Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Ау извини...јас па кај Ели одговорив :D.
    Значи и вие таму си имате "на клиника", јас затоа помислив за Скопје :D

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    8.559
    Не, не јас си викам за тука.Не знам како иде процедурата, а немам кој да ми каже па затоа ја прашувам Дани. :D

3. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Сакам да прашам нешто, денес правев крвна слика и малце железото ми е под граница и хемоглобинот,се јавив кај матичната и ми рече да идам да ми даде терапија. Да не треба гинекологот да ми даде терапија или матичната??Бремена сум 25 недела.

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.342
    Епа вака
    При констатирање на бременоста ми зедоа крв и ми рекоа да дојдам за орприлика 1-2 недели.
    Кога се вратив веќе имаше срцева реакција(6+0) и добив мајчина книшка која беше целосно пополнета.
    Стоеше крвна група и рх фактор
    хив анализи
    Сифилис
    Рубеола
    Калл
    ....уште неколку имаше стојат Antikörper Suchtest
    Околу 32 недела Хепатитис Б и Кламидија
    Околу 36 недела Стрептокока.

При секоја посета кај докторот давав урина и беше испитувана истата а крв во просек еднаш во квартал, но доколку имаше потреба го замолував за почеста проверка.

Ова се значи основните анализи кои ми ги правеа.

Првиот скрининг преглед беше кај мојот матичен гинеколог но јас се одлучив и за подетални испитувања. Приска ми беше непрецизна а амниозинтеза со преголем ризик.
    Скоро секоја праксис има договор со приватна амбуланта која врши испитувања за елиминирање на хромозомски нарушувања. Во крвта на мајката има и крв од бебчето, со анализа на крвта зедена од вена може со сигурност да се утврди постоење или да се отфрли истото на даун синдром и уште неколку болести кои се проследени со ментална/физичка ретардација, срцеви заболувања...
    Тестот се вика Praena test и платив на приватно околу 850еу. Тестот беше спроведен во првиот триместар и веднаш добив и информација за полот на бебчето.

Вториот скрининг преглед исто ми беше кај матичниот доктор, но јас се одлучив и на приватно во една пософистицирана амбуланта да го повторам истиот. За орган скрининг платив 125 еу. Скоро еден час(далеку подетално и повнимателно) беше мерен секој внатрешен орган, секоја коска...

Третиот орган скрининг исто беше кај мојот матичен гинеколог. Треба само да се потрвди правилниот развој утврден од првиот и вториот скрининг. Некоја недела порано имав закажано и во другата приватна клиника 4д ултрашал кој беше пак со цена околу 100еу каде добив слики од бебчето и уште една потврда дека се е во ред при деталниот преглед.

Прегледите на старт кај матичниот гинеколог се 1 месечно. а во третата третина еднаш на две недели.
    Со цтг почнуваат од 28 недела.
    Практикуваат и вагинален преглед до крајот на бременоста.
    Сите клиники имаат тури(еднаш неделно или месечно) каде трудниците може да разгледаат условите за пораѓај пред да се одлучат за истата. Околу 36 недела со мајчината книшка и здравствената карта се пријавуваш во една од нив и доколку се појави некој проблем во оваа фаза ќе ги контактираш нив и можеш кај нив да одиш а не кај матичниот.

Друго плус што те интересира прашај:):sun:

На Angel.Heart, okcenzi, Maceto123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Мислaм декa немa гoлемa рaзликa кoј ќе ти јa пише терaпијaтa,aмa јaс зa секoј случaј си oтидoв кaј гинекoлoгoт,пoисе искуствo нa трудници и слaбoкрвнoст пa зaтoa.

6. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Мене општата сорезултатите ме пушти кај матичниот гинеколог тој да ми одреди терапија.Шо и да ти даде мора да се консултираш со гинекологот.

7. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.609
    Допаѓања:
    48.973
    И јас преферирам матичен гинеколог, сепак се специјализирани во областа. Мислам други се потребите за витамини во бременост :D Немам верба во општиве доктори.

На bile84 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    Najprvo se izvinuvam za latinicata ama ovoj moj mobilen ne podrzuva mak font..
    Kako ste mesinja najubavi ? 34+1..vreme leta li leta a has sekoj den so Nov izum kako da zacuvam spomen poveke od ovaa prva bremnost.. Nie sme odlicno,mama polna so energija kako nikogas do sega,bebuska nemirna so silni udari po moite organi. Uste edna posledna kontrola na pocetokot na 9ti kaj maticnata i pocnuvam da peram alista i da se spremame za ova malo nemirno dusice :D ve pozdravuvam site mnogu

На Maceto123, bile84, SpangeBob и 3 други им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.202
    Допаѓања:
    78.284
    Jas bev so hemoglobin 9 i zelezo 6 i toa so vitamini, apcinja za zelezo, tothema ampuli uspeav samo da go zadrzam da ne padne uste... A inaku pred da ostanam bremena pa bev so 30 zelezo :D i toa bese eden ogromen sok za organizmot, zatoa i imav nenormalni golemi vrtoglavici cela bremenost. Sega dva meseci posle poragjaj mi se kacil hemoglobinot 11, a zelezoto 7... Gi pijam istite apcinja Feroglobin i plus vitamin C za podobra apsorbacija, bidejki ampulite mi se mnogu gadni... Ako mozes da gi podneses ubavo ampulite, tie se najdobri... Tie i kje ti gi preporaca ginekologot...sto i da ti prepisat ne odi na recept... i bi trebalo ginekologot da ti prepise :)

10. vesna212

vesna212 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    49
    Девојки денес скоро цел ден имам болови во долниот дел на стомакот и малку во половината некој совет чаре си се нанервирав

11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.342
    Доколку не се неподносливи болки и нема крварење нема потреба за нервози. На жалост нормално е.
    Матката се шири, бебчето притиска некој нерв или има зазедено таква положба, си се уморила...Напи се магнезиум (можеш и 500 мг на ден), легни одмарај и смири се.

На okcenzi, vesna212 и <3 pleza4e <3 им се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Денес осетив неколку брзи удари под папокот, незнам дали од мојата артерија и пулсот или почнувам бебушот да го осеќам.

13. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Јас 21+6 и исто како вас проблеми со спиењето ,неможам пиложба да си најдам плус жешкото жива ненаспана...ана вие 2-3дена залади и поспав да се пофалам а цело летоои леле не чека ама Што се мора-не е тешко :) ќе издржиме бацки за вас :*

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.756
    Што се први на првиот преглед во бременста ?
    6та недела сум

15. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Κоја недела си Κиκи?

16. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Ќе κонстатиρа бρеменост доκтоρот и сρцева ρеаκција κоја после 6та недела веќе тρеба да ја има!

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    8.559
    @danichap , а кај тебе и осигурањето да не покри дел за Praenatest, на интернет читам дека поскапо одат околу 1300-1500еу. А, за болници за пораѓај од кога ќе треба да почнам да барам?Ти за која се одлучи ако не е тајна?Многу ги има и стварно не знам во која да одам.Мислам се за Сана таа ми е најблиску, ама 2 пати оди кај нив на брзата помош и некако многу неорганизирани ми се видеа и како да немат многу персонал ми изгледа.И уште нешто, што би се случило ако недај боже излезе пораѓање пред терминот?Тука како што знам за секоја трудница ти даваат соба за пораѓај која сама ја користиш.А ако испанде пред терминот, нели е можно да нема соба?Малку е глупаво овоа прашање, ама цело време страв ме фаќа оти така ми се случи со претходната бременост(абортус во 23-24 недела)Поздрав :D

Последна измена: 19 јуни 2015
  18. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    На мене кога ми паѓаше железото најмногу до 11 ми има паднато, јас веднаш правев мед со семе од коприви и на гладно јадев по една голема лажица и за 2-3 недели ми се качуваше на 19. Јас поминав без ампули но секој е различно, еве некои од мамичките морале и лекарства да примаат.Позз

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.988
    Srcki, vo 23 nedela kasno li e da odam na skriningot glavniot so e? Se mislam dali da go pravam, da odam kaj ovaa so si odam sekoj mesec ako be daj boze ima besto i taa ke vidi ili da odam na glavniot? So prvoto bev i ne bev nesto najzadovolna, skoro istite raboti so mi gi kaza doktorkava koja mi ja sledese bremenosta mi gi kaza i toj na skriningot, a ne se malku 200 evra...:( a so ova se mislam.....

20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.609
    Допаѓања:
    290.342
    Не покри осигурување бидејќи тоа не се рачуна како нешто што е потребно и неопходно.
    Не верувам дека тоа е воопшто возможно. Каде што има потреба или сумља...упатуваат на амниозинтеза но истата како што знаеме си има ризик.
    Оној кој не сака да снесува ризик мора сам да си ги покрие трошковите бидејќи е под категорија луксуз.

Инаку цените тие се...Единствен попуст(ако така може да се нарече) кој го добив беше да ги добијам резултатите по итна постапка(за една недела) за која инаку се плаќа околу 100 евра, ама бидејќи ординацијата на докторот штотуку имаше склучено договор со нив во нормалната цена беше вклучена експрес услугата.

Само за Даун синдром беше околу 750 евра, а за трисомие 13 и 18 и некои додатни плус платив 850. Немаше ниту некаков попуст ниту некакво покривање на трошкови.
    Life Codexx AG, Konstanz. Земањето крв беше кај мојот матичен гинеколог во Франкфурт а вработените од лабораторијата лично ги подигнаа епруветите со крв.

Јас ќе се пораѓам во една мала приватна клиника која работи и со пациенти кои си се најнормално здравствено осигурани и со приватни пациенти од околината на Франкфурт.
    Истото би ти го препорачала и тебе.
    Овие клиники се специјализирани само за пораѓај и најчесто се справуваат со некомплицирани случаеви каде нема компликации во текот на бременоста. Мали, компактни, веднаш се воспоставува близок однос со вработените и секогаш имаш некој на располагање.
    Верувам дека го нема истото во големите уни. клиники. Таму влезот нема да го најдеш и да се снајдеш да влезеш ...
    Минатата недела имав тровање и лежев 3 ноќи таму. Бев сместена во соба со уште една девојка (најчесто си со уште 1 особа, ретко со уште 2 но може доколку е се полно).
    Постојано стоеше едно цтг во собата само за мене и многу пати на ден проверуваа дали се е во ред. Постојано инфузија, проверка на крв, притисок, редовни визити.

Со мене во собата беше жена која беше породена со царски.
    Секогаш кога ќе притиснеше копче доаѓаа и ја прашуваа како може да помогнат. За секое цицање и го префрлуваа бебето од една на друга града за да не се мачи, кога имаше потреба го земаа со нив за она да одмори, го пресоблекуваа(цела облека за бебуш беше од нив), ја советуваа со доењето, облекуваа чорапи за тромбоза, и помагаа за во веце, нудеа психилошко советување.
    Едни девојчиња нон стоп менуваат постелнини, други мерат притисок, трети цтг, четврти за инфузија, петти носат храна и нудат нешто да се напиеш...насабајле редовна визита од докторот а доколку имаш некое прашање веднаш доаѓа хебаме или те упатуваат кај докторот на разговор.
    Значи ова е моето искуство од минатата недела кога имав труење од храна и ме набјудуваа да не реши бебуш да излезе.

Јас планирам таков суит апартман кој сам го користиш но се плаќа измеѓу 85-125 евра од вечер. вклучено е ноќевање на партнерот и оброци за него. Собите навистина делуваат како хотел со 5 звезди. Огромен брачен кревет, комода за пресоблекување, колебка за бебуш, тераса и веце, дел за гости со маса и столчиња, тв...
    Овој пат бидејќи бев со други симптоми, не беше на видик дека ќе се пораѓам не добив таква соба...а и не гледав причина за истата. Баш ми одговараше малку друштво.

Клиники можеш да разгледуваш кога сакаш. ОД 20-25 недела можеш да почнеш. На интернет страницата на секоја клиника стои кога имаат таков ден и со податоци во однос дали е потребно пријавување, во колку саатот и сл. Пријавувањето е како што кажав околу 36 недела.
    Доколку бебуш реши порано да испадне не е страшно и непријавен да им отидеш. Важно имаш мајчина книшка, здравствена карта(и извод од матична книга на родени или венчаница) и ќе те примат. А за соба наоѓаат за сите. Освен оние со царски никој не оди таму планирано, така да без страв.
    Кога ќе дојде моментот ќе бдиеш одлично згрижена, и ти и бебуш.

Едит:
    не знам дали веќе си почнала со купување на работи за бебуш. би ти препорачала да се зачлениш на интернет страницата на дм во категоријата glückskind. Нудат купони за попусти кои и те какос е добредојдени.
    При мојот голем шопинг од дм(не само за бебуш и мене, туку и дома) си го искористив купонот од 10 проценти кој миз аштеди 25 евра на пример. Има некои помали купончиња за проценти или по некое евро на разни продукти...зијан или штета нема у секој случај.
    Истото го сторив и со купување на мебелот. Се зачленив во baby walz и следев кога имаат еден од оние денови кога нудат дуплирање на бодовите од членската карта.
    Еднаш на неколку месеци имаат денови кога за умножуваат бодовите за 15 пати. Количка, транспортер, релаксатор...се купив во такви денови и на крај ми дадоа ваучер од 250 евра кој се насобрал од вкупната сума што сум испазарувала.

Последна измена: 19 јуни 2015
    На fairy88, Angel.Heart, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.