Скрооз се согласувам со членката, жено секој втор ден мислиш дена нешто ти е сериозно.. уживај, опушти се, ситно бројш можеби и саати, стасуваш до дијазепам буквално за ништо. Не смееш така, малце ќе ти се покачи притисок, главоболка мислиш готово, реално какви болки иам некогаш, па си терам ко ништо да не е, вчера решив да одморам одма менструални ме фатија, зато денес го превртив пак цел стан и заборајв на пораѓај. Најди си занимација и кога ќе дојде часот за пораѓај биди си смирена. Со стрес ништо не решаваш, да ти беше нешо сериозно, до сега ќе беше и хоспитализирана и породена, а не 40та недела пред врата.
@Starchild @Bubish26 Скроз сте во право знам, и сите доктори ме испокараа и домашните сите, а јас од пусти страв ни спијам ни правам нешто. За се и за мене ајде и стрес и стравови тоа ми е ама за малечково најмногу се јадам што му стварам стресови..
Мораш да си преземеш нешто во врска со анксиозноста,разговарај со психолог незнам, побарај помош најдобронамерно Ти ако вака правиш сега што ќе правиш понатака,па кога ќе се роди бебето? Па се закашлало/засркнало,неспиело,плачело многу,се разболело,па му излегло некоја акна или лишајче или незнам што зар ќе се онесвестуваш на секое и нонстоп ќе трчаш по лекари за се нешто? Ќе му требаш приземна и прибрана,и не само за него и за себе.
Знам се сте во право и се ова почна кога земав да читам по интернет за се и сешто и што и да се случи јас паника ме фаќа морам да проверам на нет.. тоа најмногу ми влијаеше лошо од се
36+5 denes, sabajle rozenikava krv na brisenje I na gakji, kako malku gadenje I tecna stolica... Se konsultirav so dokotorot sto kje me poragja rece da pocekam, ako imam bolki da odam. Dali vekje mi e pocnat procesot ili nemora da znaci? Nekoja so iskustvo?
Можно е Јас се напив сношти спазмекс и Б6 ме болеше долу ниско па ми помина малку, денес пак ме боли ама не многу, поручек бил матичниот на смена ќе одам денес обавезно. Бебе многу раздвижено е од сношти.
27+3 sum bev na kontorla vcera dobro sve bebe kilo ima napraeno za skiren sekjer mi rekoja da napravam takva bila procedura ama kako ja sum sakala pa sakav da prasam dali na gladno se pravi i dali moze naredna nedela da napravam ili kasno ke e?
Направи си го,на гладно се прави 12 часа претходно,само вода може.Можеш и наредна од 24-28 недела се прави
Се додека не почнат болки седи дома, мене одма ми почнаа баш и кажував на една членка што се породи мислам вчера.. оти и неа и паднал чепот, кај мене после паѓање се одвиваше се брзо, за саат некаде добив болки ама се породив тек утредента, а еве кај неа или кај многу други може после паѓање да потера неколку дена или цела недела дури.
Еве што пишува, сигурно ќе ме испратеше на друго мислење ако покажуваше некоја индикација. Не знам што да мислам, ќе отидам кај др. Драшко ама до тогаш само ќе мислам.....
Сите исто велат, не се плаши и мене исто ми рече Бт на болница правев скрининг, вика ние неможиме срцето да го видиме детално, за тоа си има доктори спец, убо е рече да се види ама тоа е ваш избор, на 100 деца 1 се раѓало со срцева мана така ми рече, за првото не бев, сега се мислам да одам, Др. Драшко од Систина одел во Прилеп во сабота па таму да си закажам, во 24та и 28ма биле прегледите.
37 полни денес. Утре сум на цтг. Ниту имам испрано, ниту имам спремено торба. Си спијам на едно уво, мислиш кој знае уште колку време имам... Денес конечно ќе купам бебешки прашок и се надевам ќе се среди малку времето, да исперам се, да се исуши да испеглам и да средам фиоакар. Термин последен 17ти мај, си велам рано си е, нека си седи уште малку. Викендов сакав уште еднаш да исчистам убаво спална, да средам и да се чека. Осеќам се почесто тапи менструални болки доле, си велам ваљда ќе ги разликувам контракциите кога ќе дојде денот, имам зголемен густ бел секрет овие два дена, и се осеќам без веза, некако ми е чудно и ми се плаче на моменти... Се тешам дека е нормално...
Не се секирај, верувам дека се е во ред.Јас кај др.Петрова ги правев сите три скрининзи и во првата и во втората бременост.Докторката е многу стручна но и многу претпазлива.И секогаш го кажува истото што и тебе ти го кажала.Они сепак се гинеколози и ја гледаат само формата на срцето.Мора да се оградат затоа што сепак не се кардиолози и не можат да ти кажат дали се е 100% како што треба.Но ако се е во ред со срцето (како и што напишала докторката), тогаш нема простор за грижа.Доколку сметала дека има било каков проблем со срцето, ќе те упатела на специјалист.Кај мене на трет скрининг забележа тахикардија кај бебе, и ми кажа дека не може со сигурност да тврди дали е се во ред затоа што не е кардиолог, но дека се е во ред со формата на срце.Ми рече за да бидеш мирна закажи си кај др.Драшко.Бев кај докторот и се беше супер со срцето на бебе.Според напишаното кај тебе, се е во ред со срцето, тоа докторката го кажува на сите, но доколку сакаш да се смириш закажи си преглед кај др Драшко во Систина.
Иста сум, денес 37+1, а баш ништо немам чепнато.Мене термин ми е 16 мај, а докторот сака да биде порано зашто ќе биде царски, плус малата ми е во болница во Козле, и за ништо немам желба, а морам да се спремам.И јас имам болки повремено, дури понекогаш едвај одам, ама се надевам дека ќе почека бебе уште малку.
Ептен сме блиску јас и ти термински... Само што јас не знам каков ќе биде пораѓајот, ваљда ќе терам до крај , па како ќе донесе моментот така. Добро е сеа малку се утешив дека не сум сама во ова што неам средено, не знам зошто си одложувам, дали е некој страв од непознато, или сл. стварно неможам да откријам.. Со помин да и е на малата, се надевам брзо ќе излезе од болница, и ти на рајат да си се спремаш...
Ista sum I jas... Vcera pustiv prva masina, denes susham pa kje peglam prva tura. Na momenti sum prevozbudena, presrekjna, na momenti izvadena od pamet. Sakam najmnogu na svet da ja vidam, da ja gushnam I mirisnam a od druga strana me plasi kako kje se snajdam, kako kje bide.. Eve sega mi se place. Se mi e izmeshano. Denes sabajle imav krv, sega cekam da vidam dali nesto e pocnato ili ne.. vo petok sum 37ma, mislev uste malce da poceka.. ama kako saka taka neka bide, valjda sme bezbedni vekje. Se e normalno, novo, ubavo, strashno na momenti, neizvestno itn I se toa gi sozdava ovie nashi cuvstva.
Ти благодарам, Дај Боже само се да биде добро.Јас со првата бременост се имав предвреме купено и средено, искрено мислам дека и претерав малку за некои работи.Голем дел од работите што ги имав купено, воопшто и не ги искористив.Има време за се и после со бебе, барем ќе знаеш што навистина ти треба за да купиш.Најважно алиштата да бидат средени, испрани и испеглани (иако за три четири дена откако ќе се роди, пак ќе переш и пеглаш).Не можеме никогаш целосно да бидеме спремни за бебе, важно се да биде со време и без паника.