Dobro utro mesinja dosta bese spienje od 5-9h ova e i rekord, a da ne stanam izmegu. Nesto nos mi se rastece nedaj boze da nastinuvam sega bas. Ne osekam ko da ke nastinam ama se e mozno so ova promenlivo vreme. Daj boze da ostanam so rastecen nos samo brzo ke go sredam
Jas po malku ja potkrevam, kolku i da ne sakav morav imase periodi koga ostanuvav sama, e sega koga ke se porodam i jas si se plasam kako ke bide...
Mene sega mi e prvo dete. Neznam mozebi sto zboruvam ama mislam nie mamickite instiktivno si naogame nacin i se snaogame. Sigurno ke vi bide tesko ama sila iznaogame vo decata. Taka mi velat mene koleskite od rabota, deka samite deca ni davaat elan da izdrzime se.
Eve edna dula sto pratam kako go opisuva sluzniot/mukozniot cep https://www.instagram.com/reel/Csf7EEkNlF7/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Neli imav jas kako nekoj kafen icedok,minatata nedela, i doktorkata mi rece deka e mukozniot cep, ama mene samo tri dena onaka minimalno mi se prava gakite, sega ok mi e, 39+1 sum denes
Жени бремени со второ бебе што примате прогестеронска поддршка и боцкате клексан, дали сте активни во текот на денот и дали функционирате нормално? Пробувам да се опуштам скроз ама некако не ми иде иако не крвара и се е во ред за сега
Ухх твојте би биле помала разлика.. јас останав бремена кога имаше првото 2 и пол години, на почеток навикната да си ја кревам имаше некоја драма и тоа се погоди на одмор да сме, попуштав да не ги вознемируваме на секое луѓето околу. Маж ми тогаш пресече и рече нека плачи ќе свати, немој после да биде туф туф. И почнавме со разговор дека не смеам, свати ама кај тебе е пак мало за да свати така лесно. Иначе еве како тазе породена, малово за сега е кротко ама пак сама не знам како ќе ми е, оваа недела маж е дома и се он прави, мајка ми носи ручек, моја обврска се бебе и големава кога спие бебе за да нема љубомора и посветувам неа време, а кога не спие бебе и двете ми се закачени на мене, едното цица, другото гушкам галам и пазам да не направи глупост. Од понеделник ќе биде повесело ама пак ќе кажам помирно бебе е него првото и додека спие можам да раскренам дома и да си седиме со дада, аа ако биде како што беше дадата плачки нон стоп и не спиење кога имаше грчеви, паа тогаш би било за полудување. Највеќе оти првото си го барат вниманието од мама, џабе ќе се соберат сите за занимација кога мама е мама, а на бебе сум му уште попотребна. Нема да е лесно ама ќе издржиме сите
Deka sum invitro i progesteron i kleksan bockav do 16 nedela, najnormalno funkcionirav, idev na rabota, domasni obvrski obavuva i plus dete koe e so posebni potrebi
Втора бременост, со прогестереноска поддршка од сам старт, само без клексани. Нормално функционирам и се движам секој ден. Пробај да не мислиш, и без претерување нормално функционирај си
Моето има година и 10 месеци, бремена сум 26+7 го кревам кога морам, инаку пробувам да му објаснам зошто не можам... е сегааа, твоето па е ептен мало, ама како што кажа една членка, ќе се снајдеш, а и тоа ќе се навикне со лесно само
Па гледам да не трчам по малиот многу многу ама некогаш морам и тоа да го направам и тогаш страв ме фаќа си викам ќе го истресам негде бебево. Ти знам дека со првата бременост лежеше ради скратено грло така? Имаше ли некои симптоми дека се крати?
Немав симптоми, ниту болки за кратењето тогаш, само на ехо го гледаа и лежев нонстоп. А сега и подтрчнувам по неа и по скали до 4ти спрат секој ден нагоре надолу 3 пати одам. Болки во препони и пубична коска имам оваа бременост, нонстоп, но на ехо се е ок и грло е супер. Нема правило. Ќерка ми е 18кг,памперс кога и менувам ја кревам за на кревет. Дома пушта песни да играме и со неа сум седни стани нонстоп. Ме влече за рака, и да одбијам нема шанси. Нема правила стварно. Тогаш на се пазев, сега немам време ич, и на работа со деца работам, не ги кревам ама некои не сакаат да седат на кревет, па на земја клекнувам и јас да ги прегледам. Нека не чува господ само, неможеш секогаш да се испазиш, барем оваа бременост гледам дека неможе
Ме нервира што некогаш доле чуствувам како некоја нелагодност не знам како да опишам како грч некој можеби од вчера што бев подолг период на штикли па сега ми се опушта телото , а се си мислам да не се крати иако до сега на прегледи не ми спомнале дека е скратено грло цело време нагласуваат дека е затворено али пусти страв
Моето е поголемо 4 и пол години па можи и сам да се облечи, сега на тоа работиме да биде посамостоен, ми помага, вода ми носи, си облекува сам чорапи, пантолони, за блузите помош треба, патики се научи да си облекува, иначе досега се мама правеше ама ете знаел и сам на почеток и јас го кревав од спална до дневна на пр, 22кг е, од 11та недела од ко прокрварив малку престанав, сега на пр на шолја само го поткревам или малку така ако треба кратко до кола, не ни бара веќе, вели мама мевот ја боли неможи да ме крева, грев ми паѓа ама тоа е, сепак е поголем поќе разбира. Јас имам помош од свекрва за ручек, таа готви во главно, исто и за алиштата ко се породив таа пушташе машини, пеглаше, диплеше, неможам да се пожалам, ние сме горе на спрат тие долу ама многу ми е од помош. Сега таман на одмор ќе биди јули пак ќе помогни за пеглање пред да се роди другово Денес колкови уште поќе болат како ќе се издржи до август а за пазење неможи многу со дете дома, седни стани цело време, башка ВЦ долу ни е по скали 20 пати денот
Вака како за прво бебче да си прашам, од кога може да почнеме најрано надвор да ги изнесуваме, за прошетка пример? Термин ми е јули, но овде нема јаки лета, така да ќе биде баш пријатно пролетно време.
Моето го скрши мразот петокот ( недела дена после пораѓај), првото исто на недела дена го истадов јануар месец. За многу е тоа рано ептен ама тука ги изнесуваат одма.
Јас сум ептен активна, и сум дефинитивно за порано, и тука е така мислам, доколку се е како што треба нели и се чувствуваме спремно. Туку со мајка и свекрва како ќе се убедам не знам, сигурно ќе има дискусии дека треба до 40 дена да чекаме. Што е нели сосема во ред ако некој така се чувствува и се води по тоа, но јас тешко дека ќе можам да издржам, барем така ми личи од сега.
Како се осеќаш ти спремна, здравје јас сум средина на август со царски, нека е се во ред штом можам јас физички излегувам одма, а дотогаш надвор во двор со првото не излегував ама мн ладна зима беше декември роден -20ст беше, плус снег до колена.. После март излеговме ама неуспешно беше шетањето премногу плачеше не прекинуваше и се вратив дома, ич не сакаше во количка надвор, тек ко го свртив напред да гледа во летниот дел од количката почна да сака шетање
Jas planiram koga ke se osekam jas spremno za da setam togas ke izlezam dali ke e posle edna ili dve nedeli neznam. Ama 40 dena sigurno nema da cekam. Inaku i denes imam nekoj bolki dole nisko vo polovinata. Ne se strasni ama dosega ne sum gi imala osven vo petokot vecerta. A bebe uste visoko. Tri dena pred termin ke vidime ke izlezeme li na vreme ili ke si cekame uste. Utre porucek pak sum na ctg i pregled pa ke vidime sto kako