Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    оф бре жено немам искуство со макава твоја но се надевам со лесно ке минеш и керкичката брзо ке биде добра
    доколку сметаат дека треба да те породат во вторник валда тоа е најдобро само да е се во ред со вас :* ти праќам храброст

На Маја Т, Pamuk dete и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Од моето искуство и тоа што читав за моите мутации, многу трансфузиолози не ни обрнуваат внимание на хетерозиготите. Во секој случај, мислам дека овие мутации што ти ги имаш се покриваат со метилирана фолна и метил кобалмин, не би имала потреба од клексани, бидејќи немаш мутации на гените што се одговорни за тромбоза.
    Сепак, консултирај си трансфузиолог и гинеколог. Не мора да е Јани и во 8ми септември има добри специјалисти.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Normalno e da se menuvaat simptomite:)

4. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    305
    Sto mislis za ovie mutacii?
    20230427_114020.jpg

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Јас имам дел од овие и боцкам клексани.
    Најдобро е да се консултираш со трансфузиолог, јас сум лаик.

6. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    18.512
    Денеска болки во половина, менструални болки и боцкања во десен јајник. зошто така незнам. ме фана страв :doh:
    31+2 сум. утре сум на контрола. се надевам се ќе биде во ред.

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Какоо си тии? Има ли некој напредок во процесот?

8. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    403
    Здраво идни и сегашни мајки. во 21/22 недела Многу настинав, односно пред 2 недели, прво почна со кивање; потоа ми се затна носот ама скроз, па дигнав температура 37.5. Чаеви, супи, витамини... се тоа си пиев. Два парацетамола испив во текот на тие две недели. Во меѓувреме имав шмукано неколку стрепсилс и неколку анти септ жалфија. Сега дознав дека не сум смеела :(

Како и да е... опоравив колку толку. Викендот правев свадба и понеделникот се раскивав пак. Испаничив и направив брис на грло и нос, и само во нос ми е најдена следната бактерија: Klebsiella pneumoniae.

Дали некој има искуство со оваа бактерија во нос? И дали некоја од вас имала компликации од таблетите за шмукање Стрепсилс и Анти септ Жалфија? Сега сум 24 недела... Однапред ви благодарам :(

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Жени, читам зборите за коментари, мајкини/свекрвини. Ќе си бидеме и поддршка и после пораѓај ама и тука да ви кажам, оти многу е подруго кога предвреме знаеш шо може да се деси.. малце е жално што многу малце се зборува за постпородилниот период. Ако сега ве фаќа некоја нервоза за ништо, немате појма какви се пеколни првите 2-3 недели, некои поминуваат полесно, а на некои стварно им треба разговор со стручно лице, за кое ја сум сосема во ред и поддржувам, среќна мајка-среќно бебе.

Баталете секој кој ви оди на нерви, ви се меша и ви дава совети за кои сматрате дека не се во право. Некои луѓе немаат воопшто осет во постапките и во зборовите, тропаат напразно, само немојте да дозволите да ве полулаат, оти тоа ќе биде ептеен лесно. Најреално ви кажувам на тие што не се соочиле со постпородилно, ќе ви треба време за да уживате во најмеките прегратки, и тоа е сосема нормално, самоо тетки,стрини, баби шо подалеку.

На MilaSs12, *Milicka*, LiquidLuna и 21 други им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Се согласувам скроз.
    Моето си плачеше поќе, што и нормално е, бебе е, првата недела дома јас се мачам со доење, со крвави брадавици, болки од операцијата, неспиење, буквално ко во некој шок си, незнајш уште што ти се дешава :drunk: свекрва и мајка, двете, можи е гладен, можи немаш млеко :headbang: јас инает, нз како имав сила да не подлегнам на коментари и да почнам до ад само му велев ќе кажи вагата, за 1 недела нз колку стави ама беше многу, ко се вратив од преглед полна самодоверба :makeup: и не дозволив поќе да ми зборуват. Тој од 4300 роден на 4 и пол месеци 9300г беше :D само со доење. Сега па за 2рово скроз сум искулирана, нема ни збор да кажат, се си знам :D :rofl:

На PoisonGirl, LivingGlam, Viveki и 11 други им се допаѓа ова.
  11. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Да надополнам еден мој совет што барем кај мене функционираше и олабавував. Кога ке ми речеа “покриј го, облечи го ппдобро, раслечи го жешко е итн” јас само им велев “добро еве сега” и низ едно уво влегло, низ другото излегло. Нити им возраќав контра па да се расправам, а и тие не беа “навредени”.

На LivingGlam, Viveki, Homme и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас ова скроз го очекувам и се припремам, но искрено не очекував дека овој период пред да се роди бебе толку ќе ме нервираат коментари.
    Секој си зема за право да си каже мислење без разлика дали тебе тоа мислење ти помага или не, никој не става прст на глава да размисли како ти ќе се осеќаш после коментарот, битно е тие да си се изјаснат, па ти после смирувај се како знаеш. Сите се осеќаат должни да ми се јават, да ми трубат како сум требала да барам провокации ( а два дена над термин сум ), па да сме барале екстра прегледи, како така само еднаш неделно преглед итн. Не знам веќе како да објаснам дека како за сите така и за мене е тука, не можам на глава да му се качам на докторот да ме породи кога нема никакви индикации за тоа сеуште.
    Не можам ни телефон да исклучам за да се дистанцирам од се ова, ако ме нема онлајн некое време одма се вртат телефони. Имавме една ситуација кога таква паника кренаа од мм родителите што не немало час/два онлајн, телефони вртење по луѓе, пораки, пораки…Мм збесна, се испокара со нив, сега таман смирија страсти, пред некој ден свекрва ми со глупиот коментар, да сме и се јавеле кога ќе сме тргнеле на пораѓај за да спремала мекици, или да се организирала со време ако случајно се роди неделава додека е таа трета смена некој друг да ги спреми. Важи викам, уште на пораѓај да ми зврцкаат сите до каде е. Вчера се слуша со мм на телефон и на спикер му вика ај нека стане снашка да видиме до кај е бебе, мислам капак на вечерта ми беше како што бев нервозна, само станав и си отидов во друга соба.

За бебе и за следниов период си кажав на сите, кој сака да дојде на посета бујрум, добредојден е. Коментарите и мислењата да си ги остави дома. Јас и така сум човек со краток фитиљ, не ми треба тогаш некој над глава да ми паламуди.

На PoisonGirl, LivingGlam, Pamuk dete и 6 други им се допаѓа ова.
  13. sanji4444

sanji4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    498
    Исто поминав, бебе плаче и цел ден цица и блуцка, ама коментари од страна зошто плаче да не е гладно, може немаш млеко, ај да дадеме ад. Среќа не дадов ад си продолжив со доење и не ги послушав.

На Viveki, Pamuk dete, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Jas taka planiram da dojam samo na pocetok i da ne dadam ad, i da ne podkleknam. E ako se vide deka ne napreduva e toa e veke druga prikazna neli :) ... Jas se nadevam deka ke uspeam da vospostavam laktacija kolku i da e tezok i bolen samiot proces. Mnogu sakam da si go dojam bebeto i da si ja vospostavam taa vrska bitna za dvajcata

На lackygirl и sanji4444 им се допаѓа ова.
  15. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    Zenski od Skopje, koj vi e maticen ginikolog? Jas veke dva meseca se mislam da ja smenam ama se dvoumam iskreno. Imeno mojot ginikolog e postara zena okolu 70 godini ima i vazi za edna od najiskusnite i dobri ginikolozi tuka. Ima 50 god rabotno iskustvo. Kaj nea sum od pocetok aj mlada da ne recam :D i veruvam. E sega posledno nekako mi e cudna dali zaborava i neznam, ne mi dava upati mi vika nemozela da dade da baram od opst, sve po protokol si gi pravi ispituvanjata nikako nedela porano ili pokasno i sl. Drugo do sega jas ne sum zabelezala trudnica kaj nea, a pred sedum godini koga odev za pevata bremenost duri i po eden saat red cekav. Od druga strana se znaeme i koga sakam mozam da i se javam ili koga sakam mozam da otidam na pregled sto mene kako hipohondrik toa mi e vazno. Bas radi ova se dvoumam dali da smenam ili da prodolzam kaj nea? Znam deka druga nema da me trpi vaka. Imam moznost i tuka blisku kaj sto ziveam da se prefrlam (ovaa sega plus i daleku mi e) ama.znam deka za mesec dena ke mi zakazuva kontroli i slicno, sakam da kazam nema da gi imam tie povolnosti sto gi imam tuka. E sega os druga strana mi e strav deka e postara sepak, kolku i da e dobra.i iskusna sepak godinite go pravat svoeto, vo vrska so zaboravanje i site tie raboti sto gi dozivuvaat postarite, mi e strav da ne nevidi nesto ili neznam.... Kako vie bi postapile vo mojot slucaj? Ve molam za sovet...

16. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Pa 23.04 se bockam pravev test I pocnav odma se smiri posle utrogestan sea sum dobro no denes kao nekoe srcebienje osecam voznemirenost.

17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    18.512
    Жени која недела се правеше брисот за стрептокока?

18. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.780
    34-36 мислам дека. Јас сега ќе ги правам последните 35+ требаше петок ама одложив за вторник.

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    8.479
    Jas sega planiram da go pravam vo 37 ma da ne bide postar od 3 nedeli pred poragaj .... Ili moze i porano vistina ne sum informirana. Ama pak da ima prostor ako ja ima da se leci. Taka znam jas. Ako gresam nekoja clenka neka me ispravi...
    Plus mene me interesira kako se zema toj bris. Ovde vo srbija preku nos :?:

20. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.780
    Како бе преку нос? Околу вулва и анус се зима тој чинам

На Veki4kaa, KonstantinaM, MartinaMM и 4 други им се допаѓа ова.