Мамички ќе го поставам прашањево тука во оваа тема се надевам дека некоја ќе ми одговори.Не е за мене за пријателка ми е,бремена е и на гинеколог на контрола и рекле да си набави и да носи мидер за во бременост.Го подигал стомакот да не и тежнее,а она врска нема каде да најде такво чудо.Ако знае некоја ке ве молам за помош.
Има во Сити мол во медикус, на трети кат е на штанд, ако и е поблиску, во Капиштец во нивната продавница .
Сакав да ти пишам, ама не пишав да не те разочарувам.Законот за заштита на трудници кај и да е важи само ако не си бремена кога ќе те вработат, а после ако останеш трудна те штити закон.Поготово имаат добра причина да го преќинат работниот однос, ако увидат дека си била бремена кога те вработиле.На интервју не прашуваат дали си бремена, сигурно претпоставуваат дека треба да не си.Ако си мора уште веднаш со отворени карти да играш и уште на почеток да кажеш.Во твојот случај мислам дека немаш право ниту да тужиш. Е, сега колку ќе те заштитат во Македонија е голем знак прашалник. Во разговор со мојот колега(зборам за Германија) прашувам како е законот за бремени и ми го кажа тоа што го пишав погоре. Мене на интервју, онака од околу ме прашаа дали планирам бременост во скоро време, што не е дозволено.И кога кажав за бременоста не беа кој знае колку изненадени.Јас на моменти многу сакав да ја сменам работно место, бидејќи можев да најдам нешто подобро.Единствено нешто што ме врза да останам е дека планирав за деца.Инаку тука работам веќе 1.5 години. Поздрав и не се нервирај, тоа е не може да се смени ситуацијата
правев утрово пак тест суре чек и пка негативен...отидов за крв и мирекоа дека треба барем 7 дена да помине за да се покаже...и на лугето од лабараторијата миселнње е дека 81,7 не е баш сигурна бременост...а во петокот докотрот ми кажа дека е ок..сега стварно незнам што да мислам...ако е пак толку вредноста значи има нешто ама не бременост...џабе ке биде радуванњето...треба да чекам до 3 саат сега за резултати..
Баш пред да одам на интервју читав закони, и пишува дека прашања от типот мажена, трудна, дали планираш деца за брзо НЕ СМЕАТ да бидат поставени, во спротивно можеш да тужиш. Затоа си бев најнормална на интервју, и деновите на работа, мада имам меше,кое не го ни кријам ни се срамам. Само сум крајно разочарана од начинот на се што се случи. Здравје, без нервози, што треба ќе помине секако.
Па затоа баш и пишав, да видеш дека секаде го има тоа.Дури и шефицата ме има прашувано,оти имаме зборувано на теми од нашиот приватен живот, точно е дека си живеевме, ама не се осудував толку детелно на никој на работа да ги кажувам плановити, на никој не верувам 100% .
А толку на големо се зборува за правата на жените, бремените и мајките, дури и законски за да те следи породилно е 6 месеци пред раѓање да си непрекинато вработена, па му доаѓанекако од ко ќе дознаеш во првото тромесечие да си обезбедиш работа и таман да фатиш услов. Баш како кај мене што ее случи, бев многу среќна како се склопија коцките. Плус немаме здравствено, ми требаше многууууу, и сппругот од ноември ќе престане со работа, не зошто сака, така му прават немаат тогаш работа. И зошто ме пријавија, па се премислија, никаков документ не потпишав, многу навредливо и дојде се, колку и да не сакам пак ме јаде нервоза, па и таман на сите кажав дека работам, сега пак како и прошлата работа кога саради бременост добив отказ и сега пак. А кога студирав да добие 9ка одев да преполагам за 10ка, но не вредело ништо.
Mamicki jas da ve prasam nesto, koga bev na skriningot vo 23 nedela pred nekolku dena doktorot koga me pregleduvase me prasa da ne mi porasna stomakot sega naglo i mu vikam da, navistina mi porasna preku nokj i mi kaza deka imam malku povekje plodova voda otkolku so treba i deka ne e nisto strasno rece, naredniot mesec primer moze da si bide se na mesto kako so treba i ne mi kaza nisto drugo. Inaku so merkite so bebeto e se vo red, e sega na misla me stavi so plodovata voda, zosto taka, od sto moze da ima povekje?? Ima li nekoja so slicno iskustvo??
Јас имав помалку плодова вода него што требало, ама претпоставувам од стрес беше кај мене и неправилна исхрана, дехидрирана плус бев. Причини докторите незнаат точно. Кај мене се среди сето тоа до наредниот преглед, без некоја поголема грижа или ангажман да речеме, без лекарства. Така да мислам не е ништо страшно, не паничи, би требало само од себе да се среди.
@Eli23 pa taka i mene mi kaza doktorot na skriningot, do naredniot pregled moze da se sredi i deka ne e nisto strasno duri nasmean mi go kazuvase toa i jas ok, nasmeana duri mu velam dobro, a tek od vcera pocnav da se mislam zosto taka, deka i stomaceto mi porasna i mi se bas poznava i taka se sekiram....
Ako ima bremenost i so test od 35 denari kje pokaze... Mene so Sure Check mi pokaza dve bledi linii, a posle go napraviv i toj od 35 den i toj pokaza dve linii... Spored mene ne tuku frlajte pari za skapi testovi... Ako postoi hcg hormonot kje pokaze i na toj od 35 denari... A cim kaj @delvi vekje imalo eden pozitiven ako postoela bremenost mora da bide pak pozitiven testot? Da ne si primala lekovi, inekcii nekakvi koi bi pokazale pozitiven test (mislam deka imase nesto takvo, samo vo toj slucaj moze da se pojavi lazno pozitiven test)... i dali ti docni menstruacijata?
Позитивен тест може да покаже само од стоп- инекција како прегнил, што се става за пукање на фоликулите, ама ако се направи прерано тестот. А мислам пред да го направиш првиот тест поминаа 14 дена од инсеминацијата @delvi? Искрено не знам што се случило.
не ти доцни туку од утрогестанот не добиваш , ти реков само консултција со гинеколог, додека е порано можеби може да се спречи нешто
неколку колешки ми рекоја дека законот го сменале,породилното боледување сега било 15месеци! вистина е или не, знај некој да ми кажи???
докторот ништо не ми спомна дека од утрогестанот може да не добиеш туку кога ги слушна резултатие кажа радувај се...ама сега после 3 ке имам други резултати и ако не се поголеми од 81, 7 ке му се јавам да го прашам што сега.....