@Bubish26 i jas dezuram. Kiselinive ne mi davaat mir. A i bebe mnogu mrda. Ima edna tocka desno na stomakot mnogu me boli. Sto li pritiska tamu neznam. Planirav tamu nakaj 10 ti da zakazam eho da me vidat ama mi lici ke zakazam porano. Me voznemiriva toa sto tolku mnogu e aktiven.
Да ти кажам право и не лежам многу Особено во последно време сум навака-натака. Навистна умерено и полека се движам, ама дома не седам. Кога ќе станам, се фаќам со спремање доручек за сите, па излегувам со кола, па после ручек правам. Е одмарам додека има дремка малиот, после пак попладне излегувам. Со кола, ама дома не седам. Потоа се враќаме, вечера и пак одмор. Знам да одам и во мол или некоја продавница, аптека. По маркети само не одам и на пазар. Ме носи мм со кола секаде, но не сум на лежење. Не кревам ништо, полека се движам. Искрено, од самиот почеток на бременоста проблем ми прави плацентата и повеќе од неа се плашев. Ај прво крвавење, па после спуштена и еве до крајов не се крена, само среќа не премина во превиа. Само поради неа си ограничив движења, инаку ќе бев ептен активна како во првата бременост. За спонтано породување во таа позиција мислам дека не може, мора царски колку што знам. Мислам дека @Iris-1234 беше со царски поради положбата и иако и' пукна водењак пред закажан царски, не ни пробувале за природно. Мене докторката само ми кажа дека и' изгледа дека ќе се врти карлично и подобро така за да ја фати за нозе, да не мора да ја врти внатре бидејќи не е океј со рамо да излегува. Ама ти не се секирај, има време да се сврти. И во првата бременост малиот ми беше исто наместен, па на прегледот во 36-37 недела беше светен со глава надолу иако до последно беше попречно. Не е дека нема шанси да се сврти ако е во ваква положба. Пиши што ќе кажат за фанелингот.
I mene kaj anusot me pritiska, nekoja cudna bolka kako grc I celo vreme mi se odi vo wc.. cela bremenost imav zapek, sega samo vo wc sum si vikam sto kje bide na poragjaj... Pretpostavuvam menja polozhba I sega pritiska na debelo crevo t.e se spusta nadole
И јас не бев нешто дисциплинирана последниве 7 дена откако ми препорача докторката да успорам малце. Не е ни можно кога имаш уште едно дете дома. Се надевам на позитивни вести од прегледот,ќе пишам
Да, јас бев со царски заради трансверзално поставено бебе. Докторката сметаше дека е ризик голем за бебето да пробуваме природно, а јас целосно и верував и за среќа, сè се заврши одлично.
Не, не бев на лежење. Не ми ни препорачаа да се залегнувам, само умерено и полека да се движам, односи да немаме и сл. Се движам, но не брзам и не долго, правам и паузи. Дома стојам и готвам, станувам. Кога ми се скрати од 28 на 23 mm, баш тогаш бев надвор од Скопје две недели. И тогаш ми рекоа дека не е алармантно. Ама откако почнав со Ферона 2×1, тогаш почна да се зголемува.
@Sofi.ja да, примав минатиот пат зреење во периодот од 28-30та недела мислам беше. На 2 пати бев боцкана зреење. Пиши што ќе ти кажат за фанелингот
Имам другарка што треба да се породии кај и да е она беше иста ама неа демек од не доволно течности внесување и многу солена храна конзумирање. Ни солено ми се јаде, вода по 3 литри пијам на ден башка течности ваљда од хормони не знам што да речам..
Кај мене се појавува и губи оток околу глуждовите,од 5ти месец навака. Во претходната бременост лежев баш во летните месеци и имав огромни отоци на стапала, нозе,лице кои не се губеа. Тогаш ништо не ми рекоа гинеколозите кои ме следеа. Сега кога и спомнав на матичната за околу глуждовите, одма ме изренда не јади солена храна,готви без сол и вегета,не јади сирење,кашкавал,јогурт, непечени апетисани дрн дрн... Како и да е,проверувајте си притисок,се додека не е покачен сметам дека отокот е поради бременоста и е нормален.
Jas pocnav otoci od kako se zatopli vremeto, pred mesec dena nekade. Jas i pred bremenosta otekuvav proletta i letoto od zeskoto vreme. Soleno ic ne jadam. Eve jogurt skoro ic ne pijam mi go kacuva sekerot. Voda pijam po 2,5 - 3 litri obavezno. Pa pak se javuvaat. Doktorot mi rece poveke proteini da vnesuvam, demek meso meso poveke. Jadam meso, jadam jatki, proteinski pudinzi, jajca i pak proteinite mi se na dolna granica vo krvta nikako da gi zgolemam. Ednostavno bebeto si vlece i toa e toa. Jas mislam i samata bremenost i hormonite predizvikuvaat otoci posebno vo krajnite meseci.
Јас со првата бременост имав мн малку отоци, ептен на крајот малку прстите ми отекуваа, сега исто досега сум ок 23 недела,ама за в лето нз сиг ќе имам баш јули и август се најтешките, најжешките месеци Крвна слика правев хемоглобинот паднал пак од 119 на 108 а железото се качило од 11 на 16, пијам терапија за железо месец и пол. Др се ок беше само што имаше кристали во урина, тоа што значи?
Девојки, вие што знаете дека ќе бидете со царски, дали некако посебно се подготвувате во смисла на вежби, исхрана и сл? Не се плашам за психичка подготовка, за тоа мислам дека се спремив овие 8 месеци , повеќе ми е физички дали ќе сум спремна Инаку сум 32+5.
Само гледај да бидеш активна да не бидеш улежана. Мислам на тоа да шеташ, движиш итн. Зошто ти требаат после тоа мускулите за движење. Кој месец ви престанаа болките во градите што на почеток првите недели од бременоста се јавуваат?
Да си функционираш нормално, доколку немаш проблем да си пешачиш колку што можиш. Кај мене е тежок психичкиот дел имам уште 15 недели за припрема (втор царски). @Brpbrp мене до кај 15та ме болеа од прилика така повеќе ама уште ме болат на периоди посебно брадавиците.
Мене уште ме болат, 24 недела, особено брадавиците. Замислувам кога ќе цица бебче како ќе се издржува. Имам болки во долниот дел од стомакот, се шири матката нормално е ама ми е страв да не сум закачила некоја инфекција (ама нема од што). Минатиор месец правев уринокултура беше чиста. Овој период не се зимаат брисеви или?
Бремена сум 29+6 бев болна пред 2 недели и денес на резултатите од уринокултурата ми се јавуваат две бактерии Enterococcus 100.000 CFU/ml и Proteus mirabilis 75 000 CFU/ml .... матичната ми препиша Ко алмацин на 12 саати по едно,но мене ме фака страв да не му наштетам на бебушко Дали да пијам и чај од брусница и увин чај ? Ве молам за совет
Се земаат ако има потреба. @Brpbrp Јас па ич немав болки во прво тромесечие, почнаа малку да ме болат на почеток на второ и брзо потоа ми помина чувството. И оттогаш воопшто не ги ни осеќам. Што се однесува до отоци, сум ги немала ни во првата ни во оваа беменост. Јадам солено, т.е. нормално, иако немам навика нешто многу многу да солам.