Mnogu razlicno, prvoto na 26 god so pocetna kilaza 100 ko da ne bev trudna ama mnogu tezok poragjaj, sega 33 god so 80 kg od sam start problemi. Sekoja bremenost e razlicna duri i kaj ista zena.
Mene nekako mi se spusti stomakov, a visoko ja nosev.. valjda e dobar znak I taka treba da bide. Denovive sum preaktivna, spremam, cistam, jadam urmi Se so cel da probam da si go olesnam procesot kolku sto zavisi od mene, barem taka pomalku se plasam
Како ги осеќате тие стврднувања на стомак, и брекстон хикс? Нешто ми се дешава ама не знам да препознаам што е.
Jas prv pat koga gi osetiv mislev deka bebeto mi se zgrci da bidam iskrena. Takvo cuvstvo imav. Ti stanuva za moment stomakot tvrd kako kamen i toa moze da trae od 30 sekundi do 2 min. A ako smenis polozba odma popusta. Ne e bolno no e mnogu neprijatno.
Е да така некако како вибрации некои, многу чудно чуство...ама нели ми е рано да ги осеќам во 30та недела?
Пиши на тик ток ќе ти излезат видеа. И јас не ги осетив во првата бременост сега од 20та недела почнаа. Денес пак јака главоболка, после 2 недели, добра сум ко не е секој ден ко што беше. Прва бременост на 28, на 29 родив мн полесна од оваа, 15 свадби имав и сите на штикла ги поминав со играње, сега ко бев на свадба одвај издржав и тоа само 5 ора изиграв тешко ми беше последните недели имав мн болки во половината, сега 33 имам, јули 34, август здравје бебе 2 кај мене мислам е најголем проблем несоницата, без спиење сум 4 и пол години
Да не ве разочарам колективно, ама бебе спуштено во карлица, спуштен стомак уште од пред една недела, го осеќам ептен ниско, со притисок насекаде буквално, имам и повремени болки, и еве 40+5 си терам. Цела бременост активна, посебно крајов, мм ми вели толку активна не беше и пред бременост, и пак ништо. Уште на глава шо не сум застанала, се пробав буквално. Секој ден сум на штрек со симптомите. Нема правила, бебе ќе дојде кога е спремно.
И јас мислам дека годините немаат врска, а и една иста жена нема исти бремености ни па пораѓаи. Ете јас на 25 второ здравје ќе родам, а докукав на форумов @Lavender13 те мислев искрено и се мислев дали да ти пишам, си реков уште јас фалам со прашањата до каде е бебе е и за тоа нема правило, јас и во двете бремености сум ептен активна, дури со првото вежбав до 7ми месец редовно, се изнајадов ананас, чучњевии Боже мој колку правев и окапав на болница споро се отварав ептен, денес се качував пак по ридчиња, нема ден да не пешачам, клекни-стани, крени дете-спушти, маа абер нема.
@Bubish26 затоа и велам, апсолутно секоја бременост е различна и веќе при крај, најверојатно од ментална истоштеност секоја најмала промена и секој симптом се толкува како можен знак дека пораѓајот е блиску. Јас сум жив доказ за тоа, досеа требаше 5 бебиња да родам. Најдобро е да не се мисли на тоа, ама ајде да те видам не мисли кога си толку блиску до крај
Dur ne se bolni ne e strasno. Matkata si se podgotvuva za porogaj. Nekoj gi cuvstvuvaat porano, nekoj pokasno, a nekoj voopsto. Se e individualno.
крајот е најзафркнат нема шанси да не мислиш. ама убаво си кажа тоа движење тоа шетање можеби ќе помогне за полесен пораѓај, а и не е правило. можеби и зависи и формата на телото . и секоја бременост и секое бебе е различно - ако една мајка ги носи. битно е сите да се излесниме и да родиме здрави бебиња со лесно на сите жени нека ни е !
Немаат врска годините, првото го родив на 27 имав одлепување на постелка, со многу крварења, имав качено 30+, бев отечена хаос бев, го родив после 20 саати од пукнат водењак пораѓајот тежок хаос, второто не го осетив на 28.5 го родив, полесно од првото, но качував висок притисок, женската ја родив на 37.5 цела бременост летав не седнав ,работа, со деца по дома, големото дека тренира карате ме зафркаваа дека често имаше натпревари периодов на трибини дека ќе ја родам, сите ме научија , па така и испадна имаше детево ден претходно натпревар, вечерта ме фатија болки, ептен лесно поминав, кога му се јавив на мм дека сум породена само ми рече не ме заебавај, не ја осетив третата бременост, како да не бев бремена, освен што не напредуваше во стомак беше помалечка 2-3 недели, и јас мислев дека сум 37 ќе имам еден куп проблеми па не испадна така
Jas mislam da ne mi se ovie kiselinive deka mnogu podrugo ke bese. Ajde na pocetokot sto morav da miruvam toa ne mi padna mnogu tesko ama ovie kiselinive me dotepaa i ne sum naspana ko covek. Ama si imam predhodna istorija so problematika vo digestijata i znaev deka ke bide taka. Pa bolki vo karlicata sto mi smetaat premnogu a sum covek sto saka da pesaci, a sega sum ogranicena zosto posle imam pregolemi bolki sto ni magnezium ne mi pomaga. Ednostavno organizam. Ama sitno brojam ke izdrzam uste malju i samo da si go vidam zivo zdravo bebeto vo race drugo se ke zaboravam Inaku ubavina si imas pravo bogatstvo, da ti se zdravi zivi. I jas sakam da imam tri decinja zdravje boze ako gospod ima takov plan
Сеуште не, иако Лазаревски ми спомна после 11 недела можно е да ми препише калциум, таман тогаш и на преглед ќе отидам, па сакав на време да прашам какви ви препорачуваат. Плус примам и клексани а и непцава знаат често да ме болат..ќе почекам да видам докторов што ќе каже
Odi li nekoj kaj Simonida vo Remedika? Me interesira dali ako kaj nea vodis bremenost mora i skrininzite tamu da se pravat i da te poragja ona tamu? Jas kaj nea ke vodam ama vtoriot skrining kaj Dimcev sakam da go pravam i najverojatno ke se odlucam za Sistina za poragjaj mesto Remedika. Sea nekako glupo ke mu dojde ama bas sakam ona da mi vodi bremenost a na Dimcev poveke mu veruvam negoli na Petrova. Isto i za poragjaj zosto imam problem so anastezija... Na golema dilema sum...
Јас водам бременост кај Симонида , и минатата недела ми правеше прв скрининг. Здравје, планирам и пораѓај во Ремедика