Да јас баш истата болка, тоа е ишијас, народски кажано. Од претходната недела еден ден се подуморив малку поќе и почна да си боли, ако стојам и ало почни да боли ни седнување ни легнување ништо не помага. Се разочарав онака, си реков уште ова ми фалеше, па прочитав баш дека можно било од хормоните бо бременоста, така да тоа е тоа. Инаку има деној кога и воопшто не ме здоболува. https://drmitov.mk/ишијас-како-може-сами-да-си-помогнете/
Јас имам патувано во првата бременост 2 пати во 4ти месец и во 7ми месец на подолги релации, летот траеше околу 7 часа и се помина во најдобар ред. Во 7ми месец извадив сертификат од доктор дека ми е дозволено да летам. Сега требаше и во оваа бременост да летам, некаде седма недела, но бидејќи имав крварења одложив кога се ќе се среди.
Денес на прво цтг во Чаир, покажа некои мали болки али ништо посебно. Др. Дика ме гледаше не ми кажа ништо само ми рече врати се за една недела... Како иде тоа со бирање доктор, да се договарме за пораѓај да ме следи, или тоа само на приватно?
Јас во 12та и 21недела. Ако имаш потврда од лекар дека смееш, немаш никаков пеоблем да леташ до кај 34та недела
@KuklickaSk @BoNaNa123 а што со рентген скенот? Дали може да побарам на друг начин да ми направат контрола?
Devojki Dali cerviks meren so abdomenalna sonda se smeta za nesiguren Ili ne tocen? Denes bev na vtor skrining kaj Dr Dimcev I mi go izmeri 37mm no I'ma navedeno vo izvestajot deka e meren so abdomenalna sonda
Па мене искрено 9 месеци никој ништо ми стаи внатре и кога ми мереа беше со абдоминална ,така да точни се.
Не смееш рендген во бременост, никако, или нз ако си ептен при крај на бременост и ако е нешто неизбежно па со дозволи од доктор да се прави, јас сум дипл радиолошки технолог (не работам тоа) ама нас не учеа дека бремена не смее рендген.
Мене секогаш цервикс ми мерат со вагинална сонда. Ваљда ако има сомнеж тогаш мерат вагинално за поточно. Не им мерат на сите, веројатно нема секогаш потреба.
Јас им кажав дека сум бремена, ми кажаа не се опасни, а исто така имам читано дека немаат опасно зрачење, но мене ми титкаше и не ме ставија на дополнителни скенери заради бременоста, поминаа низ облеката со некое парче хартија не знам за што служи тоа го ставија на апаратче и ми рекоа во ред оди.
Кај мене неточно беше измерен со абдоминална, 25-26мм, наспроти 32 мм вагинално. Не е мала разлика. Првиот ќе ме легнеше на патолошка. Затоа се вагинално ми мерат а и со претходна историја за скратен цервикс сум.
Mene maticnata pred dve nedeli so vaginalna sonda mi go izmeri 3,6cm a denes Dimcev so abdomenalnata 3,7 se nadevam tocno e