Haha blago i soleno ne bi mesala... Blago mi zabranija radi kandidata... I sea sto da jadam? aj da proburickam vo kujna ke se snajdam
Capitis на латински мислам дека е глава, да не се мисли за позиција на бебето со главата на долу? Не знам какви кратенки користат таму.
Se najadov da ne me mislite Mene sekoj obrok mi e griza na sovest. So prvoto bev mnogu debela i na poragjaj plus uste podebela. Site doktori me izbegnuvaa, me karaa, nesakaa da me porodat, radi toa zavrsiv na iten carski vo 42 nedela. Anasteziologot me navreduvase nikogas nema da gi zaboravam negovite zborivi. Mi go unisti zivotot , no i mi go spasi. Posle oslabev 40 kg za da ostanam bremena so vtoro... No psihata ostana... Sekoj zalak mi se vraka nazad, doma me karaat ne jadi pak ke se zdebelis. Aj maz mi, ama majka mi bi trebalo da me razbere neli i ona rodila, bila trudna, znae kakva glad e ova... Se obiduvam da ne jadam tolku no sto da pravam? Kako trudna zena da ne jade?
Поголемо е главчето за 1 недела од терминот што те водат. Нормално е да е така, не се грижи и не анализирај премногу, штом докторот ти рекол дека е во ред.
Јади овошје и зеленчук. Од краставици домати зелена салата и сл нема шанси да се здебелиш. Ова ти го кажува една дебела трудница која на пораѓај отиде со троцифрена бројка. Мора да разбереш дека дебела трудница, а добро знам како е, е опсна за себе и за бебето. На огромен ризик си за прееклампсија, гестациски дијабет итн. Памет во глава мајка!
Se toa znam. Rabotata e toa sto sega ne sum debela. Pred bremenost oslabev 40 kg. Ama grizata na sovest si e tuka... Vo prvata bremenost i jas bev so tri cifri, isto ko da ne bev bremena, letav, nisto nemav se po kniga, samo poragjajot bese tezok. Sega mnogu razlicno mi e...
Јасно ми е се на мене. Кога ке ти се пријаде нешто благо, касни си зелка. Еднаш неделно не е проблем да изедеш нешто калорично. Патем, трудници кои се со гестациски к те како внимаваат што и како јадат.
Ako imas gestaciski kako mene ni urma nema da jades, tuku ke baras po prodavnici desetri za dijabeticari koi ni malku ne go zasituvaat setiloto za blago ama samo ke se pomiris i ke si reces bolje ista nego nista. Jas sum blagar neviden, mnogu sakam blago. Ama kocam i toa mnogu. Za bebe da bide dobro. Popravena sum 6,7 kg do 37 nedela. Ako sakas da se sopres vo jadenjeto mozes, se drugo e izgovori. I mene mi se jade ama ne jadam. Ima raboti koi se pobitni od mojata zelba za hrana, a toa e jas da bidam zdrava i bebe isto.
Nemam toa fala mu na Boga pa mozam da jadam nekoi raboti koi se zdravi kako urma na primer. Tocno znam sto e balansirana ishrana zosto sontakva ishrana uspeav da oslabam 40 kg za edna godina plus vezbanje sekoj den. Sega vezbanjeto go prekinav sekako neli. Nekoi obroci koi mi se omileni od toj rezim si gi jadam seuste, balansiram... Samo zelena salata, marula, nemozam da smislam, a jadev mnogu
Pa bas zosto znaes i si uspeala mnogu za edna godina da namalis treba da vnimavas i sega i da ne se opustas. Toa mi bese muabetot deka pisa pogore kako trudna zena da ne jade. Pa i nema da jade koga e zdravje vo prasanje. Si uspeala da oslabis 40 kg ke uspees i sega da se vozdrzis za da ne se popravis mnogu
Ќе си јадеш повеќе протеини,ќе си се најадуваш добро за ручек/ вечера месо, риба,јајца со голема салата, со 2 парчиња црн леб. Тестенини ќе си седиш и теста воглавно на умерени количини. Протеините ќе ти држат ситост. За десерти ќе си правиш протеински палачинки, имаш мармалади со стевиа, па и да касниш крем не е страшно ништо ако не се претерува. Сутлијач со кокосово млеко ем најадена ем не е ништо многу калорично. Јас разбирам оти првата бреѓеност се гадев од месо и јајца, а пред бременосњ јадев само тоа.. повеќе ме тереаше на тестенини, дури знаев да станаѓ во 3 ноќеска по кроасан од шо ми се јадеше, гестациски немав ама беше период тоа, па после намалив ама качив на кг ммпгу, после некои месеци се изнамачив за да се вратам назад. Во оваа бременост пд старт јадам нормално, па после и сп гестациски и местиш едноставно мозокот, мислам дека се е психа.
Е па еве ме пак. Гром ме удри, не знам кај се наоѓам. Имам бебуш 11 месеци, и пак позитивен тест. Не знам како се чувствувам, не знам што да правам, преплашена сум.
Ич да не се плашиш, најубаво ќе си растат близу генерациски, блиски, мака за тебе некоја година ама после ќе уживаш. Честитки и со лесно
Добро утро мешковци. Сношти околу 10 саат почнаа некои јаки главоболки, се напив парацетамол и си легнав. Кун 2:30 ме разбудија пак главоболки, не издржливи и пак се напив уште еден, сонот избега нормално и по кратко почнаа првите контракции, од кичма накај стомак, траеа одприлика 40-50 секунди, баш мерев на апликација ќе ви постирам. Не беа од удари на бебе пошо беше мирно, туку бааш баш болки кај што треба. Готово реков тоа е тоа сега се чека само да се по јаки, по чести, таман ќе стане маж му ја предавам Нина и тргам после на доктор. Кога она, реков ќе затворам очи малу да одморам, ќе ми треба сила, измеѓу болките да дремам, ја сум заспала топ кај 5ч. Станувам сега како нооваа. Што ли беше ова мајку му? Не се точно на 15 мин пример, со првото не мерев како беа дал до минута точно ама еве.. само тоа кај што пишува 2 и нешто е по грешка прекинато мерењето. Розевото се контракциите, плаво одморот измеѓу.