На многу трудници им ги водат бебињата понапредни што не значи дека ќе родиш бебе големо. Првото ми беше 2 недели понапредно па се роди во 37+2 3480гр и носеше 56ки (од 0-3 месеци и бебе стандард ко повеќето) и шпихозни првите 2-3 месеци , долго беше 51см. Второто ми се роди во 38+ (исто понапредно го водеа) е ова беше 4050 гр со 53см и него го облакав во 56ки исто така. Третово исто понапредно го водат и пак 56ки ќе купам. Бебе секако не се раѓа со изглед над 3 м, ќе ти плива у бодија поголеми , еден совет, ти како сакаш. Добро утро. Некоја тапа болка сум имала цела ноќ како менструална, дури и тоа сонував од страв. И грбот осеќам болки ми шетаат као у бубрези, па по спиналот кај што ми е боцкан, бар да напунам 35тава па што ќе биде ќе биде .
Не знам какви им се цуцлите на твистшејк али јас имав земено кога беше поголем за шмукање и не го сакаше искрено пробав и јас да шмукнам од шишето мислев заушки ќе фатам. Али затоа пак оние што им се за полнење за овошје и зеленчук шмукалчињата им се супер.
Mislev samo jas osekam noke bolki nezz dali deka mi se muckat gluposti i deka spiev ama se razbudiv kaj 3 najizmenicno so bolka co grb pa vo stomak i edvaj prezaspav. Beba najnismo e so moze mislam plus so nozite nadole prethodno pernica pod gaz pomagase da se kace sega pa ne bas 31+3 ako kaj nekoja e karlicno da mi kaze normalno e nad besika bas da ja osekam i stomak mislam mi teze se podolu od nea okolu 2kg e veke
Mnogu mi tece krv od nos pri brishenje. Od pred nedela dve mi se rastece ama ne neso strashno, ama koga ke go izbrisham ili izduvam mi se raskrvaruva. Ne obilno da tece krv ama kako krvavi sluzovi. Mozhno li e od kleksanite da e? Vit C redovno vnesuvam, k.slika proveruviv pred 3 nedeli se si beshe ok.
Во бременоста поради зголемена циркулација се случува да тече крв од носот. Штом ти се јавува само при бришење најверојатно е послаб капилар. И на мене од време на време знае да ми се јави при бришење, исто при не толку силно дување само од едната страна, но за брзо се смирува.
Јас болки под гради од клоцање и ептен доле ниско. Кај мене бебо е уште од 7ми месец главично свртен и викаат дека најверојатно буричка со рачињата кај не му е место. @Konstrakta колку што имам читано (мислам на Систина страната беше) нормално е во подоцнежните месеци да се појавува крварење од нос , од поголема циркулација на крвта во организмот на бремена жена. Прашај си доктор, ама мислам дека не е страшно.
Според мене 3-6 за новороденче колку и да се роди поголемко се големи. 3-6 се број 68... скоро 70цм, а бебето ете и 55цм нека се роди поголемо не ми се верува, ќе плива во нив. 0-3 се број 62 и мислам дека одговараат на навреме родените бебиња за првите месец до три месеци.
I mene mi e mnogu nisko, 30+3 sum, karlicno e isto l, uste ne e svrteno, i so nodzinjata dole preta, nekad mislam ke se pomocam vo momentot, delanskoka bas na besika, nekad stomakot mi e tezok mislis 200 kila stomak nosam. Nokje nemam bolki vaka koga spijam, samo koga se vrtam od edna na druga strana, togas. Ne znam dali odis na rabota, gledaj povekje da odmaras, da ne pravis pritisok dole. Jas doma sum pa lezam i sedam pretezno cel den. Koga imam bolka mi kazaa da lezam, posto sedejki isto pritisok se pravi od tezinata na bebeto. I jas sum so clexan. Na mene sekoe utro, posto se budam so zatnat nos, bukvalno sekoe sabajle malce sukrvica pri duvanje i brisenje. Dali od kleksan, dali neso ima vrska so cirkulacija sto vika @BoNaNa123 , ama e normalno mislam ne se sekiraj.
Iskreno koga udara gore se desilo 2 pati max da e taka zavrtena me godiska i mn polesno mi e taka vaka dole panicam deka e mn nisko plus i deka na rabota uste odam kolku mozam optegnuvam noze na visoko i ne se dvizam i toa bas koga imam najmnogu energija za rabota togas treba da su pomirna i hormoni na maks ukluceni zdravje ka ce se porodam nezz kako ke se trpam ako sega su vaka
Хелоу, не сум уште трудна но ме интересира нешто, ако не е мислењево за тука преместете го.. што мислите за патување во 6ти, 7ми месец со автомобил, конкретно за на одмор? Дали е опасно или..? Благодарам
Кај мене баш вчера цел ден беше така со удари доле ниско, најверојатно е било свртено со ножињата долу, и ударите беа многу непријатни, а посебно кога ќе удри на бешика веднаш трчам во тоалет. И јас гледам да одмарам освен ручек да направам нешто набрзина и кревет, се надевам дека нема да дојде до кратење на цервикс
Of sekoj den molam gospod ne dojde do toa 28mm bese kaj mene 30 nedela beba 1nedela ponapred birno bilo da ne se kleknuva i poveke da se odmara deka teze beba ama ja go sfanav toa veke ka se namalil se nadevam izdrze bar do 35 uste 3 nedeli
Ако е нормална бременост без никакви компликации или индикации за лош исход може, но тоа не може да се знае однапред ниту да кажеме со сигурност овде на форум. Докторот кој ќе ја води бременоста ќе одреди дали е или не е ризик и ќе даде насоки.
И мојот беше 31мм во 29та, оваа недела ќе пдам на контрола, доколку се крати кажаа ќе ме стават на стриктно лежење, паниките и од најмала болка ми се веќе на максимум, но мора да издржиме
Mene mi dadoa samo utrogestan preventivno i 33 nedela brisevi dr ne mi kaza nisto, ako sakam moze pak da mi mere ka ke odam za brisevi ne stete taka?
Мене не ми се јасни меркиве со цервиксов и страшно ме напнуваат Во 29та недела 31мм ти бил , тоа е веќе скоро влезена во 8ми месец и нели е нормално да се крати цервиксот последните месеци И кога ви го мерат секоја контрола ли? Мене ми мереше Димчев во 21 недела , беше над 40мм Незнам дали да и барам на матичната утре да ми измери ...
Не, подобро да си во тек дали се крати да си бидеш на раат. И кај мене една недела за друга испаѓа да го мерат вагинално.
Оф веќе не знам што да мислам искрено, и кај мене цело време беше околу 40 мм, и сега кога измерија испаничи докторката, вели да се следи, да ме стават на стриктно лежење па дури и хоспитализација ми спомна, веднаш отидов и на друго мислење таа докторка ми рече дека за неделите е супер, да не се грижам и да бидам активна. И сега сум на два ума, се движам но гледам да е се умерено без веднење, повеќе лежење, ќе одам наредната недела да ми го измерат доколку не се крати ќе си продолжам со активноста, а доколку е скратен тогаш ќе видиме што и како. Последниов пат јас си побарав да ми го измери, ми го измери прво со абдоминално ехо беше 44мм, а со вагинално 31мм, затоа ме загрижи.