Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Вечерата ми е најдоцна до 20:00 ч , а си легнувам 23:00 , 00:00 меѓутоа спијам повеќе од 8часа и доручекот ми е во различно време (09:00,10:00, некогаш и 11:00 (facepalm)) . А некогаш и не јадам ужина измеѓу ручек и вечера. Ќе го пробам твојот начин и се надевам дека ќе имам пониски вредности на сабајле . Ти благодарам многу за одговорот :hug:.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мора редовни да се оброците и ужинките на одредено временско растојание, за да нема скокови и падови на шеќерот.

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maja1986.

Maja1986. Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2023
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    308
    15 + 4 сум

4. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    Јас со првото сум породена во 34+4, фала му на Господ се беше во ред, но имаше некоја инфекција и првите денови беше повремено на кислородна поддршка и затоа останавме 10 дена во болница. Имаше истовремено со мене една мајка исто 34та недела која ќе ја пуштеа за 3 дена како и сите на време породени, но малото фати жолтица па остана уште некој ден. Секако двете бебиња не беа во инкубатор.

Инаку истиот проблем го имав и јас со фанелинг и скратено грло од 27ма недела. И мојот доктор беше презадоволен што дојдовме до таму со 1см и фанелинг.

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Ви благодарам мешиња на сите. :f:

Јас од вчера сум распаметена. За 1 месец цервиксот од 5.5 е намален на 3.2цм. Докторот вика добра е должината, ама не е задоволен од изгледот на внатрешното устие. Почнал да го сменува обликот, а и дел од водењакот е баш долу и притиска на него.
    Ми даде утрогестан и ми рече да одам на контроли на 2-3 недели за да го следиме.
    Го прашав за бед рест и општо дали има нешто на шо јас можам да влијаам, ми рече да си функционирам најнормално, само да не кревам тешко и да не трчам.
    А искрено јас сум за ќотек оти помош не прифаќам, се товарам и си кревам сѐ ко да не сум бремена и се трудам да пешачам по 6-7км дневно, а ни кога не бев бремена не бев толку активна. Си реков ќе си го слушам телото, имам доволно енергија, ама еве, не било така.
    Од вчера маж ми ми вергла не смееш да креваш, не смееш да се наведнуваш, не смееш да се качуваш...се чувствувам ко тодлеров дома шо "ништо не смее да прави". Ме иритира оти ме третира ко да сум паразит. Ќе си седиш, ќе си лежиш, не одиме таму, ќе си седиме дома, ќе ме чекаш за ова, нема да правиш она...навистина ми прави голем притисок, а не ме разбира, се грижел тој. А не е за грижа само физичко, туку е емоционално здравје. Јас можеби не сум некоја вредна жена шо не седнува од работа, ама не можам да живеам легната в кревет и затворена во 4 ѕида. Ќе полудам.
    Извинете ако ја полнам темава со негативизам, морав некаде да се олеснам.

На Fiorela*, sani99, Speechless и 8 други им се допаѓа ова.
  6. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Не ја полниш темата со негативизам немој да се грижиш . Верувај дека половина од нас се чувствуваат баш како што се чувствуваш и ти . Еве јас сум како тебе. Многу бев активна пред бременоста . Си одев на работа , давав максимум од себе во тие 8часа . Дома се ми беше средено , маж испеглан за цела недела , дом мириса на чисто и убаво. Помош не прифаќав од никого , па дури и на свекрва ми и средував цел спрат дека жената ем работи ,ем си има болести. Пешачев секој ден и тоа баш како што напиша по 6км . Сега половина и повеќе од тоа не го работам за да биде се во ред .
    Од почеток на бременост ми е кажано полека , без кревање , без наведнување и мислам дека многу тешко ми падна сето тоа . Лежев во болница , почнав со работа и поради мојот карактер прокрварев . Од тогаш сум на патолошка. Не се чувам премногу да бидам искрена ,ама полна сум со страв да не се случи нешто. Маж ми е како навиен аларм и доколку правам нешто сама или подолго време одма "ѕвони" и тоа на најјако . Доколку можеш барем овие две недели додека да одиш на преглед исчувај се повеќе .

На Brpbrp, 21kike21, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    И кај мене исто од 4цм на 3цм е сеа нареднава недела ќе видам не ми кажаа за мирување ама да не претерувам со активности исто и мене ме третираат не кревај не стој на нозе толку лежи одмарај итн итн. И верувај подобро лежи одмарај укочи се одколку да бидне нешто понатака. Има време кога да шеташ да се товариш и ќе пцуеш на крај :D:hug:

На IRBBB, Isabel и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  8. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.456
    Девојки има ли денови каде се осеќате лошо/тажно/иритирано, без некоја посебна причина? :?:
    Ми се случува денес, трет пат во бременоста до сега, каде што ме обземаат лоши мисли и до ништо не ми е, не знам како да си помогнам.;(
    Не сум имала вакви необјасниви чувства до сега, можеби е до хормоните, можеби дека се ближи денот па сум загрижена, не знам. А и времево не ми помага, тмурно денес цел ден.
    Некоја да поминува низ истото? Некаков совет?:hug:

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.361
    Допаѓања:
    19.624

Јас. Препишувам на хормони, не знам што ме чека, времево никакво не можеш да тргнеш некаде да смениш околина и да одмориш мозок. Мене и на почеток дополнително ми влијаеше што останав дома без работа, па од зафатена цел ден буквално останав слободна 24/7, а сите околу се зафатени по работа и сл, не знаев што со себе. Во такви ситуации многу ми помагаше да пуштам филм, серија, или влогови на yt, да правам нешто за мене, да се окупирам со мислите на друго место, готвев, да разговарам со мм барем он ме сфаќаше. Гледав да договорам средба со некоја другарка за да се трнам од дома. Те сфаќам иста сум само си мислам дека кога ке го видам бебе нема да знам што да правам со него. Почнавме и да се спремаме со крупните работи полека и се пореално ми станува сето ова. Слободно пиши ми ако сакаш да поразговараш со некој :hug:

На Macemece, AlchinovaR1979 и Luminary им се допаѓа ова.
  10. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Преска правејќи ручек одеднаш почна да ме стега во половината и напред слично како да ми се оди во вц. Дали се такви тие braxton hicks контракции.. инаку сум 33+4

11. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    57
    Каде да испитам бета хцг? И која цена е? И дали треба на гладно?

12. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    556
    Vo nekoj od privatnite laboratorii i nemora na gladno.

13. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    32.480
    Ад капки и павличева. Во првата бременост се мачкав и немам ниедна стрија на стомак. Сега во втората пак почнав. Можеш секаде да мачкаш.

На lady1987, 21kike21 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    3.779
    Ви благодарам на сите, сите да си дочекате ваква радост со леснина и само позитивни мисли.:inlove: Ние утре си одиме дома. Првите два дена ми беа многу тешки искрејно, и психички и физички, ама помина дома сега ќе се опоравиме целосно.:inlove:

Едит: Инаку иако палчица моја се роди во 36+6 а реално одговараше за 35н а со стомакот дури за 33н, не ја водат како предвреме родена, немаше потреба ниту од инкубатор ниту кислородна поддршка буквално ништо. Сосема нормално бебенце фала му на Бога. Килажата ќе ја надохнадиме најмал проблем е тоа.

На Asja, Ouravanture, *Milicka* и 19 други им се допаѓа ова.
  15. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.456
    Добро утро!
    Од денес 37 недела.:party:

Имам слаби менструални болки на моменти од вчера, очекувано е?
    Претпоставувам не се контракциите. Ќе знам кога се така? :D
    Други некои знаци немам, освен што стомакот веќе ми личи потспуштен.

Пред две недели бебуш сеуште не беше навлезен во каналот, па ми рекоа доколку во случај пукне водењакот веднаш да легнам и да ги барам. Па сега ми е веќе страв да се движам надвор сама, да не ми се случи во парк или бутик. :lol:

Само една недела како престанав со работа, и некако дефинитивно овие недели како најспоро да ми поминуваат. :tmi:
    Како сте вие девојки?

На Sofi.ja, Veki4kaa, Viveki и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    37+5 многу симнителен ден денес, на овој ден 37+5 е родена првата ќерка, и станав со менструални болки, или си уфилмав дека имам болки, а може и немам:drunk:
    Дури и глупав сон сонував со веќе две од 3 јајца од диносаурус испилени во мене, па се замислив дали носам едно или 3 деца. Главата ми е матна:drunk:
    Докторката која ќе ме пораѓа ми е на одмор неделава, така да мора да издржиме уште оваа недела. Кај матичната денес сум на цтг, некако нестрплива сум но и исплашена.
    Отоци на велико по глуждови на нозе имам, на работа само гледам кога нема никој да ги испружам и подкренам. Раце со трпки по цел ден веќе, ми фали магнезиум но ми ги прекинаа за да се спремам за пораѓај:) несолената урда, дома ми ја направија, и многу е грда, без никаков вкус, а пустото морам да ја јадам.:puke:
    Се е спремно и еве 2 недели само се чека, дома уште 3 пати се извалка, така е со мало дете, ќе брише маж дур сум во болница.

Убава недела мешиња, јас незнам како се чувствувам, и мачно и возбудено, и тешко, и ненаспано, крш.....

На CareTee, Brpbrp, Sofi.ja и 14 други им се допаѓа ова.
  17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.476
    Допаѓања:
    8.878
    Скроз те разбирам, и јас бев во иста ситуација. На почеток на бременост прокрварев во 5 недела и од тогаш мм не ме остави да станам од кревет иако од гинекологот немав забрана да се движам, туку ми кажа само да одмарам повеќе и да не кревам тешко. Тоа беше во короната таа пролет кога беа карантините, ќе збудалев мислам. И Велигден беше, сакав да замесам едно благо лебче, не ме остави ни тоа да го правам. Си поминуваа деновите, неделите, не крварев веќе и во 11та недела многу ми се јадеше еден ролат со чоколадо, реков ќе го направам, брзо се прави. И го направив и пак гледам кафеав исцедок, се извадив од памет. Можеш да замислиш колку ме караше мм :D
    Инаку на втор скрининг и мене толку ми беше цервиксот и толку си остана до 9ти месец, ми рече докторката дека е супер, да не е под 2,5.
    Ми даде утрогестан да ставам зошто ме знае каква паничарка сум, да ми е мирна главата, инаку немаше потреба.

На LivingGlam, IRBBB, AlchinovaR1979 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.215
    Допаѓања:
    24.634
    Со лесно :sun:
    Јас од денес 30та недела :o и уште не ми се верува дека до овде стигнав :D крај на месец на преглед сум и одвај чекам да видам колку е пораснато :inlove: јули планираме се да сметниме од таван, количка, транспортер, корпа, да испериме, оградиците од креветчето да ги испериме, истите ќе си бидат оти се ко нови :) сега не знаеме уште како ќе спиеме дали да го местиме и креветчето од мм ко бил бебе, ама изгледа нема оти в спална не бери ништо поќе а синко уште си спие в креветче до мене :D се мислевме за в детска ама незнаеме уште што да правиме, не се замарам како ќе биди нека биди, времето ќе си покажи. Вака нешто имаш, па треба еден список да си направам што ми фали. Исто за козметика нз што да правам, за синко од 2 месеци користам биодерма атодерм маслена купка па си велам со истото да го капам и бебево :?: и така како збркана сум малку, а ќе речиш има време а уште 8 недели се здравје :sun:
    Барам по нет некое комплетче за излегување од болница ама ништо нема, околу 15ти август ќе биди царскиот па ќе треба со куси да е, макар што со времево ништо не се знае :drunk: па секако и низ продавници ќе си разгледам, сакам во живо да си купам.
    Се извинувам за долгиот испомешан пост :lol: и мислите ми се такви како што се ближи.

Последна измена: 19 јуни 2023
    На Ouravanture, Mom's_life, Luminary и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    8.470
    Da ne se ostavas mnogu vreme gladna. I od toa se kacuva sekerot. Ako legnuvas pokasno pokasno veceraj

На AlchinovaR1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.463
    Дечки не знам што сторив вчера, легнав на две минути на десната страна, на иста страна со денови ме мачи тој нервот од грбот ама не беше до толку страшно.. ова не знам што се случи наеднаш ме пресече некоја болка и во грбот во еден дел од рбетот, слабината и долу напред.. станав да одам малку да се исправам не можам, ме влече некоја болка во стомакот како надолу не знам како да објаснам, едвај најдов позиција, на една страна цела ноќ дремев, пиев парацетамол, б6 подсмирено е ама не скроз.. еве сега таа десна нога кога ја кревам да обелач било што ме затега нешто во стомакот.. после имам закажано контрола ама ептен се грижам, сфаќам да боли од ширење, поместување и сл ама зарем вака да боли да не можам ништо да правам.. :(;(