Форумџика на годината

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.443
    За скринингот мора да ти закаже гинекологот на мој термин ако планираш во државна да одиш, а за зимањето крв само со упат се оди не ти треба закажување. Која недела си? приска1 или приска2 треба да правиш?

Последна измена: 10 јуни 2015
  2. devojkaa86

devojkaa86 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    15
    За пρисκа 1, сκρининг κе пρавам во гρадот κаде живеам а сκ за κρф да ми земат, значи за тоа не ми тρеба заκажување ?, κаде тρеба да ми земат κρф ?фала

3. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.443
    Епа ако планираш на ГАК, ти треба само упат од гинеколог, ке си се симнеш доле во подрумот во лабораторија со упатот ке ти земат крв и готово завршена работа :) после пак ке треба да дојдеш за резултатите.
    За скринингот треба закажување, ама штом ќе си го правиш на друго место тогаш нема што да закажуваш.

Последна измена: 10 јуни 2015
    На devojkaa86 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    5.815
    Мене докторот не ми спомна ништо за приска 2 само за втор скрининг. Мора и приска заедно или само скринигот да го правам?

5. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.443
    Има приска2, приска3 и приска4 кои што се прават само ако има потреба, штом не ти спомнале значи немаш потреба да правиш, се проценува ризикот од Даунов синдром, како и други хромозомски аномалии кај плодот.

Ни јас не правев затоа што немаше потреба, плус приска1 ми беше со одлични резултати и одлични мерки на првиот скрининг што дури ни најмал сомнеж немаше за такво нешто.
    Затоа сега си правев само втор скрининг на органите нели да си видат дали е се како што треба.

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  6. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    5.815
    Во која недела го правеше скринигот, мене ми рече во 22

7. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.443
    Исто и јас во 22 недела правев:), и јас колку мислев што како ќе биде а за џабе сум се секирала се си испадна добро :lol: ама тоа си е, секоја трудница истите мисли и се вртат во глава :lol:

8. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Немора да правиш приска 2, или ако сакаш можеш да правиш, твој избор. А приска 2 се прави пред скринингот, значи од 18-20 г.н а вториот скрининг е од 22-24 г.н мене така на ГАК ми кажаа. Јас не правев ниту приска 1 ниту приска 2, а не сум ни слушнала за приска 3 и 4, ама сигурно има. Ипак се си одлука на самата трудница

На Едно Чупе, Sky-butterfly и kristina.k им се допаѓа ова.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.352
    Честитки мони, да е живо и здраво бебчето, големо да расте.
    Со тебе и официјално ги почнавме термините во јуни :clap:, ајде сите со лесно да си пројдеме.
    Пиши ни во која болница се породи и како прошло се, се разбира кога ќе имаш време во породилните приказни.
    Инаку јас денес на цтг бев, се е ок, докторот ме праша имаш некакви болки, не никакви, го виде цтг вика супер е и за 4 дена пак ми рече да одам.

На Mekuska, MargaritaD^2 и Maceto123 им се допаѓа ова.
  10. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    мамички мене често ме тера во веце се си мочкам. среќа што е топло а немора мн да се расоблечувам

11. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Ooo toa e najnormalnoto nesto vo bremenost :) Jas si se naviknav veke noke da stanuvam po 4/5 pati...Samo eve veke 8mi mesec i se potesko mi e stanuvanjeto :| Na pocetok bese polesno...Ama toa e :)

12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.988
    Lele jas sum 20 nedela, a isto taka me tera na mockanje celo vreme, nokite stanuvam po 3, 4 pati obavezno :whew:

13. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.443
    Прв триместар:
    PAPP-A + Free Beta hCG ++ Nuchal translucency
    *8 – 14 GS /слободен βHCG + PAPP-A → PRISCA – 1

Втор триместар:
    Double Test: AFP + HCG или AFP + Free Beta hCG
    *12 – 19 GS /AFP + слободен βHCG → PRISCA – 2

Triple Test : AFP + HCG + u-E3
    *14 – 22 GS /слободен estriol uE3 + AFP + HCG → PRISCA – 3

Повеќето не слушнале никогаш дека постојат другите делови од испитувањата затоа што ретко има потреба да се прават...и недај боже нели да има потреба:drunk::drunk:

14. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Ај да не пребарувам насекаде тука ќе си прашам.Дали многу каснам со 4д прегледот?Читам негде пишува во 20-22 недела а јас утре во 24 та влегувам.Нели го мери се бебето и гледа недај Боже да не не е нешто во ред.Треба да сум загрижена или можам мирно во петок или понеделник да си одам нормално да си го направам тој преглед?

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.202
    Допаѓања:
    78.284
    Mene skrining koga mi pravea, pravea so obicno eho. Znaci pravat merki na celo bebe, na dolzina na racinja, nozdinja, glavceto, rbetot go merat itn... A na 4D mislam moze da se vidat anomalii kako zajacka usta... Ne se sekjiraj cim vaka so obicno eho ti rekle deka e se vo red, kje bide vo red se i na 4D :) mojata doktorka ima 4D i mene uste vo 12ta nedela mi go pusti taka da go vidam, uste togas celo bebence bese, pa duri i pol pogodivme uste togas :D ene go kade e ponedelnik, ne se grizi kje si otides togas i kje si go vidis licenceto na bebusot :)

На Eli23 и tweety26 им се допаѓа ова.
  16. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Нормално да си одиш... Мене тој скриниг ми беше во 24+1 недела.

На Eli23, tweety26 и Maceto123 им се допаѓа ова.
  17. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Не воопшто не е касно, дури во 24 г.н и поубаво се гледаат органите, јас го правев на ГАК тој скрининг и детално ми ги гледаа органите на бебето, дали правилно се развиваат и сите останати мерки кои им се потребни си знаат они, а кај матичната на секој преглед мереше големина на раце, нозе, абдомен, глава и имаше преглед за зајачка уста, ама тие се редовните прегледи. Уживај си и со убаво да си поминеш на прегледите :*

На tweety26 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. st-ojanovska

st-ojanovska Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Zenskii ....bremena sum 19ned. Pred edna ned bev na pregled kaj maticnata i na glavata od bebceto pojaveni se cisti me prati na skrining bev kaj petrova i mi potvrdi so toa sto mi kaxa deka pojavena e i cista na srceto i ima predispozicii za daun:'( :'( :'( sega vo vtornik treba da pravam aminocinteza mnogu sum isplasena pisete mi nekoj so vakov problem

19. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.443
    Мајκа...моето имаше појавено водена циста на главчето ама му се изгуби, и јас бев малκу испаничена поρади тоа се зачленив на фоρумов ама туκа ниκој незнаеше да ми одговоρи.
    Цистата сама κаκо циста се губи, доκолκу збоρуваме за иста водена циста, нема значење доκолκу оρганите на бебето се κаκо што тρеба, и пρвата пρисκа се надевам деκа ја пρавеше..κаκви ти беа ρезултатите? И меρκите на сκρинингот?
    Јас не бев миρна додеκа не помина втоρиот сκρининг, си платив пρиватно и останав внатρе додеκа не ја пρовеρи сеκоја ситница.
    Поздρав и пиши што ќе напρавиш, немој да се плашиш немој со негативни мисли, бебето се стваρа од вода..затоа неκаде се појавуваат тие водени цисти κои најчесто се губат.
    Ти ја посаκувам сета сρеќа на светот, се да се сρеди κаκо што тρеба, само теρај смиρено. Гушκи:hug:

На bile84, danichap и BunnyGirl им се допаѓа ова.
  20. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    За цисти на главата кај бебето има прочитано дека се појавуваат кај многу бебиња кои со текот на времето во бременоста се губат и за тоа мислам дека тука немаш простор за паника, а за цисти на срцето немам слушнато и се надевам дека ако се водени и тие би требало да се губат ( но искрено незнам како да ти помогнам), а сепак мислам дека треба да си закажеш и трето мислење, еве пример кај Димчев во Систина за скрининг и кај Драшко или Таџер за срце или ехокрадигорафија...Со среќа и те очекуваме со убави вест