Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    76
    Uste isto vcera I denes nemam toa kako kontrakcii samo bolka dolu vo jajnici,vo sante mi kazaa da prekinam terapija od niv mi porasnale I vospaleni ama nemoze da otkrie od sto se tolku vospaleni.Adamova rece da probam samo so paracetamol I za edna ned.kontrola krvna sliika ako ne se smiruvaat prekin drugo nema. Mnogu e vreme vika nemozes da izdrzis bez jadejne I spiejne,a moze da se iskomplicira vika nesto da ti osteti nekoj organ. A so bebce se e super si napreduva,I sega kako da se odlucis..srceto me bolit

2. Алек***

Алек*** Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    2.490
    Само чисто како без млеко и шеќер, најмногу ми помогна. Во живот железото не ми било 23. Земи си како на краш, и вари секој ден.

На Carolin. и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  3. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    142
    Ако можеш телешка чорба јади еднаш - два пати неделно.. Јас многу го качив железото од тоа.

4. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Јас ќе се мрднам ич не сум мирна. Вчера бев и до државна ме прегледа докторката со сонда ми рече цервиксот ти е супер 33 до крај ќе изгураш за 32 недела, и да сум отворена 1,2 прста ми рече да пазам на инфекции. Сабајле ми се јавува пак докторкава моја она вика сигурно си два прдта отворена главата е во каналот незнам веќе што да мислам кај да идам што да правам.

5. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Фала ви друшки ќе пробам дефинитивнооо❤️❤️

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.212
    Допаѓања:
    24.630
    Исто и јас, цела ноќ пиев кока кола, анестезиологот дојде и ми рече цело шише до сабајле да го испиеш, главата никако кревање само вртење во страна :D нз колку беше кило и пол мислам, со цевка пиев цела ноќ настрана со главата.
    @Maya12 суплементи секако ќе ти даде, мн е ниско тоа, плус можеш мед, семе од коприва и какао, јас го направив ама не го јадам :tmi: немам навика. Види на нет побарај рецепт за правење.

На Bubica1991 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    355
    Само малтофер капки ако можеш да најдеш од Бугарија.
    За 20 дена железото од 5, ми отиде на 19.
    Претходно два месеци мака мачев со се и свашта, коприва, мед и лимон, ферозомал, глобифер форте, феро фолик... Ѓабе беше се :)
    А да, плус органско какао со 100% какао. Го има во зегин. За компарација тоа на краш има само 20% какао:)

На DaisyDream и Maya12 им се допаѓа ова.
  8. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    1.063
    Итно ми треба инфо. Матичната ми издаде упат на Трансфузиологија за фактори на хемостаза и кумбусов, системот не давал можност за приоритетен упат, па закажано ми е за во 13:30 кај др.Анита Христова Димчева. Дали земаат крв толку касно или да одам порано. Не можам да се шетам натаму наваму, на строго мирување сум.

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Земаат крв јас колку што знам.

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Zfer

Zfer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    49
    Здраво
    Дали во Мк во приватните болници имате доставено план за пораѓај (birth plan ,како би преферирале)? Какво е вашето искуство со тоа, и колку се отворени докторите за да го следат, доколку не се во опасност мајката и плодот ?

11. Enn001

Enn001 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    231
    Не постои такво нешто во Македонија за жал… Обично се договарате со докторот во врска со спонтан/ спонтан со провокации/ царски на прегледите претходно. За епидурална анестезија прашуваат при самиот пораѓај ако има простор да стават. Други работи од типот на атмосфера во собата или присутни на пораѓајот не прашуваат, ама можеш да си кажеш па да видиш колку може да се исполни. Не знам други работи кои се вклучени во birth plan, ако случајно имаш нешто конкретно ќе ти кажам :inlove:
    Инаку ова е искуството од Ремедика, пред една година.

12. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.574
    Допаѓања:
    1.382
    Прашај го докторот дали смееш да пиеш Малтофер капки и ако има некој нека ти ги земе од Бугарија мене многу ми помогнаа за прениско железо

На Maya12 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. hana@@

hana@@ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2020
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    220
    Ќе ве молам за мислење
    Во 11 та недела Ливринова(гак)ми рече личи на женско.
    Во 12 та недела Димчев (систина) ми рече личи на момче ама мн е рано уште.
    Во 16 та недела-денес Ливринова вика Женско е.
    Јас сум во хаос. Што мислите?

14. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    675
    Др Димчев мене ми рече уште од 12та недела дека е женско и стварно било женско.

На hana@@ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.800
    Допаѓања:
    9.625
    Почекај го втор скрининг за најсигурно :)
    Мене Димчев и доктор на клиника ми рекоа личи на машко ама рано е, па чекам резултати од нифти тестот за да сме сигурни пред втор.
    Ретко греши Димчев бар јас така сум чула

На hana@@ и Ouravanture им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.212
    Допаѓања:
    24.630
    Па 16та недела и повеќе се гледа, можеби е во право докторката. Иначе не е битно што е само да е се во ред.
    За првото во 12 та недела матичниот ми рече машко, после на 2 скрининг машко, одам 6ти месец со напад на жолчка на болница на гинекологија(таму ме пратија оти и мислеа дека се пораѓам на итна) и таму познатиот др Михајло ми вели женско е, му велам досега 2ца доктори ми кажаа дека е машко, ми вика што разбират тие женско е, ок му велам, одам после кај матичен ми вика машко е 100% :D и машко беше, сега во 11та истиот матичен ми кажа дека е машко и еве упте е машко 35та недела :wasntme:

17. Boki_bokicka

Boki_bokicka Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2023
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    94
    Јас сум 23 недела векје па незнам уште што е. Беше свртено ножинјата му беа дигнати и немозеше да се види што е

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Мене таблети малтофер многу ми го качуваа железото, а на хемоглобинот не ми влијаеа многу. Ама поважно е серумското железо да е добро. Јас од групите на фб ги порачав, по околу 350-400 ден кутија за 1 месец.

Моментално пијам ферофолик од Грција, ама немам направено крвна слика за да кажам дали ми влијаат некако.

Од природни состојки коприва, црвено месо, какао, цвекло, просо, кајсии, спанаќ, коприва, блитва, жолчки од јајце (ако можеш од препелица уште подобро) комбинирани со намирници шо содржат витамин Ц и избегнувај 2ч пред и по нив да внесуваш млечни производи.

19. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Mene zelezoto mi bese 24. Hemoglobinot 7 . Sto znaci?

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.327
    Допаѓања:
    33.666
    Реално многу е низок хемоглобин 7. Ама се гледаат и другите параметри- еритроцити, мцх, мцхц, хцт. Луѓе со таласемија (пречеста кај нас) постојано имаат низок хемоглобин, да не можеби имаш и ти?
    Гинекологот шо вика?