Во првата и втората третина како безбеден за користење го даваат ибопруфенот... Касно е да најдеш жртва некој дома да те масира. Пробај нешто што обично те опушта(бања, музика, омилена серија...)колку ноќва да мине, па утре нов ден белким ќе биде подобро.
Мојата докторка ми имаше кажано доколку ептен ме боли главата да се напијам кафетин, дека не бил штетен, т.е доколку се користи ептен ретко, но мене ми поминуваше и со кафенце. Се надевам дека и тебе после инекцијата ти поминала главата
Пробај со масажа на челото, околу слепоочницата и на вратот ако имаш од тие мастите со мирис на ментол, како аљаска гел што се, или нешто што лади, затвори очи и во мирна и тивка и темна просторија пробај да заспиеш, се надевам и инекцијата ќе почне да делува
Кај мал процент трудници се сличува да има некоја главоболки јас со првото од главоболки глава ни да кренам ни да наведнам не можев , а сега само еден ден изгорев од температура и се надевам дека само тоа нека остане у прошлост . Јади што повеќе овошје (што содржат витамин Ц највеќе п.р цитронот црвен е за покачување притисок , а жолтиот за снижување ) јас во неделата обавезно едно 3 обавезно ги јадам а праските содржат магнезиум па нив ги јадам месно магнезиум да пијам ,пробај вака на природна база , прај си домашни шејкови и подобро ќе ти биде , а и многу подобро за бебето имај убав ден мила
okcenzi, i jas imav mnogu glavobolki vo prvo tromesecje. Zemi stavi nekoja temna maska na oci, inaku e ubavo vo temna prostorija da lezis ama sega ne e temno, lezi vo tisina, pij magnezium obavezno ako ne si pocnala do sega i bedoksin dva pati na den, masaza i po potreba paracetamol. Mozes i analgin ama probaj i so paracetamolot. Sto da ti kazam, normalno e, kje izdrzis.
@okcenzi И јас имав до сега брзо главоболки страшни по неколку дена со повраќање и само парацетамол со Б6 пробав, но не помага. Единствено ми поминуваше главата од кога ќе повратам, не знам зошто. Издржи првото тромесечие е најлошо, еве после 16 недела кај мене засега е се во ред, баш како што велат преку ноќ поминува се. На темата главоболки во бременост прочитав кафе со лимон било ефикасно, јас не пробав не пијам кафе, ама ако пиеш пробај можеби ќе ти помогне и тебе.
Во втората третина ми се чини дека е ок...првата и третата избегнуваат многу доктори. Ибопруфенот во првата и втората третина е најчесто препорачлив а парацетамолот во текот на цела бременост. Довербата во сопствениот доктор е најважна бидејќи верувам и се надевам дека они знаат повеќе од нас.
@kristina.k мрда кики бебушо? ова моево во неделата цел ден мрдаше,вчера одвај 2-3 пати,а денес 1 досега.И тебе ти прави така,нормално е да мрда еден ден многу,а другиот минимално...?
@m.i.g. ноρмално е не се сеκиρај, κасни нешто благо или κоκа κола ќе видиш κаκо ќе се ρазмρда @okcenzi јас имав на почетоκот главоболκи, пиев б-6, витамин ц, на κρај испадна деκа почнало да ми паѓа железото и сеκој ден цвеκло јадев и се на се тρаеа главоболκите една недела, мене па доκтоρκата не ми даваше аналгин во ниκој случај, а и јас несаκав да се тρујам со апчиња.
@m.i.g јас пред неколку дена не бев сигурна дека тоа што чувствувам е бебушот, па од тогаш до денес баш како што кажуваш не сетив многу да мрда, ама сабајле ја ставив раката на мешето и убаво осетив мрдање дури малку се крена и нагоре. Си велам ќе почне и почесто сега и без да ја ставам раката да осеќам. Неописливо чувство сама си се смешкам од сабајле. Бебушки наши
Девојки, немој да ми се смеете за ова што ќе прашам . Од прилика треба да сум 7 недела, ама не знам дали е во ред да се чувствувам вака, нај нормално, промена никаква немам пред и потоа, на контрола сум за две недели, и се и сешто ми поминува низ главава.
нормално е и кај мене беше така иако втора бременост се плашев си велам нема го да мрда му се случило нешто само некој минимални движења кои едвај ѓи осеќав. е сега сум 32 недела цел стомак ми го поместува. вчера бев на контрола на приватно бебушот е 2килограми и докторот вели супер бебе. е сега после 3 недели планирам на матичниот да одам и незнам дали ќе правам брисеви бидејќи ќе влезам во 9 месец. последен пат правев во 5 месец.
Кај секој е индивидуално, некои имаат симптоми некои не. Не е ништо страшно, рано е за да се осеќаш поинаку од нормално.
Можеби големи ти беа очекувањата да се чувствуваш поинаку затоа ти е чудно! Нормално е да се чувствува, но и да не се чувствува нешто! Многу е рана бременоста! Ама ти посакувам така и да ти продолжи. Многу е мачно ако повраќаш или ти се лоши или ти се врти! Се е индивидуално! Само опуштено и единствено што треба да ти е во главата е дека си бремена и дека треба да внимаваш на себе! Со лесно!
Да во ред е да се чувствуваш најнормално, можеби уште ти е рано за гадење и повраќање, а можеби ќе бидеш и среќница која ќе помине и без тоа, има секакви бременост. Само опушти се така најдобро правиш за бебенце