Оффф... ајде најбитно само со лесно да биде. Со првото ми пукна водењак и баш имав школски пораѓај. Пукна водењакот, за 5 саати се породив. Ова сега со отварањево ми е ново и некако ми е шубе да си шеткам лабаво хаха. А дали боли повеќе со провокации или иста е болката?
Најискрено малце повеќе боли... Ама кога веќе си раѓала тогаш знаеш што те чека со лесно мајка опушти се и јас бев многу изненадена викав дека второ побрзо ќе биди оно мака си немаше ајде здравје сега ќе видам баш со третиот син
Ги имав јас со првиот син скоро месец ама се додека се трпат и не се на правилен временски интервал не се плаши сепак си прворотка ти се навикнува телото.. абе до сега издржавте ке си дочека бебко уште некој ден кај мама во меше
Планираме природно само здравје се да биде во ред... Секогаш постои можност за царски но сепак прво ќе се проба природно па како ќе биди само Господ знае
Денес бевме на ЦТГ поради болкиве . Покажа неколку мали контракции. Ми мереа грло си стои исто , затворено,сакразлирано. Па како е Господ никој не е.
Ќе издржите мила добро е што е затворено а за контракции не се плаши и јас имам минимални Ќе ве чува Господ мила гушкам ве
Ќе направам копи пејст на прашањево тука, поактивна е оваа тема а може некоја мама била во валва ситуација па ќе каже Прашање за другарка зошто не е член на форумов. Се врати од породилно, за 4 месеци треба повторно да оди на породилно (едно по друго бремености). Додека беше на породилно и извадија просек на последни 12 плати пд кои последните 2-3 плати и беа скрстени заради по една недела боловања. (нели секогаш е помало породилното од платата зошто со боледување се кратст платите а и тие влагаат во просекот) е сега, кога ќе замине на трудничко пак, од каде го вадат пак просекот? Од исплатите што ги земала од фонд и од следниве 4 плато што ќе ги земе, или од платата која што и фигурира на работа и на која што е пријавена? Како вадат просек, знае ли некоја?
Ај да прашам за искуство... моментално имам некои болки менструални на 10, 15 минути... ама не се јаки. Што да правам? Отворена бев вчера два прста. Болките се издржливи. Нели треба повеќе да боли?
Јас болките ги осеќав највеќе на грбот како се зголемуваа болките така се повеќе од кичмата па нагоре како жарење осеќав стигнав до 5цм отварање и тоа со неправилни контракции ама тоа жарење ми стигна до горе до врат мислам со секоја контракција како топли бранови осеќав
Знам дека има, Не дај Боже, околности кои налагаат за царски- ок, но што ве води да сакате да е царски или пак природно... Имам слушнато многу муабети и за едното и за другото... Не знам стварно не знам како да се одлучам
Јас со првото се породив природно, еве мене искрено ми беше страв од царски, се молев да не дојде до некоја компликација да мора царски. Сега повторно сум бремена и се надевам повторно на природно. Но, ако се мора царски ќе се истрпи и тоа.
Вака сега јас ќе си кажам мое искуство како веќе треторотка првиот ми беше природно и многу лесно минав болките си истрпев дома веќе со 6цм отидов во болница брзо и лесно родив со 2 конци минав, вториот ми е итен царски ама на кој доктор да кажам ми велат тој што пробал да те пораѓа нека си скине диплома значи од "искусен" доктор јас завршив со молење и тоа се јавував на доктори што ги знам да ме спасат и мене и синко. После ми беше претешко неможев буквално два месеца да функционирам на стол се капев до там беше работата за жал...сега здравје ќе пробам природно знам дека е мачно тешко ама некако сум јака за издржување болки и имам висок степен на толеранција на болка, значи јас секогаш кажувам и сега мајки царици капа ви симнувам. Како и да е оставете нека си тече процес како треба и Господ нека не чува сите :-"
Главоболка ужасна... Почна нагло... 30 недела сум освен парацетамол што смеат друго?? Нисок притисок инаку.. и слаби менструални болки осеќам...
Ajde i jas ke si ja napisam mojata prikazna,mozebi trebase vo porodilni prikazni no bev sekako srekna no i razocarana kako sama od sebe okolu poragajot.Prvoto dete go rodiv na 23 god vo drzavna b.Strumica brz poragaj se na se 5 casa ispukav me siea.Vtor poragaj 2ro masko isto dr.bol priroden por isto brzo zavrsi se nemav sienje ne ispukav ne me secea...E sega 3tiot sw poragav vo privatna bolnica.Posle 8 god ostanav trudna za 3to ne deka se si zaboravil no pak bev kako silna do kraj i si vikav ajde epiduralna ke zemam sekako imam vo paketot i ne razmisluvav.Bev so.mnogu otoci terminot mina 5 dena i mi kazaa deka veke mora da se proba so provokacii.Najmnogu od se mi bese strav od provokacii neznam zosto psihicki li bese so se sluci den denes ne sum svesna...Vkljcivme provokacii od sab od 8 do 13ch sw otovoriv 6 prsta,megytoa bebe visoko bolki kontrakcii na 2 minuti neizdrzlivi strasni pocna da me faka panika i strav mnogu ....Me smiruvaa personalot,i im kazav stavete mi epiduralna ke go prodolzam poragajot no bilo premnogu kasno mi kazaa deka se stavali na 4 prsta i deka veke ke nemalo efekt jas dobro sum izdrzala do sega.Im velev da ama nemozam da izdezam nekako panika me fati bolki strasni i ne mi stavija.So toa sto jas samoinicijativno kazav da se vikne doktor i deka sakam carski rez.Posle toa mi stavia spinalna veke i taka si go dobiv najgolemiot dar kerka posle dva sina.No nemozam i den denes mi e maka zosto ne bese prirodno.Istrpev i posle periodot od carski znaeme kakov r bolen ,luzna i povek3 bespomosna,i se zaboraviv eve veke mesec ipol,no n3mozam ust3 psihicki da si razresam dali jas naoravuv greska dali tocni bese kasno za epidural,dali barem malku kr me opustese za da se porodev prirodno...Kako i da e silni sme site kako i da rodime ,sme nosele i stvorile zivot 9 meseci...
Рапидол С ми е дозволен од лекар. Чист ибупрофен е. Прашај лекар дали смееш. Јас имам мигрени,не ми помага ништо како парацетамол. Од ова ми поминува одма. Изнапиј се и вода 2,3 чаши.
Мами ве чешаат ли гради? Ова ми се случува прв пат се миам гледам да ги истрлам нежно после се мачкам ланолин и пак џабе чешаат а не се суви или испукани баш ми се нормални сте имале вакво искуство со ова хелп??