Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Јас бев денес за Цтг и контрола.Од денес сум 39та недела,и ме прегледа една фина др.,цтг-то беше добро,ама водата ептен се намалила,ми рече утре да одам пак,ако е истата количина,најверојатно ќе ме примат оти не се ризикува со толкава количина,се плашат за плодот.Ме прегледа и вагинално,ниту еден прст не сум отворена и затоа не ми се оди,ќе треба од самиот почеток со провокации и триста маки,некако сакав третово да ги чекам баш најјаките болки и да одам.Ама,ете,се нешто ќе испадне. Се надевам само со лесно нека е ,за сите нас:l:

На Viveki, lackygirl, Tsukinory и 2 други им се допаѓа ова.
  2. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Мене нешто слично ми се дешава неколку дена, не сосема да останам без воздух ама како тешко да земам воздух, три ноќи спијам со 3/4 пати станување и тешко презаспивање. уште малку влегвам во 7ми мес, бо првата бременост вака потешкотии осетив ептен пред крајот. Ако ми е од жештините, со тоа се тешам некако. :sweat:

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Да, не скроз без воздух туку тешко ми доаѓа за дишење. Станувам но текот на ноќта неколку пати цела бременост, а веќе сум 9ти. И ја прво помислив дека е од топлото ама којзнае. Ќе помине и тоа ваљда

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.206
    Допаѓања:
    24.618
    Јас ги имам од првата бременост, ангиоми се викаат, не се опасни еве 5 год ги имам, имав и слика ставено исти се и кај тебе како што гледам, сега оваа бременост ми се појави некое на градите.
    Плус ново оваа бременост, имам ситни мали брадавички на вратот, на другарка исто и се направија во бременоста.
    Вчера имав тахикардии кратки, пиев бедоксин, притисок стандард низок 100 со 50
    @lalinda исто ми се случува скоро цела бременост и мене, не секоја ноќ ама ми се случува. Не мислам деке е нешто страшно.
    Се на се оваа бременост ништо не ми е страшно, колку лежерно сите симптоми си ги прифаќам, контролите се во ред и се опуштам, болело ова, болело она ма ништо не ме замислува :rofl: дури и самата си се чудам иначе сум хипохондрик :|
    А иначе ми е потешка оваа бременост физички.

На *Milicka*, lalinda, Fenix05 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Здраво мешиња втора бременост но цела ја поминав во страв и паника во 14 та недела имав мало крварење примав терапија до пред една недела прогестерон и дабростон кој сеуште ги пиам а инекциите ги прекинавме и мирував месец ипол и сега се пазам сеуште ,сега сум 24+5 навечер станувам многу за во тоалет и еднаш кога станав се избришав на хартијата имав буквално 2 точки крв се исплашив после тоа 3 пати одев во тоалет се бришам нема ништо.
    Денес матичната мие од 12ч на работа ке одам на преглед но сум многу исплашена ,дали има некоја искуство или мислење за ова ?

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јас бев со првата бременост па да не кажам скоро до крај со прогестерон и замисли курето му е за машала :D, на негово другарче мајката без проблеми во бременоста најнормална бременост имала па како црвче му е и општо детето е ситно. Така да врска нема. Прогестеронот е да се формира убаво плацентата и истата понатака да ја извршува целосната функција за хранење на детето.

На IRBBB и Fenix05 им се допаѓа ова.
  7. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Ama poentata bese razlikata megu daobrostonot, i drugi vidovi na progesteronot. Ona tvrdese deka ili depoi treba da se primi, ili utrogestan. Ne dabroston

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    И јас примав дабростон првата бременост до 16-17 недела, а потоа од 26та утрогестан и прогестерон депо, значи скоро цела бременост и немаме проблем :$

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Истата функција ја има прогестерон е. Еве јас и утрогестан и дабростон примав и се беше нормално.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    Tocno e da, ama golemi dozi progesteron i ako se bockas inekcii progesteron plus. Ne e cesto ama se slucuva. Od iskustvo kazuvam i nekam da navleguvam sto kako.

11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.781
    Допаѓања:
    9.602
    Што ви значат големи дози?
    Со оглед на тоа што има овде трудници кои проаѓаат низ пекол и бременоста ја оддржуваат буквално со помош на утрогестан и прогестерон депо малце создава (непотребна) паника ако не е издржано и докажано ова.

На Hopeeee, lackygirl, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    Најдов неколку студии што велат дека користење на синтетски прогестерон носи зголемен ризик ако е машко дете да се роди со хипоспадија (отворот на пенисот да не е на врвот). Но ете не е случај кај секој, во нашиот случај фала му на Господ се беше во ред.

На rikimiki, Fenix05 и Мариаа. им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Точно. Истото ми беше кажано од специјалист. Првото ми беше машко,примав прогестеров првите 4 месеци,секој ден.
    Фала богу,ете го добар е.
    Меѓутоа точно е дека влијае кај машките деца.

На Isabel, IRBBB и rikimiki им се допаѓа ова.
  14. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.781
    Допаѓања:
    9.602
    Да се надоврзам сама во прилог статија за можни компликации
    ..ова да не знае човек од што повеќе да се плаши :sweat:

https://health.acibademsistina.mk/b...rodeni-anomalii-na-urogenitalniot-sistem/amp/

15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Точно е дека има минимален ризик кај машки деца, и во упатството на лековите го пишува тоа (кај Дабростон мислам баш е наведено). Затоа е докторот, да ги процени ризиците и потребите и да одлучи кон што натежнува ситуацијата, па да препише. Докторот, а не ние овде на форум да расправаме. Ако е препишан прогестерон со потреба за да се одржи бременоста, се прима. Исто ко и секој друг лек што си носи потенцијални ризици. Минимални се тие проценти во студиите, не се толку за загрижување.

Ехееее, со инвитро какви препарати сме примале, да читаме студии и упатства на секое ќе се мрднеме од умот. Прогестерон и други хормони во дози леле мајко. За тоа се докторите, да одлучат што и кога треба. Ако даваат без да има потреба, се бара второ па и трето мислење. Пак од доктор.

@Kolumna, барај си друг доктор за мислење дали има вистинска потреба да го примаш. Ако веќе си добила проценка и продолжуваш со прогестерон, смири се и не мисли на контраефекти. Ги има буквално со секој лек. Примај тоа што ти е дадено, се' ќе е во ред.

Последна измена: 13 јули 2023
    На lackygirl, Cherry blossom89, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    19.536
    Девојки сабајле бев на контрола, др ми даде утрогестан 14 дена по 1 бидејќи скратрно ми е грлото ептеен последниов месец 23мм и да одмарам повеќе. Исто така ми даде канестен од 500мг вагиналета една да ја ставам заради кандидата на брисови. Е сега додека купував во аптека жената ме праша дали ми кажала др кога да ја ставам јас и реков не, рече ајде со лесно оваа ја даваат пред пораѓај, 34+3 сум јас рачунав вечерва да ја ставам или треба да почекам додека го испијам утрогестанот па да ја ставам вагиналетава и дали има врска со пораѓање или нешто си замислила женава? Ништо посебно не ми рече др не се плаши не е страшно, само повеќе одмарање ми препорача и контрола за 1 недела. Ама аптркаркава во мисла ме стави, уште не сме средени низ дома какво пораѓање (facepalm)

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Убаво ти кажала пред пораѓај зошто од 36та недела си веќе во 9ти и спремно е телото за пораѓај. Иначе штом ги пиеш утрогестанот немаат врска со канестенот. Ќе треба да почекаш ако го ставаш вагинално утрогестанот :) Ајде одмарај лежи барем уште недела и пол после тоа ќе се опуштиш :)

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    Da hipospadija, ne postoi lek osven operacija koja e moralna za normalno funkcioniranje na organot ponataka. Moze da bide od lesen stepen sto e pocesto no i nedaj Boze od tezok. Se poveke ima deca kaj nas i vo svetot koi se ragjaat so takva anomalija i se povrzuva so progesteronot. Roditelite najcesto se sramat da go kazat ovoj problem i zatoa ne e tolku poznato deka ima mnogu deca kaj nas so ova, sto smetam deka ne e voopsto za sramenje, zatoa i najcesto ja odlozuvaat operacijata koja treba da se napravi okolu godina pa baraat care koga deteto e veke golemo i togas e mnogu potesko zazdravuvanjeto.

Последна измена: 13 јули 2023
    На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.326
    Допаѓања:
    33.665
    Меѓу износување на бременоста до безбедна зона и потенцијална хипоспадија, би го одбрала првото. Можеби сум себична, не знам.
    Ама реално, хипоспадија може да се јави и без Дабростон.

На gjoker4e, Brpbrp, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  20. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    524
    Ne si imala islustvo so hipospadija zatoa taka zboris. Ne e samo fizickiot izgled na organot. Zavisno od stepenot postoi moznost od oteznato mokrenje, cesti urinarni infekcii koi moze nedaj Boze bubrezi da ostetat, sekoj mesec pregledi, ispituvanja na urina i nekam site tie drugi neubavi raboti da gi nabrojuvam vo ovaa tema. A nekes da znaes kakvo e samoto zazdravuvanje posle operacija i da si go gledas deteto kako ti se maci.