ama jas od sabajle sum na infusii I Nesto protiv temp. Duri sega zugnav malku, se nadevam ke me pustat za den dva. Malava si igrase malku, de ima de nema blagi kontrakcii a ja nisto ne custvuvav. Se nadevam sega na uste edna tura kvalitetno spanje I mozebi uste utre doma. Sepak imame vreme do 26
Во болница ли си? а најдоа ли од што креваш температура која е причината? Не се секирај, веќе си длабоко навлезена во последниот месец, и денес на пример да е породувањето, пак се си е нормално, а не па уште некој период. Инаку јас кога бев на првото ЦТГ, таа тетката таму ми мереше само срцева акција, и јас и викам абе нели и контракции треба да ми мерите, вика треба ама немаме такво што мери контракции , ова за во чаир кажувам. И незнам, јас секојдневно осеќам од време на време ми се стврднува стомакот, како мало грчење, незнам дали можеби тоа се контракции.
Девојки, 31 недела сум. Имам болки под десната града, како да ми е изгорено местото, одвај се допирам. Мачкам креми по милион пати во денот ама џабе...инаку немам ниту црвенило на местото што ме боли. Последниот пат кога бев на преглед, докторката ми рече дека е карлично свртен малиот, па може ли од тоа да ме боли, односно главчето да му се наоѓа толку горе, и да ми се затегнува местото или?!?!
Moze da te udira so nozinjata vo toa mesto tamu se rebrata i zatoa te boli. I mene so prvoto dete me bolese isto pod desnata grada i otkako se porodiv uste me bolese nekoja nedela dve i posle postepeno si pomina. Ne se sekiraj se e toa vo sklop na prirodata
Toa stvrdnuvanje se kontrakcii ama lazni,vistinskite se daleku porazlicni od takvo stvrdnuvanje...imav i jas takvo stvrdnuvanje koe trae nekolku min,pa se vraka vo normala...
Стварно нема раат за трудница. Ти викаат одмарај, опушти се, убави мисли, е ај бе ај! Пред 4 дена правам уринокултура, покажува аегенус ( некоја болничка бактерија) 100 000 ми дава терапија на природна база дека малце се. Денес ми стигаат резултати од уринокултура од петокот, ешерихија 1 милион. Да се убијам... Никад не сум имала лош пап, еднаш пред неколку години бактерии во урина и сега ова. За 4 дена милион???? Ништо не ми е јасно....
Na bebus moj mu bese okolu vrat i toa ubavo stegnata... Kako e mozno da go gusi stvarno neznam, no na sekoja moja kontrakcija pulsot na bebeto opagjase, duri i na momenti skroz go snemuvase i ctgto bese kako iseckano so prazni mesta megu nego :/ Koga se poragjas valjda e rizicno so papocna vrvka megu vrat, togas mozno e bebeto da zeme vozduh, a papocata vrvka da go stegne na vratceto... Zatoa jas koga ragjav iskoci glavata i doktorot ja otpletka vrvkata pa ragjaneto prodolzi
Девојчиња јас денес ја почнувам 37 г.н и сега бев на преглед кај матичната и она ми кажа дека се е супер, плодова вода доволно, постелка прв степен зрелост и ми рече дека грлото на матката се скратило и бебенце се спушта надолу и дека тоа било во ред така, па се надевам дека е така Инаку бебе е помало и она вика ти изгледа ќе раѓаш мало детенце од 3-3,5 кг и јас и викам па јас и така сакам ама ќе видеме колкаво ќе излезе само живо и здраво да е Од наредниот понеделник ми закажа ЦГТ и преглед на ГАК ( јас таму сакав) па ќе видиме таму што ќе покаже, а да и ми рече вака гледајќи ти нема да чекаш последен термин, а јас викам па и несакам до крај, бидејќи топло ќе ме фати ептен, а башка меше големо и грб ме многу боли и кога лежам на грб на преглед ептен не ми е добро, почнува да ми се лоши и ладна пот ме облива, како ли ќе се издржува на ЦТГ ќе видимеИнаку онака ептен сум супер, шетам викенди насекаде, се движам, одам на јога, се надевам се ќе биде во ред до крајМешиња поздрав за сите и со лесно нека им е на сите што ги очекуваме овие денови да се породат
На скоро секое бебе му е омотана папочната врвка околу вратот, проблем настанува ако уште напочетокот му се омота околу рачињата или ноџињата па се сопира циркулацијата на крвотокот и се запира растот на тој дел од телото па после раѓањето им следува ампутација. Инаку ако е омотано повеќе пати околу вратот тогаш кислородот што го добиваат преку врвката се намалува и бебето е во стресна состојба ама не може да се угуши од тоа. @danichap побрзо да оздравиш и да си одиш домче.
Epa najverojatno zatoa i pulsot opagjal... cel bese modar i beloto vo ocinjata mu bese crveno, ispukani kapilarite i na obravcinjata imase ispukani kapilarcinja, kako i da e si znaat doktorite, pa fala bogu dobro pomina bebus, ocenet mi e 8,9..
Мариз тоа додека бебето големо и моето беше модар целиот, замисли си толкави бебиња низ колку тесно место поминале.
Abe i jas golemka sum dosta, ama i toa sto vikas od kolku mal kanal celo bebe izleguva... Koga mi go donesoa vo soba go gledam i se cudam kako iskocila taa glava dodeka tie karsi mene se isfalija odlicno pominale... a nivnite bebinja 1400g polesni od moeto na slikava sto ja imam tuka na avatarov ima 10 dena samo haha
Pobrzo zakrenuvanje i lesen porogaj. Definitivno ti i biterka ste clenkite koi nema na koj ne pomogmale na temava. Vie licno mene mi davavte golem del od silata,sega del od mojava neka e so vas. Ako nema zasega forumska kuma malata jas se prijavuvam..