Јас да ти дадам елан малце. Во првата бременост имав скратен цервикс и лежев од 20та до 31 недела. Потоа си дојде во нормала. Причина не открив,испитав се. Втора бременост, јас во паника да не ми се случи дежа ву,на секој преглед барав да ми мерат цервикс. Цервиксот беше ок до крај,но во 29та недела ми се појави фанелинг(внатрешно отварање) кое што се повлече за 1 недела. Потоа безгрижно истуркав до крај. Во прва бременост се породив 39+1, втора 39+2. Така што одмарај,примај терапија,позитивни мисли и се ќе биде ок. Да и веруваш на таа докторка од чаир. И на мене една специјализантка во 32 недела ми рече 2 прста си отворена, ме провери докторката после неа вика врв од прст едвај. Потоа кога одев на почести контроли од 36та недела, една вика 3 прста отворена, после некој ден друга вика воопшто не си отворена(не можам да се затворам во меѓувреме значи не е добро измерено).
Јас бев 2цм отворена и скратен цервикс во 34та недела (20мм). Примав утрогестан наутро и навечер, и со магнезиум дупла доза исто. Лежев до 36та, после почнав нормално да функционирам, не да претерувам ама пак не лежев цело време. До 37ма се отворив 4цм и прекинавме со утрогестанот и се породив 39та. Се ќе биде во ред и кај двете Марсич, јас би верувала на тие од Чаир.
Јас, при крај на 33та недела на преглед ми констатираа скратен цервикс, кај мене беше околу 28мм. Строго лежење ми рекоа барем до 36та недела. Така и направив, одмарав само до тоалет станував. Од 36та недела почнав по малку да се движам, да излегувам (не пешачев многу) и се породив во 37ма недела поточно 37+4 Уживај мама сега малку, лежи, гледај тв, читкај книга и дозволи други да ти угодуваат
Ista sum i jas. Sekoja vecer so kosmari so luge koi ne sum gi videla nitu pak imam zelba da gi vidam gi sonuvam,trcam begam,umiracki a cesto na pocetokot i sonuvav kako mokram krv,pa crvi mi iskacaa kao demek gotovo go izgubiv bebeto go izmokirv kako crv sega sum 13+4 imam seuste komsari ama ne sekoja vecer kako na pocetokot
Гледам повеќе мами ти пишале ама ај и мојата да ти ја кажам во 30 нед ми рекоа дека цервикс и немам а не скратен со отворени 4цм и јас дека имав претходно спонтан пораѓај во 23нед и готово мислев исто ќе ми се случи но со строго мирување буквално не смеев да се накашлам дека ќе излезеше беше дури во родилниот канал спуштен ама јас реков "ќе те квачам" ама ќе те родам жив и здрав така и беше во 37+4 се роди ,сега е голем батко мирување и само добра мисла мајка не се плаши Мајка е нешто најјако на свет.. за тие души сме спремни на се.. гушкиии
Јас поминав океј. Првиот пат кога станав малку ми се вртеше и толку. Пиев многу ,бистар сок од јаболка ,по две три литри на ден.До денес не осекам никаква болка на местото .
Koga bev za porojgaj za prvoto dete mi bese termin a ne bev otvorena i ginekologot mi rece da ojme doma i da imame kolku mojme pojke seks so vnatre svrsivanje za da se otvoram. Kaj mene ne pomogna. A inaku ako imas normalna bremenost seks smejs, no pred 36 ned. Bez vnatre svrsuvanje
Posle spinalna anestezija se davaat tecnost so kofein. Uste vecerta se dozvoluva da se pie kafe i koka kola. Celta e anestetikot pobrzo da se procisti od teloto
Tocno i jas se porodiv carski rez kaj dr Organdziski, prvite pijaloci bea koka kola,voda i leden caj a kafe sama si pobarav posto imav potreba....Bitno e mnogu tecnosti...
Жени правев крвна слика хемоглобинот 13 а железото 0,8 ниско прениско катастрофа.Чекам да видам што ќе ми даде докторот,совет некој природен лек или и искуство со апчиња што сте го пиеле иако јас сум 11 недела,цело време повраќам