Eve sme I nie dve Ja zavrsivme I poslednata kontrola kaj maticnata,taa zadovolna,malata sovrseno namestena i sega ostanuva da go cekame denot.. Skoro I da nemozam da poveruvam deka sum vlezena vo 9ti mesec,kako vcera da bese.. Lesna,skolska bremenost bar do sega,se nadevam taka i ke zavrsi. Za malata sme spremni,torbicata ke ja pripremam denovive i ostanuva da ja cekame da se resi da izleze. Mama popravena 9kg i site vo meseto I vo gradite. Ve pozdravuvam site mnogu,sledniot moj post ke bide koga ke se guskame so malata,bidejki tesko naogam vreme da bidam poaktivna. So lesno na site koj ste pri kraj,so lesno I na onie koj se del od najubaviot period vo zivotot-da stanat majki. ♥
Како ти е мерак така, јас прво купив кога влегов во 7-ми месец, а купив бели чорапчиња од мерак, големите работи ги купив средина на 8-ми месец, а останатото крај на 8-ми, почеток на 9ти. Ама секој си е различно, ако ти е мерак купи си кога сакаш
Најдобро прво дознај го полот па почни да купуваш. Почекај, може ќе добиваш поклони од најблиските и пред да се породиш. Мене на пр. сестра ми за нова фодина, кога не знаев уште што е ,ми подари неитрално бело-жолто комплетче за новороденче зошто од секогаш сакав жолто за бебе и тоа ми беше за излегување од болница, првото нешто за бебушот.Кога дознав дека носам женско исто сестра ми ми донесе цела бовча со розови кебенца, пелени за повивање, некои бодичиња, маички, цел булук, а свеки ми купи па два шкафа наполнав биквално од чорапчиња до бањарче до се се баш за цели 6 месеци гардероба, шетавме заедбо само разгледувавме, виде што ми се бендисува, и истиотден ко се вратив од работа ме чекаше поклон. Од мераци си купив и сама некоја ситница, ама во основа така беше. Сами со мм си купивме количка кога бев 8ми, пелени, кремчиња, козметика, а од кога се роди постепено купувавме релаксатор, столче, нишалка.. а доста и луѓе кои доаѓаа на честито ми носеа, така да моја препорака не брзај да купишсе, нешто што ептен ти се бендисува, напрај списокж како ќе набавуваш прецртувај, а останатото пред пораѓај направи го.За синко пак имав се, имав дпста неутрални бои, плави, зелени па и розе за дома сум му носела, а за од болница едно ново бело ми купи свеки, па како расне постепено му купувавме или носеа на честито. За третово имам се, само пак ме фаќа мерак бар едно ново да му ставам, си викам ќе купи свеки гарант
So prvoto vo prvo tromesecje kupivme relaksator so mm Nie od relaksator pocnavme. ama taka setavme i slucajno go vidovme, bese na popust, ubav, kvaliteten. Uste i ne znaevme dali e masko ili zensko.
Јас почнав да купувам рано, не гледав машко-женско затоа што воопшто несакам такви поделби и не ги сакам розевата и плавата боја бебешка, па се што сум купила до сега е бело, крем, жолто, зелено, портокалово, црвено, тиркизно, сиво, значи по неутрални бои во иднина и машко и женско бебче да ги носи. Во прво тромесечие купив неколку бодиња од кејф, во второ почнав повеќе да купувам што ми се свиѓа и полека полека се собираат работите бидејќи ситници треба многу за бебушот. Од големите работи имам количка со транспортер купено а за другите големи работи како креветче, релаксатор итн ќе чекам на крај за да не ни фаќаат место по дома сеуште. Мој совет не слушај други, ти сама одлучи си, јас бев свесна дека нема да можеме се наеднаш да купиме од финансиски причини и затоа си купуваме полека-полека. Си направив еден список и кој и да сака да купи нешто ме прашува дали мајка-свекрва и нив им е кејф нели си прашуваат за да не се дуплираат работи.
Значи овие луѓето се понесмасни се или сега заприметувам јас??? Одат не гледаат кај одат а уште помалку дека во трудница ќе се чукнат.В продавница еден вракање на назад со лактото градата ми ја стромачка ок далеку беше од стомакот усрамено ми рече извини и ок помина тоа. Не поминаа 5 мин свеки се најде со едни роднини и едната ќе се гушкаше со свеки кога замавна со таа раката не ме удри ама прстот в стомак ми се чини ми го напика и на 10ипол се напрај ни извини ни ништо арно свеки не виде тешко неа ќе беше и рече да не има нешто ново има рече свеки и ми рече со лесно јас ја популув напреку и реков фала.Па 1000 пати ми е посигурно кога возам отколку кога одам по прав пат.Навика ми стана во гужва рацете на стомак ама кој мислеше сега.Има некакво гајле бебуш или заштитено си е?
Не се секирај бебе е заштитено ништо неможе да му биде, не се нервирај, само погали си меше и пак со позитивни мисли
Сеа готово ми се сврте филм за релаксатор. Рано е ама ако. Ете сега сон нема да ме фати. Ај препорака мешиња. На што да внимавам при избор. И цени. А да почнам од бели чорапчиња, капчиња, бањарче? Досадна сум ама немам кого да замарам
Мислам дека подобро да почнеш со ситници, чорапче, лигавче, капче, боди, нешто такво а овие поголемиве работи да ги оставиш за понатака Јас планирам да купам релаксатор и хранилка 2во1 на хаук 7900 денари се, ама да ги купуваш посебно исто ќе ти се фати. Малку сум ограничена со простор па затоа вака Спојлер: хаук
жени...незнаев дали да пишам или не...денес сум цел ден нервозна Ми дојдоа на гости луѓе блиски...и пред да си одат ми вика едниот абе јас имам стрептокока ја лечам веќе два месеци ми забранија да одам на работа... Јас колку што знам стрептококата е пренослива и ме фати едно шубе незнаете колку, мислам дека ќе си пукнам од мака Па да му се сневиди мораш ли да дојдеш кај бремена жена кога знаеш дека имаш пренослива бактерија Се надевам дека нема да биде ништо...ќе и напоменам на матичната обавезно
Оффф Бог да чува со луѓево, ај да не знаел дека си бремена ама вака па цццц. Не знам искрено како се пренесува, ќе прогуглам сега, ама не се нервирај пред време, сигурно ќе е во ред се!
Абе незнае човек како да се понаша, нит сакам да се нервирам да не му носам негатива на бебето ама па неможам и да се понашам ко ништо да не било додека не проверам за сигурно Ај да незнаел, ама знае, блиски ни се, и плус 7 месец сум, не сум од вчера бремена Јас по цел ден читам ама мора да и напоменам на матичната да видам што ќе ми каже за секој случај
Така е не е сеедно дефинитивно, и од се да се пазиме џабе е со несовесни луѓе, сигурно немал лоша намера ама требало да се сети. Секако се проверува за стрептокока последните месеци, нека ти земе брис и рајат да си, се надевам ништо ќе нема.
Луѓето едноставно без осет станаа и јас се изнервирав денес децата се повнимателни и покултурни од возрасните се јас тоа заприметив
Не се со лоша намера, луѓето се многу добри само се многу неодговорни, жена му кај и да е ќе се пораѓа за недела-две а не била да се провери за стрептокока, а маж и има, и уште еден од фамилија. Ако случајно ја закачила тоа ќе го пренесе на бебето на природен пораѓај Они си знаат, јас ова не би го направила никогаш! Ама ми е криво цела бременост си ја истерав супер се нај нај, никогаш во животот никаква бактерија не сум фатила сите тестови и брисеви ми биле чисти, е сега ако ме зафркнат баш во бременост мислам дека ќе ги утепам
Друга работа што ме плаши е тоа што може да предизвика предвремено породување или недај боже проблеми кај бебето сепса, пнеумонија или менингитис, и прочитав дека им ставале при пораѓај на тие случаи пеницилин а ние имаме фамилијарно алергија пренослива генерациски на пеницилин УФ...Недај боже да има нешто
Не се секирај, секако брисот за стрептокока се зема кога ќе влезеш во 9 ти месец, така да за предвремен пораѓај нема да предизвика, а доколку е присутна бактеријата се пијат лекарста, а при пораѓај се делува со лекови, така да не е само со пеницилин, денес медицината е толку напредна така да докторите нема да ти дозволат да се пренесе, ако недај боже има нешто. Така да опуштено и уживај си