Поздрав женски.Јас бев денес во Чаир,праев цтг,уредно беше меѓутоа ехото нешто не збуни.Во текот на последниве 10 дена,од минатата среда бебето нема додадено ни грам. 2330 беше тој ден,и денес исто.Инаку денес сум 36+2,а бебето одговара за 33+4. Ми направија пак доплер и приметија дека е заостанат развојот,ми проверија димери и уште некои други испитувања за кои чекам резултати до покасно,меѓутоа др беше видно загрижена некако,примети промена на звуците поврзани со протокот,ако добро разбрав. Еве ќе пуштам баш и извештај,ако некоја се разбира.Не знам ова NOTCH што значи.
18 недела сум. Кафеното испадна дека било од мало хематомче, ми дадоа Дабростон, Утрогестан и 2 инекции Прогестерон депо. Бебе мое е супер, тоа сум среќна а јас во страв деновиве, ама имам златни доктори па ми ја смирија психава. Болки немам ништо посебно, повеќе ме заболува дека бебе е ниско. Лежам одмарам, пазам ама и со паузи споро и подработувам по нешто. Полека го снемува кафеново.
Многу слична ситуација како кај мене... Докторот што ме водеше за два дена ми закажа царски, незнам како ќе беше ако оставевме некој ден плус дали ќе растеше или не. И не разбрав зошто дојде до тој застој наеднаш последните недели... Кај мене и постелката беше презреена. Како и да биде не се секирај, во безбедна недела си, бебуш кај мене е супер, и по развој освен кг ама тоа ќе надохнадиме.
Циркулација од плацента до бебе, послаб проток. Затоа и ти дале хемостаза и димери. Имаш и лакуни на постелката што се резултираат со недоволна циркулација. Можеби клексани ќе ти дадат али значењето е тоа затоа и нема напреднато бебе за тие 10 дена. Дали ти спомнаа нешто за зреење да ти дадат?
Не,предмалку ги добив резултатите.Димерите се супер и се останато,меѓутоа постелката сеуште е втор степен,и плодовата вода е видно намалена.Ми рече дека водата е при крај,а постелката незрела и плодот мал. Не знам дали во вакви случаеви ги држат во болница или помага некаква инфузија,за оддржување на водата барем уште некоја недела.Прееска пак ми беа мокри гаќите.Што знам,не сакам да правам паника ама не би сакала ни да се породам барем уште едно две недели,барем нека додаде уште некој грам,само водата ме плаши.
Колку што јас знам авиокомпаниите не дозволуваат да се патува после 7 ми месец од бременоста. Може ова не важи за сите, прашај директно во компанијата со која сакаш да патуваш.
Зголем отпор значи. Побарај второ мислење кај друг доктор без претходно да ги покажеш овие резултати. Треба да се следи и да се видат другите параметри и испитувања, ако засилува се завршува со раѓање. Без гајле и обавезно друго мислење за да бидеш на чисто.
Kolku cesto imate stvrdnuvanje na stomak vie sto veke ste pri kraj so bremenosta? Jas ovaa vecer sum bez son imam mnogu cesti stvrdnuvanja koi sto traat samo 3 4sek,bez bolki Vo polovina..?
Pobaraj vtoro mislenje. Vo bezbedna zona si. Znam deka posakuvas da pocekas uste nekoja nedela ama ako ne dodava zaludno cekanje, a so toa i bebceto se maci. Baraj i ctg da ti napravat. Da se vidat signalite na bebceto. A vo vrska so plodovata voda, velis namalena, a imas mokri gaki. Da stavis ti edna vloska i da propratis situacija, kakva boja e tecnosta sto izleguva, kakov miris ima. Da ne ispustas plodova voda pa i zatoa se namalila. Samo smireno i se ke bide vo red.
Јас не сум при крај 34+3 но оваа вечер на 2-3 пати како да ме фаќаше грч во стомакот не знам дали тоа е како стврднување не сум осетила до сега..
Ви благодарам девојки на сите за честитките . да сте живи и здрави! да ви се родат бебињата живи здрави! и да имате сите прелесен пораѓај како мојов! ќе се префрлам во породилни да разкажам детално како поминав. @Sofi.ja јас овој пат немав чеп а исцедок имаав бел кремаст .
Здраво, дали некоја членка имала ешерихија коли во 37ма недела на последните брисеви? Од 26та недела сум со скратен цервикс и мирување. Бебето моментално е скрос спуштено во карлица, последните 2 дена и со послаби движења. Дали бактеријата може да направи проблем и во кој случај? Дали прво паѓа мукозниот чеп, па грлото се отвара, па истекува плодовата вода и кога се јавува ризикот од пренесување на бактеријата на бебето? Имам преглед во понеделник, не знам дали да чекам или да идам на преглед за посигурно?
Jas sum 38 nedeli. Stomakov tvrd ke mi pukne..bebe se buni mrda u zeludnik a u cetvrtokot bev na ctg skros mirno. Mi rekoa dojdi naredniot cetvrtok. Dali i nekoja druga ima bolki vo meseto odozgora kaj zeludnikot. K0 da ke mi prsne
Jas potocno sum 37+4 i mislev sum edinstvena sto ima problem vakov. Abre so da kasnam odma se puninzeludnicevo i stomakov otekuva i boli. Samo koga lezam ne me boli. A vremevo pa samo za lezenje mh mh. Ti vo Cair tece ke se poragas
Zdravo mamicki prvo vi posakuvam na site so lesno I ubava I skolska bremenost. Bremena sum 5+4 denes ova mi e treta bremenost isto primam I utrogestan navecer no dali denes nekako osekam bolka dole vo stomakot isto I malku se nakaslav I kako da me presence nesto dali e normano ova ? Posto ne pametam dali imav vakvi bolki prethodno. Fala I ubava vecer