Јас сум 33+4 и содема исто ми е, едвај дишам, едвај одам, исто долу ми буричка во јајници, а умирам од киселини, не сфакам и јас, ем е ептен долу ем киселини и немање воздух Оваа бременост и јас едвај чекам да се породам ми се чини. За облека првото ми е родено во мај ама имав доста облека од 0-3м со долги така да за сега за почеток имам доволно, од кеф имам прикупено некои работи. Па сега кај да е да испериме количка, транспортер, корпа, релаксатор, да го вратиме креветчето в’спална. Декс го спомнав креветчето, сакам нова оградица а и мора да купам нова подлога за преслеквање. На првата маста и ја извадивме.
Нели е премногу рано за 1 ден да испуштаат? Мене прва бременост ми е и така да ме пуштат во грч би била.. Не знам еве може претерувам јас ама околу доење да кажат покажат, жолтица, да се прати бебето ден два како е,крвна слика, билирубин....
Pa iskrena da bidam ako dadam eve da recam za castenje 500e vo drzavnive, pa pusto makedonce aj mekica ili aj sokce aj blago neli malku da ne e sram da ne ne jade, pa vloski da kupam, pampers i vlazni m.da nosam, voda sokovi hrana ete ti gi uste 50tina evra ke smognam sili, ke se zaduzam pa ke ragjam privatno sante plus ne znam uslovi ama gledam najeftini se od privatnite. Eve moze pogresno razmisluvanje imam ne znam. Jas ne bi dala pari (iako i jas rab.vo zdravstvo) ne moze da mi odbivaat sekoj mesec za osiguruvanje i na kraj da me kosta "privatno" a neli e besplatno... samo zaradi toa sto taka e redot ili doktorot ima cena ili da platam za da dobijam vnimanie.
И јас мислам дека е прерано. Кога се породив со првото, бидејќи поминав навистина лесно, бебето беше супер, го прашав гинекологот дали може наместо за 3 дена, да си одиме ден порано. Ми рече дека по протокол новороденче мора да е под мониторинг минимум 72ч. Е сега дали тоа е протокол на таа болница или е протокол за сите родилишта, не знам, ама навистина 24ч некако малку се ми се чини.
Имаат правило 3 дена да се следи но ако нема слободни кревети а треба да раѓаат други и нема место тогаш најздравите ги пуштаат за 1 ден. И другаркА со првото ја пуштија нареден ден.
Здраво на сите моментално сум 29та недела и од пред 2 дена многу осеќам ударци во долниот дел на стомакот речиси на излез. При секое ударање,мрдање како да ми се оди по мокрење но немам ништо. Незнам дали се преместува сега и дали додека мрда само осеќам така или пак нешто друго е во прашање. Секое искуство е добредојдено
И на мене ми беше рано,ама кој те прашува. Јас добро се чуствував,меѓутоа имав грижа на совест за бебето. Ниту една ноќ немав поминато со него. Всушност пред да ме испуштат бев околу 9 часа(дента кога се роди и следниот ден) со него, сеуште ни лактација немав воспоставена. Ниту за првото,ниту за второво никој не ми покажа доење, бањање , пресоблекување. Никој детално не ме информираше за состојбата на новороденчето. Вториов пат пред да ме испуштат ,поминуваше педијатар со сестра и пред мене го прегледа, рече дека е добар. Жолтица фати дома,го виде патронажната сестра. Овој пат и бсж вакцина пред мене му ставија. Дали така се погоди или е нова пракса не знам.
Исто 29 +4 бебето долу удира фаќа не знам што прави, но јас веќе сум на мирување бидеќи е долу со главата ама сепак ме фаќа страв кога мрда долу скрос под стомак 3 прсти негде.
Со царски овај пат 3 ноќи бев, 4 дена. Првиот бев 4 ноќи. Првата ноќ на интензивна нега, втората без бебе оти уште примав терапија, бебе ми оставија петок на ручек и само 1 ноќ со бебе и саботата дома. Жолтица и моето фати дома, ко не испуштија немаше.
Здраво мами знам дека имаше некоја од вас да и паѓа чепот повеќе денови.. е сега вака јас со првиот син пред да се породам ми падна чепот значи во болница и беше наеднаш и баш крвав ко белка од јајце ми излезе... Е сега овие два дена само кога станам ќе ми потече една леплива течност и толку можно чепот да е?? Нема крв нема ништо само е бледо жолти и извинете на детален опис
Не ме плаши, 32 недела сум јас имам таков исцедок деновиве Мислев да не е од утрогестанот или не знам Чепот нели треба да е розеникав крвав?
Мајки, не пишував многу често ама ве читав цело време. Се породив царски рез, на 24.08, машко, Никола. Се помина во ред, многу измешани чувства, неочекувани болки, среќа, солзи, се уште се учиме и се прилагодуваме. Ама вреди!!! Ви посакувам на сите што чекате лесен пораѓај, само опуштено и без страв! Господ е со сите нас. Се читкаме во теми Бебе
Леле душо несакам да те паничам те молам немој... Можеби е и нормално во бременост ама оти до сега немав вакво нешто... Нормално си имав секрет што би рекле ко помочана сега ме зачуди што се лепе гаките ми се залепат
Дали во државниве пораѓалишта прават аудио скрининг, ортопедски итн како во систина или треба да се мафтам дополнително со тоа?
Прават. Задолжително е се' тоа. Со првото во Чаир му правеа тсх скрининг и аудио. За ортопедски не знам баш,мислам дека не.Мада што секако после ќе го носиш на ортопед и контроли.
Незнаев кај да прашам... Некој искуство со трансфузија на крв и аспирин... Дали коа сте примале крв и аспирин сте пиеле? Докторкава на хематологија ништо не ми кажа и незнам што да правам... Ја ја прашувам едно таа сосема друго ми одговара
Еве денес докторот кажа не е карлично скроз на лебата дтрана е главата на десната задникот и нозете ама многу де вртело немирно било и еднаш е папочната врвца замотана околу главата кажа дека не нило ништо дтрашно бидејќи сега се мести и нормално било да се замота. Искрена да бидам дај боже да е се како шѕо треба ама ѓногу дум исплашена