Женски деновиве умрев од жешко, денес па од попладне навака смрзнав... Некако се наоблеков сега осеќам ко студ безвезе... Од хормони ли е или настинувам? Некој слично? А од сабајле жешко прежешко дури по гаќи дома шетав додека не ми пристуде. Еве цел саат не можам да се стоплам...
Од хормоните ти е, да не кажам како климактерични сме се тешам со тоа дека бременоста е само неколку месеци, а во менопауза кога ќе бидам мислам дека ќе се разведам @IRBBB Мислам дека не праќаат ама подобро на лице место да ги видиш зошто се с/м л/хл како бројчиња.
Здраво. Дали некоја имала проблем под пазувите ми се исфрли, ептен ми е црвено.Што смее да се мачка 32 недела сум?
Пробај мустела 1,2,3 што е кремата, еве согија пишала судокрема и гледај кога си со кратки, долги стави си секојдневна улошка на облеката кај пазувите за да не ти се трие и да е суво.
Пијам терапија дабростон, повратив пола саат после апчето (не знам дали го повратив) Не знам дали да се напијам друго?
Дали има некој искуство и информации за пораѓај со провокации. Колку време после термин користат провокација? Како ја даваат? Уште малку дена имам до термин а не сум отворена воопшто па да знам отприлика што ќе се случува доколку не се отворам до терминот
Јас не бев после термин,но бев 7 прсти отворена. Ми ставија провокација во инфузија за да убрзаат процес. Во рок од два саати се породив.
Јас со првото се породив со провокации. Чекаат една недела после краен термин. Значи 41ва или кај некои 42ра недела, зависи од бременоста и бебето. Договараш термин, одиш сабајле, те ставаат на ЦТГ и те проверуваат дали си отворена. Јас на денот бев само 1 прст отворена. Ми ставија прво вагинално провокација (како вагиналета) за омекнување на грлото. Ако ти е веќе омекнато и си повеќе отворена ваљда нема да има потреба од оваа. После некој саат ми ја пуштија таа преку инфузија. Во меѓувреме цело време си приклучена на ЦТГ и помини замини ти брцаат прсти да видат до кај си Кај мене цел процес траеше 12 саати. Во 8 сабајле ми ја ставија таа вагиналната и во 8 вечерта точно се породив. Со тоа што контракциите не се интензивни 12 саати, да не се плашиш. Појаките контракции ми почнаа накај 17:00. До тогаш осеќав само како болка во кичма од многу лежење Кај некои оди побрзо кај други поспоро ама тоа е процесот од прилика
Јас бев 42 недела. Отворена 3 прсти,провокацијата ми ја пуштија да тече околу 9 часот, накај 11 ми го пукнаа водењакот, во 15часот се роди син ми. Болки почнав да осеќам кога се отворив скроз и одма ме ставија на бокс. Значи интензивни болки некаде околу саат време имав,неиздржливи. Се породив без епидурал. Процесот е тој во глобала. Кај некого побрзо,кај некого поспоро.
И јас пишев претходно, мене 40+1 ме задржаа со 3 прсти отворена, со паднат чеп пред некој ден, ама без болки, 8ч сабајле ме примија, клизма, во 12 негде ми пукнаа водењак, се отворав ама немав болки, во 15ч провокација со инфузија, почнаа болки, се отворив ама немав никаков напон, воопшто, поради високо поставено бебе, не слезено во родилен канал во 22ч вечерта царски ме направија. Болки имав големи од провокацијата, прекинаа кога ми ја ставија спиналната за царскиот.
Исто веќе неколку дена слушам крцкања, пукања внатре. Прво мислев дали е од мене нешто но на интернет прочитав дека може да се слуша од бебето. Исто за сигурност ја прашав мојата (Hebamme) бабица и ми рече дека некогаш се случува да се слушаат такви пукања и дека е се нормално. Пошто сме во иста недела сакав да прашам, имаш некакви предикции дека телото се спрема за пораѓај? Некакви болки, стомакот да ти е спуштен или нешто?
Ова бебе цела бременост ми е пониско, одамна од 7ми месец е долу со главчето и имам болки долу во коската од тогаш, др столицата ми е потечна веќе 2, 3 недели. Една рака има горе место под гради, за разлика од првото кое беше скорз горе напикано Само ми е крво дека не сакаат природно да пробаме пак, мислам дека има супер индикации за природно овај пат.
Imam eden problem so zatnat nos uste od denot na zabremenuvanje do sega. Prskam intenzivno Septanazal za deca, bidejki nisto drugo ne mi pomaga. No, se plasam da ne e shtetno toa, go koristam 5 meseci veke. Inaku bez toa ne mozam da disam. Imala nekoja trudnica vakov problem?
Devojcina ovie dva dena eden apetit so mi se otvori, mi se cini se ke izedam. Ne smeam da se popravam zosto imam visok kilogrami. Uste nekolku nedeli do porajgaj ama cuda se praet za 4-5 nedeli. Imate vakva maka nekoja? Kako se spravuvate?
Mislam deka 5 meseci e premnogu da koristis septonazal i koga ne si trudna. Da se konsultiras so lekar verojatno e vo prasanje nekoja alergija, no togas se davaat drugi sredstva kou ke deluvaat lokalno na sluznicata