Јас на почетокот од бременоста бев на строго мирување поради контракции . Пиев магнезиум и ставав утрогестан . Од кревет станував ептен за во тоалет и ако немаше дома никој да си земам нешто да јадам . По две недели ми дозволија да се движам слободно. Не грижи се ќе биде се во ред , ќе помине се . Штом е во ред цервикс тоа е најбитно. Инаку можам да те разберам , јас сум ептен живец и многу тешко ми падна што неможев да ги извршам сама моите обврски и нормално да си одам на работа . Но , понекогаш мора да биде така како што ни наложува животот . Ти имаш и детенце ако не сум грешка колку што прочитав, сигурно нема да ти биде лесно да лежиш ,но пробај максимално да издржиш .
Ke vidime kako ke bide. Ne mozam da go kontaktiram doktorot vo sala e. Ke cekam do porucek. Sekako bolki ne cuvstvuvam i nema sto paniki da krevam bez vrska.
Да имам ама среќа има кој да го шета, рани имам помош бар околу тоа. Можеби и што трчав по него си ја направив бељата али пак тоа е. Се си мислев дека треба да има крварење ако би имало контракции ама не било така, се надевам и мене ќе ми дозволат како на тебе
Devojcinja, dali e normalno be da se ima kapki krv (crn) pri brisenje vo prvite nedeli na bremenost. 7+3 sum. Od vreme na vreme imam po malku pri brisenje. Pred edna nedela bev vo eho, imase srceva akcija, ok e so plodot sve ama jas ne mozam da se smirim koga vidim deka pak krvarim. Dali mu se slucilo na nekoja od vas istoto? Dali e normalno?
Jas imav krvarenje vo 7ma nedela, sum imala nekoja cista sto puknala. Mi dadoa utrogestan 14 dena. Najubavo da te vidat ako si vo moznost, ne bi trebalo da e nishto strashno ako se nekolku kapki den do dva
За секој случај посети доктор, нормално не е, не мора да значи дека нешто нд е во ред, јас имав крварење и не бев ни на терапија ама многу биле со терапија. За такви работи најдобронамерно прашувај само доктор.
Буквално никакви други симтоми освен чешање и секрет со бели флеки како од тоалет не знам како да објаснам.. Не е жолто жолто туку како милки бело на кремасто за нијанса. Не се плаши тие недели и јас имав такви болки, тоа е дека матката ти се шири, колкови болат, како струја ти иде понекогаш, менструални болки посебно навечер така да не се секирај тие симптоми се нормални
Doktorot e vo sala. Dur e tamo nema nacin kako da stapam vo kontakt so nego. Vo nis vo pripremno odelenie i kaj so poragaat zabranija mobilni tel i za pacineti i za personal. Za koj saat ke bide vo ordinacija pa ke go baram. Inaku kaj mene ne se desava nisto znacajno. Jas ne se osekam nisto porazlicno od sabajle. Osven standardnite kiselini i od koga pocna da paga cepot odam i po golema nuzda sekoj pat koga odam vo wc i e kako dijarea da ne recam( izvinete na opisuvanjeto) pa samo se mijam so topla voda na bide. I za cudo spijam luge i pokraj kiselinive jas spijam. Sega pred malku stanav. I sega da legnam ke zaspijam pak
33 недела ехо денес, бебчо почнал да си фаќа позиција уште сега (со главчето надолу) се потспуштил малку, се друго изгледа во ред, ми рекоа дека е тоа добар знак, значи помали се шансите да се сврти. И секако, лиценцето сеуште му го немаме видено убаво, константно се крие со рачињата. Hи објаснуваа за што се како се случува кога ќе почне пораѓањето, не знам кај нас како е, ама овде си буквално сам на себе додека не ти се контракциите на 4 минути (во период од минимум 2 часа), па сега и ми е јасно зошто мора и домот да ти е спремен за пораѓање и зошто толку често се случува и тоа. Малку почнаа фуфките, ама и сум возбудена истовремено, се надевам ќе останам смирена до крај. Од сега почнуваме со ехо и прегледи на секои 2 недели. Нека ни е со лесно на сите.
Of neznam veke. Mislam deka i nekako dole e go nosam zosto epten dole go osekam, nekogas me udira vo jajnici i togas kako menstrualni bolki ama ke smenam pozicija prekinuva. A nekogas stvarno mislam deka imam kontrakcija zosto i kicma pozadi me boli. Ke vidime na pregled sto ke kazat, sega za sega pijam no spa i magnezium mi zgolemija.
Така е во тој период, не се плаши. И јас бев испаничена како тебе не знаев како треба, што треба ама после 22/23 недела сѐ ке се смени, не се секирај
Abe znam sto treba i kako treba, vtoro mi e. Ama so prvoto mnogu porazlicno bese isto ko da ne bev trudna, sega se nesto mi e ajde mora da se izdrzi nema drugo.
Dali moze nekoj da mi pomogne so rezultatitre,dimeri vo 9ti mesec dali se dobri vrednostite i dali treba da prezemam nesto da pijam za hemoglobinot