Pa duri I da imas kandida ne e nesto za sto treba da se potresuvas jas ja imav na sekoj bris vo prvata bremenost pa fala bogu se bese vo red... Nekogas I samiot sekret ne znaci infekcija vo bremenosta e normalno zgolemen sekret
Ne se potresuvam tolku za samata kandida, tuku opsto za se sto pominav vo ovaa bremenost... Nego za kandidata me nerviraat simptomite, znaci mirizbata duri i preku pantaloni ja osekam, sto pato se mijam na den, sto pati gaki menjam mokri. Mislam nonsens e...
I jas imam belo zoltenikav sekret cela bremenost i non stop brisevi cisti. Tri pati pravev. Ednas da zgresat ama tri pati ne veruvam iskreno. I mojot doktor mislese deka ima nesto ama ete nema. Samo mi rece betadine na pamuk da se prebrisuvam ubavo nadvoresno i malku vo vnatresnosta na vaginata radi dezinfekcija i posle toa da se istusiram so mlaka voda. I po predhodnoto zemanje na brisevi toa go pravev i sekretot pak si ostana ist. Ednostavno takva mi e bremenosta.
Од која недела почнавте- планирате да купувате и да ја спремате торбицата за во болница? некако ептен сум нестрплива. едвај чекам да почнам да се спремам.
38ма недела ја спремив скроз,од бебе вчера се допегла све, уштее треба да ми стаса гнездото во сабота и тоа да го исперам, количка и транспортер се веќе испрани и наместени. Мене ми останува уште козметика за бебе иии викендов да се наместат корпата за спиење и коритото за бањање/преслекување.
Пред некое време прочитав дека користиш утрогестан . Немој одма да мислиш дека е кандида . Од самиот утрогестан е можно да имаш зголемен исцедок и тоа не само бел, туку и жолтеникав . Исто и јас како @Ceneva бев два пати за брисеви , брисеви чисти,а исцедокот жолтеникав. Дали кога одиш да ти земат брисеви го ставаш утрогестанот вагинално вечерта пред да ти земат брис ? Мене матичниот ми кажа да го пијам за да нема остатоци од утрогестанот кога се земаат брисеви.
I da go stava vaginalno toj voopsto ne smeta vo zemanjeto brisevi. Jas isto koristev utrogestan. I prvite brisevi vo 13 ta nedela mi bea zemani koga go koristev i maticnata mi rece nema gajle toj ne smeta vo analizata. A poslednite dva pati brisevi praveni mi se od koga veke prekinav so utrogestanot. Mene mi go ukinaa vo 27 ma nedela.
Добро за секрет и бело не значи дека е бактерија пошо појачан секрет нели во бременост е многу нормално и го имам од старт, брисеви чисти ама миризбата..? Да не е нешто од мокрача, да не ти се испушта по малце, а да не приметуваш? Пошо секрет кој мириса непријатно, би значело бактерија ама ако ти е на мисла повтори пак некаде на друго место.. кај мене нема миризба, а имам иначе некогаш мокри гаѓи, дури и испуштено ми се има некоја капка, а не ми се моча, туку ете од притисок
denes na gakite imav krv mi lici kako sveza bidejki se meso boja nemozam da vidam ubavo megutoa na brisenje cel den nema nishto dali mu se ima deseno na nekoj maticnata ne rab tek utre. Rab trska fiz rab i cel den sum so maloto posle rab samo na spienje odmaram.
Не би чекала матична јас. Јас два пати имав свежа крв на почеток, се исподтави дека не е ништо страшно и не примав терапија, не бев и на мировање амаа не би седела на твое место така.
Ти си знаеш, според мене премореност не е причина за да не те ѕирнат, реално тука има различни искуства со крварење, моето ете не беше страшно ама одма на два пати реагирав, барем си бев мирна. Крај краева приватно, јас Ремедика бев. И јас сум со мало и немам ич одмор, не одам на работа сега ама околу малата и домот се грижам скроз сама, без застој, така да подобро да видиш што е него да продолжиш со работа и да биде туф туф. Која недела си?
Ти пишавме и минатиот пат па еве и сега пак, физиолошки во бременост се скратуваат времињата, хиперкоагулабилна состојба е. Јас не примам клексани иако сум со скратени времиња. За твојата конкретно состојба ќе ти каже дали си за терапија трансфузиолог и гинеколог, битни се и напредок на бебето, протоци и плацента.
i jas se grizam sama rab 9 saati so bez sloboden den krevam teski stvari i mknam teski stvari klekni stani mi e rab kaci se simni se so maloto sum bez zastoj doma da zavraam rab si saka jadenje i eden i dr ne se zalam za toa na pocetokot prokrvarev radi toa mknenje primav utrogestan 1 den bese megutoa imase i na brisenje cudno mi e sto ova nema na brisenje samk na gaki e
Јас имам 3 миоми кои се на надворешниот ѕид на матката и еве стигнав до 33та недела без никаков проблем. Дури и ги заборавив дека ги имам. Како што расти плодот и се шири матката веќе не се ни гледаат на ехо кај мене. Ама се зависи каде точно се наоѓаат.
Od koja nedela pocnaa da ti Se kratat vreminjata I Dali imas nekoja mutacija... Jas bev na transfuziolog kaj gerasimova vo remedika mi kaza istoto sto I ti deka ne se gledaat samo vreminja tuku I napredokot na bebe fala na boga toa e Dobro... Ama sepak nekako se plasam...
Од сам старт, ми се скратени и во првата бременост ми беа, до 14та недела тогаш со клексани бев, ми ги прекинаа потоа, до крај не примав, па пак си беа скратени времињата. По странство на конгреси одамна е докажано дека нема поврзаност со давањето клексани и чуда да направат во бременоста
Utrogestanot go pijam, nikogas ne sum stavala. Nemam tolku sekret a i toj koga go imam ne mirisa. Koga odam vo toalet samite gaki mi se mokri i mirisaat kako da objasnam neznam.. ne veruvam belja da sum napravila a da ne setam, ne e ednas dva pati celo vreme e, a i ne mirisa na mokraca tuku kako sto vika maz mi na kvasec go potsetuvalo mirizbata, mene pa na nisto Sekako denes sum na pregled obavezno ke prasam... Neznam kandidata ima li mirizba? Sigurna sum deka ja imam zosto i sama vidov, ama dali mirizbata e od nea neznam, cesanje nemam a drug pat koga sum imala kandida porano sekogas sum se cesala i sum bila zar crvena dole.. Vtor pat pravam brisevi ednas vo 12 nedela so isti simptomi nemase nisto, sega pak isto nema na niv. Ednite vo prolece drugite vo javno zdravje na klnika..
Ubavo e koga ke slusnis iskustvo Kako tvoeto jas si mislam samo kaj mene se slucuva I panika me faka... Znaci sepak kleksanot ne vlijae na hemostazata tuku samo na ddimerot
Се тоа те разбирам ама каков совет или искуство од нас бараш, кога не кај секоја е испоставена некаква дијагноза и добиено терапија, а кај некои им е забрането до крај да се во движење? Ќе се изначиташ тука и позитивни и негативни искуства со крварење, како ќе знаеш што е причината кај тебе ако не отидеш на лекар? Ете утре е нов ден нели, иде матичната, ќе те прегледа и ќе дознаеш ама мој совет беше да не се сваќа крварењето толку наивно, се додека не се испостави дека се е во ред, а преуморност лично за мене е глуп изговор, без разлика за што се работи.