Pa ne e loso 31mm, mene od 24ta nedela mi e tolku pa niso ne mi rekoa za toa. Na patoloska sum od drugi pricini, ama mislam ne e strasen cerviksot Eve bas najdov moj rezultat, 24 nedela Cerviks 32 mm. So vaginalno eho i toa. Niso ne mi rekoa deka e kratok. I od togas ne mi e meren. Sega sum 30ta nedela.
Па и јас знам дека е океј, ама не испаничи според нејзините реакции, па ми споменуваше инекции за зреење, хоспитализација, искрено не ја ни дослушав од што испаничив. Се надевам ке си остане така и наредната недела да ми биде мирна душата.
Епа види вака сега, мене Панчевски ми рече ако беше 23мм во 27 недела немаше ништо да фаќам ќе истераше до крај па според тоа сфати дали е толку лошо твоето. Тоа е секако од ситуација до ситуација, дали ќе крати цело време, дали ќе отвори некаде дали ќе има други индикации за да се примат инекциите. Само почести контроли, јас би рекла одлежи ги поумна следниве 2 недели бар до 32ра и после ако видите дека држи горе доле иста должика без отварање, не си прави стресови. Има овде девојки што од 30та недела истераа над 36та со цервикс околу 15мм мислам твојот не е толку лош за неделите.
Од 28 недела 35 до 40 mm треба да е цервиксот. До крај како што ближи пораѓај се скратува. Вагинално е секогаш попрецизна мерка. Подобро да ти го следи за било каква превенција,него да не мери.
Баш така, не е којзнае колку за паничење, но мислам дека после се што ми се случи во првата бременост(бебето ми почина поради срцева аномалија после пораѓајот) мислам дека затоа сега не сакаат да испуштат нешто. Подобро да се следи него да се остави на случајност.
Штом не ти кажале до сега ништо, сигурно е во ред, бидејќи сигурно кога си била на ехо ти имаат мерено но ти немаат кажано доколку е било во ред.
Мене ми беше толку во 24 недела. Мирувај повеќе, не кревај тешко, не се наведнувај. Во 28ма недела ми измерија 21мм и дури тогаш ми дадоа терапија и ме ставија на бед рест, до тогаш ја сметаа таа должина за нормална.
Заедно ли спиете со малиот? Мене ми личи на убод од пајаче, болва не изгледа вака убодот.Освен ако не сте алергични на убод од болва. А и ова време болви нема, пто знам... Мачкавте нешто на убодите?
Devojki dali vi ima dadeno maticniot diazepam od 5mg nekolku dena za da se smirite i bolkite da vi se smirat ? Inaku 35ta nedela od denes sum
Го даваат за да се смират болките за да се купи на време.Исто дијазепам даваат после аминоцитеза, го даваат како дополнителна терапија при многу висок притисок
Вечерва пак болки бебето прета како никогаш до сега и многу боли кога прета турка не знам што прави толку ме омалаксува и тоа и лажните болки. Двете предходни бремености не ми биле непријатни движењата од бебињата. Исцедок имам пак леплив помал дел вечерва. И сакам да ви кажам ако ви се случи да знаете. Мокрачата ми е многу многу жолта дреч. Дури на хартија е жолта боја тоа било знакдека малку течности се внесува како некој вид дехидрирање.
Dzuli se nadevam pobrzo ke se olesnis. Toa sto e poaktivno sega vo 39ta nedela mislam e znak deka saka nadvor. So lesno , daj boze sleden post da ti bide "zenskii se porodiv" @La-loca Imas tema za kremi za lice bas, ako si bremena vazno da nema retinol (vit.A). Jas koristam zimno vreme na Loccitane taa so shea puter rich 25%. I na Weleda sum ja zemala za zimno vreme top ama vaka mrsna e, ke ti sjae liceto. Sega Weleda na popust se vo Zegin i Annifarm okolu 500den
@DaisyDream oo duso daj boze eve ne sleden ama ajde utre neka bidi oti jas cesto pisuvam od dosada od panika hehe ke me izbrkate uste malku
Женски 33+4 сум и денес некако у глава ми се мота цел ден дека ке се пораѓам порано Не сум на работа 2 дена и денес кога излегов до продавница, на 5 мин ми е, некако стомакот ме заболе едвај си дојдов дома. Бебето веќе месец дена е на десна страна, попладне негде осетив ко да се навали на лева страна и коа излегов цела таа страна ме болеше. Не клоцаше туку осеќав остри болки и тежина, од доле до горе, малце почна и да ми се гади. Дома дојдов помодрена во лице, седнав и ми поминаа болките. Мислев да не е дека 2 дена сум дома па да не се изморив, ама па и не лежам туку се движам башка што на 5мин ми е продавницата и болките почнаа само што излегов од дома. Бебето вчера дур вечерта се раздвижи, денес е поактивно цел ден. Исто денес 3 пати во вц бев, што не ми се десило до сега и неколку дена имам бел исцедок, ко бело прање, а брисеви пред 10 дена правев и немам ништо. Цервикс исто тогаш ми измери 28мм, ми кажа тешко да не кревам само и да припазам, ништо друго. Не знам дали да паничам, ама ми се увртело у глава дека ќе се пораѓам за недела-две
Pozalise na bolki i pojdi kaj maticniot samo za da te. Smiri da ti kazi so kako. Nemoj taka sama da si mislis bez da ima pricina. Simptomite sto gi kaza ne bi trebalo toa da znaci. Zatoa pojdi na pregled kako hitno i ke ti kazi da ti se smiri dusata
Повеќе си одмарала тие 2 дена и затоа тешко ти дошло и најверојатно бебето те притискало лошо во тој момент. Јас нркогаш знам и да викнам од болка кпга се поместува зошто навистина боли, а особено навечер кога се истега и цела дијафрагма ми ја гмечи пред некој ден и ќе повратев мислам, за желудникот и да не правам муабет како ме боли и тоа се кога ќе јадам и морам во ептен мали количини да јадам пример тањир супа на 2 пати ако не и 3. Овие недели се тешки додека се породиш особено тежина ќе осетиш 9ти месец т.е за 2 недели скоро.
Од 12 недела сега сум 25 та недела цервиксот ми е 30-31мм.Имам нормална бременост,пешачам,вежбам два пати неделно и докторот кажува дека се е супер.Првата бременост исто така цела со 30 мм цервикс.Не си ставај непотребно грижи,многу пари имам пишано дека не е само должината на цервиксот битна туку и други фактори кои се земаат во обзир.Затоа уживај ако има проблем докторот сигурно ќе ти каже.