Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    1.151
    Како преку катетер,може ли да ми објасниш?

2. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.890
    Допаѓања:
    7.493
    На последните брисеви ми излезе streptococcus agalactiae B.
    Има ли некој искуство?
    Со ваква бактерија се мислам да одам царски

3. Miss Celestial

Miss Celestial Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    57
    Вметнуваат катетер и земаат примерок директно од уретра, кратко трае - минутка, две. Во Систина испитував јас на Нефрологија.

На Only1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    446
    Zdravo. 18 nedela sum. Placenta na preden zid nisko postavena. Dr veli ke se pomestuva. Iskustvo nekoja od vas i bevte strogo na lezenje ili...

5. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Дали смее некој сореј за затнат нос да се користи? 16 недела сум ама многу настината зедов аква марис од аптека ама ништо не ми помага. Омалаксна сум, грло ме боли и глава. Пијам чаеви со мед,млеко со прегорен шеќер, супа со бибер ништо не помага :( Бев сабајле на матичен гинеколог ми вика ја не можам ништо оди кај општ матичен да те прегледа :|

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.505
    Ако идеш природно треба да пиеш антибиотик и да правиш пак брисеви да видиш дали се исчистила.

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.401
    Допаѓања:
    25.041
    Ќе ти препишат антибиотска терапија,ќе се среди до пораѓај. Нема да те прават царски,само поради стрептокока.

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dzulija*

Dzulija* Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2015
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    1.114
    Отворена сум исто 2 цм, вода има, ама дека така со болки сакаше скопје сега да ме пушти па ја замолив да почекаме дека не се отворам можи ќе си тера и сега еве цтг ќе правам.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  9. malasimba

malasimba Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    129
    И јас бев таква пред 2 недели од дома имав септаназал кидс ставав од сабајле и навечер по едно прскање и многу ми беше подобро

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.333
    Допаѓања:
    6.903
    Здраво жени:l:
    Исто како со првата бременост мене пак ме снајде овој труднички ринитис. Цели синуси ми се отечени и веќе нервоза ме фаќа последниве три дена пошто ни капки не ми помагаат. Го користев мералис хиалурон детскиот спреј по препорака од гинекологот ама не ми помага еве. И крајникот го воспалив од спиење со отворена уста, и се будам по 100 пати од најубав сон. Сакам да почнам да користам момокс спреј. Знам дека е кортико ама кога нема што друго што би ми помогнало, што да направам? Матичната док. ми го препорача а гинеколог сеуште немам прашано. Од прееска барам, читам индикации и пишува во бременост да се користи ако е неопходен. Јас сум 24та недела. Ова вака ми е од 5та недела, досега се трепеше ама веќе не. И антибиотици (алмацин) ми спомнаа ако не сум сакала спрејот.

Да не морам да станвуам рано за на работа ништо нема да користм и ќе трпам а авака кога треба поголема концентрација, и кога ќе се вратам дома пак да функционирам со дете не можам да се оставам без спиење.
    Што мислите за спрејот?

11. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Земи, ама не Момокс. Во бременост од кортико спрееви се препорачува fluticasone (Фликсоназе на пример). И Оперил капките се дозволени во бременост.
    И двата делуваат локално знаеш, многу малку навлегуваат во крвта, а речиси и да не доаѓаат до бебето.
    Не си магистра или грешка сум?

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dzulija*

Dzulija* Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2015
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    1.114
    Цтгто покажа мали болки, не биле ни лажни демек како подготвување.
    Систем за контракциите да се смират прилеп немало скопје имало ама ако појдам да лежамтаму да се одложи раѓањето оставам дечиња дома а можи и дома со лежење да тера уште. Е сега тоа само Господ знае.
    И сестрата ми спомна ќе паничиш дали ќе стасаш до скопје за пораѓајот навреме ако те фатат родилни болки.
    И сега биди паметен па реши

На LiquidLuna и LadyC им се допаѓа ова.
  13. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.098
    Допаѓања:
    1.830
    Da za normalen, sega za sega se e dobro. Taa rece ke ti treba pa bocni se predvreme. Pravev uste koga mi bea prvite brisevi deka Sk na edno mesto e pa da ne sum odela dva pati.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.333
    Допаѓања:
    6.903
    Во аптека работам во право си @Saba08 . :)Ама некогаш и ние фармацевтите не знаеме се, посебно не кога се работи за трудница каде што нема доволно податоци што смее да се користи.Мe фаќа страв да земам било што на своја рака само бидејќи ги продавам тие лекови. Пре би да прашам доктор , гинеколози или да слушнам од ваше лично искуство што ви одобриле, што ви помогнало..
    Фликсоназето е појак кортико од момоксот и повеќе навлегува во крвта во споредба со него.
    Во главно кортико не се препорачува освен ако ептен има потреба.
    Гушкам:hug:

На Saba08 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Јас се тестирав, спонтано планирам ако е се у ред :)

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.260
    Допаѓања:
    148.919
    Како бе отворена? :D :inlove:
    Абе леле бе па... :inlove:
    Ама чек, нели рече 35+ си? Нели е рано малце? Лелееее утре ми е роденден, ако стигне некое бебе ептен ќе се израдувам. :D

17. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    4.990
    Zenski, mene malce podobro ama uste mi e loso. Mozebi od vremevo. I povrakjav, zeludnik me boli. Ne e viroza, zaso so sila povrativ. Mozno li e 25ta nedela da pocnam so povrakjanje i losenje?
    Pritisok normalen, t.e.malce nizok ama tolku mi e sekogas. Skrien sekjer sreda ke proveruvam, ako mozam da stanam od krevet. Dali nekoja se soocila so slicno nesto?
    Maticen ginekolog mi vika vidi so opstata. Opstata kako od mars padnata. Mi dade upat za krvna slika, iako pred 2 nedeli pravev bese ok hemoglobinot. Nisto drugo ne mi kaza.

18. Dzulija*

Dzulija* Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2015
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    1.114
    Neee 33 сум а бебе одговара 31 јас сум ризична за предвреме од 27 ма недела контракции од 32 отворена 2 цм.
    2 пати инекции за зреење примив.

19. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Jas bev na pregled aj sto nemozevme da se razbereme so doktorkana ne razbirase dobro mk nvm. 2 prsta sum otvorena toa sluzot normalno bilo da e temen. Otkako me pregleda sega sve pocesto go imam mislam celi topki mi tecat sea i pocna voda da mi tece malce ne mn.

20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.260
    Допаѓања:
    148.919
    Лелее ајде ќе издржиш уште малце... Срце бе, одмараш ли доволно?

На Dzulija* му/ѝ се допаѓа ова.