Девојки јас денес пак бев на цтг.Овој пат цтг беше супер, ама цело време лежев на лева страна.На ехо бебе воопшто не напредува, што и очекував, ама тоа што ме загрижува е што бутната коска е многу помала во однос на другите мерки.Гледав и наназад од други сликички од ехо, исто е помала.Дали имате такво искуство и што значи тоа? Дека бебе ќе биде со кратки нозе? Или не Дај Боже, ниско? Од толку грижи, веќе сум полудена, не знам за што да се секирам попрво
Да, знам.Баш во аптека кога прашував за Микорил и Канестен, ми рекоа дека Канестен е поефикасен, а сегашната матична само Микорил ми препишуваше до сега, ама баш никаков ефект немав од него.
Nee, super ke si bide. I mene isto mi kazuvaa deka butnata koska mu e pomala za dve nedeli pa eve go masala visok na tatko mu nisto ne e uzivaj.
Леле како ме утеши, исто ми кажаа дека бутната коска е помала за две недели, па дури докторката денес ми вика: па не може сите да бидеме со долги нозе и раце.Фала ти многу.
Нормално е да е помала, а главчето поголемо. Бебињата имаат различни пропорции од нас. Имам пишувано и поназад, Јован нон стоп беше со 2 недели понапред во главчето,а 2 поназад во бутна коска или 4 недели разлика. За некој ден ќе полни 2 год, ко шпагета е во нозете, околу 88цм е висок. Немој да се секираш, ситно броиш. Се надевам дека сѐ е во ред со големата дадичка. Те гушкам!
Добро утро мешиња, имате ли мака со грчеви во листови на подколеници? последниве неколку дена, секое утро ги имам, и потоа цел ден тапа болка си постои. Магнезиум пијам од почеток на бременост, 2 по 400мг, Б6 пијам, и еден крем со магнезиум мачкам локално, но нема ден да не се појават. Не се појавуваат во мирување, туку кога се вртам од една на друга страна и се истегнувам со нозете. 29+4 дена сум, минатата бременост немав грчеви никакви.
Мене ми е десено и тоа сега скоро, да викам за маж да стане да ми помести нога и да ме измасира, цел лист ми се згрчи при менување на поза. Јас трпки си имам ама ова беше ептен болно.
Јас имав во првата бременост, на сред ноќ толку јак грч во нога како со сто ножеви да ме бодат, од самиот грч после боли во текот на цел ден. Јас чаршафите ги откорнав од шо не знаев шо да прам, а и раката на мажотми, тој си знај. А и јас пиев магнезиум ама грчевите си беа присутни на два дена, на три, некогаш секоја вечер.
Imam da, koga se pomestuvam vo spienje, me fakjaat obavezno I znae da me drzi bolkata cel den.. normalno e
Ste bile li vo Fertty Clinic? Kako e? Gledam deka dr. Ljupco Petrovski e tamu sega, pofalni zborovi ima na stranata za nego. Iskustvo nekoj?
Mi zemaa vaginalen i cervikalen bris, preku niv ispituvale ovde za toj streptokok ne zemale poseben bris kako kaj nas. Kako i da e se razbravme. Inaku plus moram bris nos i grlo, urinokulturata, stolica, za hepatitis B i biohemiska analiza na krvta radi epiduralna ako sakam. Plus ctg ovde pocnuvaat 10 dena pred termin porano ne .... Dosta po razlicno od mk ....
ми се случи два-три пати оваа бременост. и баш е непријатно и болно. ама мене на спиење ми беа. морав да станам полека да ја размрдам ногата да престане грчот. па да легнам да спијам пак. а со првата не се сеќавам дали сум имала. мислам и тогаш имав.
Јас првата бременост имав секоја ноќ во 3то тромесечие, ни магнезиум ни ништо не помагаше. Ноќеска прв пат ме болеа колковите, на двете страни неможев да лежам. А вчера па бебево изгледа салто направи, ме помести ко се изврти, како во 30та+недела да беше мрдањето, седев на работа и се поткренав цела, жими се мислам дека цело се изврти буквално. После ми беше шубе дека толку се изврти
@Alishan30 во првата бременост и јас при крај имав такви грчеви шо не ми се смируваа со мг, б6, некогаш и парацетамол пиев, џабе. Скоро со матичниот разговарав за грчевите во стомакот шо ги имам,и мене некогаш со мг не ми поминуваат, ми рече да направам електролитен статус, дека не секогаш недостатокот на магнезиум е причина за грчеви.
Јад ја имав 12та недела. Пиев една доза Сумамед, во 19та недела пак ја имав на бриесеви. Доктроката што ме води и пораѓа рече ништо не ти давам за пиење ќе видиѓе после 30та недела, истото ми го рече и Димчев од Систина. Во 32ра недела Докторкава ми даде вагиналети да ставам, две дози, и пред една недела прсев повторно брисеви ушта ја имам бакеријата. Рече нема да те трујам сега со антобиотици, на сам пораѓај ако е природно ќе пуштиме антибиотик, или ќе го известиме неонатологот да го следи и бебечето ако има потреба и за него антибиотик. Инаку дега сум 37+ недела веќе. Бев малку уплашена искрено зошто ги читав последиците кои се од бактеријата за време на бременостс ама фала му на Бога, ништо од тоа до сега. Никогаш фо сега не сум имала никаква бактерија, прв пат ова во бременост и живци да искинеш али тоа е… Види со гинекологот што ќе напраиш, сигурно ќе третираат првично со антибиотик…