Ќе следам цел ден , ударот беше кај желудникот т.е околу таму.. а бебушот е нели долу сместено, 8ма недела сум или грешам.
Баш сум некако исплашена последнава недела, бебе не ми е така премногу активно како порано, се случува и по цела ноќ да не го осетам, а преку ден неколку пати само да се тегне... Пред 2 недели на контрола се беше одлично, наредно сум на 27ми почнувам со прво цтг... Исто така, го осеќам долу како да ќе ми испадне во секој момент, а на моменти знае и да ме пресече како менструална болка на кратко.. 33+1 сум.
Те молам не се потресувај. Малецко е многу и е преубаво заштитено. Мене поголемиот ме има директно во стомак шутнато и јас отидов на гинеколог, а бев некаде 5ти месец (со второто) , гинекологот тогаш ми рече дека бебињата се многу заштитени во утробата на мајката и дека нема потреба од паника. Сега не дај боже има секакви ситуации, ама зборам за паѓање по скали, сообраќајки и сл. Не се стресувај беспотребно, се е во ред. Ако ти сакаш мир на душа види посети го гинекологот, само повеќе правиш стрес на бебето што се нервираш. Уживај.
Verojatno i so gestaciski sum, popladne odam da zemam upat za endokrinologija. Moze li da me upatite malku sto hrana treba da se pazi ili pa nekoja clenka ako veke ima da mi pise.
Zenski pomos. Pisav i vo patoloska ama slabo se otvara temata. Pa ako znae nekoj. Mi prodolzija patoloska od 01-20.11, so predlog posle da otvoram trudnicko. E sega, jas uste vo fond go nemam odneseno novovo boleduvanje. Do koga treba da go odnesam, dali ima rok nekoj? Da ne zeznam rabota. Dali moze vo petok, da ne e kasno, toa e 10noemvri. Ne mi se odi po dozdov. @Besbes24 jas nemam, ama mozes poveke da vidis po socijalnive mrezi. Instaliraj "tik tok" i pisi - gestational diabetes meals. Ke ti dade mnogu rezultati od trudnici i nivnite obroci, moze nekoja ideja ke dobies sto da zgotvis. Vo princip kako kaj dijabet, poveke no pomali obroci, dorucek rucek vecera i uzinka. Belo brasno i rafinirani sekjeri ke isfrlis. Ovosje smees ama mislam samo po edno na den. Zelencuk, proteini povekje (meso jajca riba). Od jaglehidrati imas kafeav oriz , crn leb, integralna pasta...
Како сте денес мајки? Дали некоја се чувствува како мене здробено? Ја или сум ваква дека сум пред крајот или времево ме утепа ми се лежи цел ден, немам сила вода да се напијам дајте утеха што да правам, што да земам да се соземам малку
Најпаметно ѕвони прашај за да не те зезнат или маил на info@fzo.org.mk враќаат брзо @Cherry blossom89 да си лежиш ако ти се лежи. Јас па секогаш мразев дождови сега се радувам на заладувањето дека се ближам полека полека кон безбедни недели. А сила 0, само би да спијам, почнаа паники да ме фаќаат за чистење дома а штом постојам 10мин да измијам садови да средам ме фаќаат болки и ми се згрчува цел стомак па си легнав сега да си поплачам зошто се осеќам неспособно за ништо и така ќе препишеме на хормони
Од искуство цел месец каснев. Мислев дека првиот пат треба да одам у октомври, па од септември ги однесов у октомври. Ме исплатија за една недела. Нема врска кога ќе однесеш, само пари не чекај додека не поднесеш.
Ako vazno ke stignat nekad Fala zenski. Da ne bevte ke skrenev u trudnocava 20 pati do sega Inace ic ne sakam dozd, obicno mi nosi teski migreni, ama bebo me cuva od glavobolki izgleda i sega sedam na prozor i si gledam kako vrne i ubavo mi e za prv pat vo zivot. Inace energija generalno mi e 0, spijam po 9 saati odprilika i pak na pladne si prilegnuvam 32 nedela skoro. Pritisok nizok, 100 so 60, po 1 kafe sabajle pijam ama kako da ne sum go ispila.
Ее јас ич не бев послушна, цела бременост не застанав, си средувавме дома стан, жива преморена сум сакам јас дождови, иако цел живот со низок притисок сум. За неспособна не збори, си плачам и јас за тоа, не можам чорапи да си облечам, не можам да се наведнам, мијам садови кичмава боли мада уште се форсирам работам, претерувам сама ама тука е маж, ќе помага уште неколку дена. Ќе си го протерам денов во лежење
Не утепа дождов,а? Јас станав во 7 да спремам дете за во градинка,сега гледам на саат дошло време да го земам,а ништо не направив. Ма како ништо,едно какао си сварив. Кичма боли,препони,карлица.. ми остана уште перење и пеглање на алиштата. Не се форсирам кога ќе можам,тогаш. Му посветувам и на синко повеќе внимание штом дојде дома,зошто и он осеќа дека ќе се сменат некои работи за скоро, и само бара да играм со него и да се гушкаме.. Ќе се стемни кај и да е ,да си прилегнеме..? на ваков мрзовден..
Можеби му станува потесно и нема клоци сега, само тегнење. И кај мене овие 2 дена послабо мрда, само се тегне, ама чувстувам почесто како да ми чепка долу во јајници и притисок на карлица, де лево, де десно. Утре 31ва недела, на цтг сум па ќе видиме. Дали е до времето или до тоа што лежам и скоро по цел ден сум сама, ама повеќе ме тера да плачам отколку да се смеам и повеќе паничам ( малку да си олеснам на душата).
Кај мене после еден час беше 9.9, на два часа не ми мереа, ми кажаа да исфрлам бел леб, благо, овошје да јадам умерени, повеќе течности, исто ми дадоа и апаратче да следам какви ќе бидат вреднсстите 2 часа после секој оброк и пред, наредната недела сум на контрола, но засега со тие препораки се движи во нормала.
Бета хцг на 12 ден со тридневни ембриони ми е 72 вредност? Што мислите? Со инвитро сум ,по циклус треба да добијам на 12 ноември.
Кој ти даде упат? Дека јас треба да испитам пред процес по препорака од ендокринолог, дали може гинеколог, општ матичен, или мора интернист?
Ако ти е за скриен шеќер, упат дава општ матичен, јас така бев во Синлаб. Ама и за на ендокринологија, си одев со приоритетен од општ матичен, таму тешко со термини, бар кога мене ми требаше.
Јас одам кај Бранкица Крстевска во Срце, тешко термини на државно. Јас испитував инсулин и гликемија, ама општ матичен ми даде упат за на интернист, па интернистот за на клиничка, ама испитував и тсх, антитела на тироидна па можеби затоа општ матичен неможеше упат да ми даде, и гинекологот ми кажа мора интернист. Значи за скриен шеќер може општ матичен?
Да да, знам дека си кај неа, еднаш си пишавме, ти спомнав и јас дека одев кај неа, само престанав некаде околу 4ти месец, претерано е секоја контрола да ја наплаќа плус јас и трудница. Пре пре задоволна сум од Ендокринологија во државна, кај нив си продолжив и цела бременост топ и шеќер и тироидна. За скриен бар мене како трудница одма ми даде општ матичен, не знам зошто не би можело иако не си трудна, освен ако не сака, како моиве кај матичниот што секој упат низ нос ми го вадат. Јас секоја среда одев кај нив за упат и четврток си средував работа на Ендокринологија во приоритетната амбуланта. Не знам дали си одела во приоритетна, таму е фул гужва, јас поминував дека трудна инаку се чека и до кај 25 луѓе
Не сум била таму, а за кај Бранкица стварно е скапо преглед со ехо 3.500, а контрола 1.500. Јас тогаш дека ми беше итно за тироидната па закажав таму и тоа после месец имаше термин, на државно немаше. Бев сега на контрола и ќе си одам и јас на државно.