Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    314
    Ви благодарам многу ме смиривте. Докторката ми вели не планирав да ти кажам да ти создавам стрес, но секако ќе видиш во извештајот. Добро е што видоа барем ќе обрнат повеќе внимание на тоа за време на породувањето и се надевам дека се ќе биде добро.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.350
    Допаѓања:
    3.271
    Слушај сега јас да ти кажам нешто. Родив хорор прво дете, ама хорор. И да не се спиело воопшто и уста да не се затворело, 24/7 во раце, соочена со дрндања од сите страни, со мали плати јас и мм. Помош минимална, а и фен денес е таков син ми, не е застанат од кога е роден, душа немам. При крај со трудничкото имав интервју за на работа, нова работа поубава, плата повисока, боље услови итн итн, почнав а сеуште имав хорор дете дома, сеуште спиев по 3 саати вкупно едваааај (не сврзано) и успеав да се држам концентрирана и да научам и да се вклопам и да бидам пофалена, при тоа и дете да гледам, дојам, земам од градинка и обврски низ дома да завршувам. Кариера НЕ ти бега никаде. За жал, ние жените сме дискриминирани генерално, нејќеш да земеш боледување, ама мораш пошо нели мајка си од тебе де очекува, мажот е како само донор :D, колегата ќе добие покачување ама ти не пошо 9м си била на трудничко нели иако повеќе работиш од него, и подолго итн итн. На работа си заменлива, ќе помине време ќе си најдеш нова и поубава и ќе напреднеш кариерно, ама моментите со бебето никој не ти ги враќа. Колешка се вработи, истиот месец остана трудна, во брак со години со милион ивф неуспешни, нормално дека не се пазеле само пошо се вработила а и знаејќи дека не можеш да имаш деца природно, освен по пат на ивф па не се ни пазиш нели. Ете гледаш, требало нешто да затвори за друго дс и се отвори па си сменила работа. Апсолутно не помисли да не роди, гајле и беше и за кариера и оговарања и за све, ја утепаа пд зборење. Ете, роди, се врати лепо фино и напредна и со знаење и со плата, им затвори уста на сите. Немој кариерата да ти е побитна, ќе најдеш начин и време отпосле, верувај за таа кариера и работа многу се каам, што чекав ај помине една две години да не е срамота одма да идам на трудничко, што ќе речат, да не ме избркаат, па договор на дело сум, па од чекање си го добив. Сеа ми е гајле, еве трудна ќе бранам мастер, трудна со тодлер што има непотрошливи батерии и имагинација јас балансирам работа, домаќинлук, мајчинство и учење. Што е мое си дое, доправа и ќе доаѓа, ама прво..бебето да ми се роди здраво право, нема побитно од тоа, друга преокупација не ни треба да имаш. Верувај и јас сум амбициозна и не се задоволувам со минимум, ама, приоритет си ставам сега. Секако до пензија ќе рмбам и ќе се докажувам, ама мало дете нема да имам цел живот. Со лесно нека ти е душо :*
    И да се надоврзам за другите работи. Ако не доиш, не е крај на свет има ад за тоа, едноставно ако не бива не бива, крај. Помош сигурно ќе имаш каква таква, сопругот ќе си се ангажира и тој. Килограмите ќе ги симнеш, полека полека телото си се враќа во нормала, може и позгодна ќе бидеш ;)
    Ќе си пркне малце бебето, ќе си излегуваш малку, на кафе, на некој евент ако има кој да го причува бебето, ќе излезете ис о сопругот сами. Кога само, кога со се бебето, се си има свое.
    Верувај, не си свесна колку силна личност си била во животот се додека не станеш мајка :)

Последна измена: 22 ноември 2023
    На Prolett, warrior, CarrieBradshow и 14 други им се допаѓа ова.
  3. ANITA.sk123

ANITA.sk123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    32
    sakam da se nadovrzam za ova, jas imav missed pa potoa edna godina probuvavme da ostanam bremena i ne ostanuvav, zabremeniv istiot mesec odkoga ja smeniv rabotata taka da eve uste eden primer.. pa normalno poso bev nova ne mi rpoduzija dogovor pa si najdov firma kaj so ke plakam sama pridonesi me prijavija pa odma patoloska otvoriv abe sakam da kazam za se ima resenie i se vo svoe vremee… (jas pa isto vaka negativno razmisluvam za drugo ama ova bar so sum go pominala sega ne go gledam taka strasno) (fingers) i ima mnogu majki koi odkako stvorile familija mnogu pogolema kariera izgradile otkolku nekoi koi se sami.. deteto domot ke te motiviraat da bides pouspesna ;)

На Prolett, warrior, LadyC и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.350
    Допаѓања:
    3.271
    Gledas, se nashlo resenie za se. Drugarka mi so sekakvi maki i problemi decata gi izgleda, mizerno so mali plati so skrateni plati od boleduvanja. Naednas i se otvorija site vrati, rabota i ponudija, son, plata milina, trosoci za peleni za bebeski raboti nema, samo trosok za gradinka ima, alista pozajmuva ne investira nepovratni sredstva vo toa, osven za obuvki neli, namesto da im kupuva skroz novi alista, dur se mali so tie pari gi nosi na more da dishat vozduh i taka nataka. A nemashe ni za blago da kupi da pocasti vo gradinka za rodenden, znaci katastrofa, ama potraja toj period kratko i se vrati kako kralica. Zosto toa e majka, kralica. Bitno mi e deteto da se osekja dobro, sakano, posakuvano dur e malo a ponatamu ke se trudam da mu priustam mnogu poveke i da se gordee so mene. Ne mi bile bitni titulite na majka mi i tatko mi, den denes komentiram kako ne izgledaa i ne napravija luge, kako ne gushkaa, ne setaa ne igraa. A kariera imaa i dvajcata, ama nie im bevme sekogas prioritet.

На Prolett, warrior, CarrieBradshow и 7 други им се допаѓа ова.
  5. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.925
    Допаѓања:
    4.964
    Ne mislete, zivejte lugje. Tolku ke kazam. Sami si se redat rabotite. I da istupis mozok i isplaniras najdobro scenario, za bilo sto, e sipki, nema :D i obratno.
    Ne se znae ovoj den sto ni nosi, ne pa utresniot. Da sme zdravi zivi. Smislata na zivotot ja dava familijata, decata, srekjna polna kukja. Inace kariera i pari za kaj ni se. I setanje i shopping ke ti zdosadi ako nemas koj da te gushne na kraj na denot.

Nego, od koga pocnavte da kupuvate za bebo?
    Jas sum 33ta, ama starive sve mi vikaat rano e rano e....Sakam black friday popusti da iskorstam. I taka na misla sum |(

На LadyD, Prolett, warrior и 17 други им се допаѓа ова.
  6. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.745

Охоо и касно ти е, не па рано. Зе зезам
    Таман си викендов

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.826
    Допаѓања:
    9.677
    Да ти каснат од :*: старите.
    Баш исто јас прашував пред 2 недели овде зошто паднав во депресија ради старинското нееее остај нека се роди па ќе се купува се дур си во болница :o
    Утре одам по креветче да си кркнам попуст за блек фрајдеј, основна облека испрана испеглана, количка кадичка купени, пресреќна сум :inlove:
    Реално може одма на почеток на 9ти да се породиш зошто да ти бираат други за ваква радост? Јас се препородив кога почнавме да купуваме.

На Prolett, warrior, Ordinary Mom и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.350
    Допаѓања:
    3.271
    Да да ќе ти купат додека си во болница, па да глумиш декс ти се свиѓа, за да не ги навредиш хахах.
    Купував одма штом дознав пол за првото и штом поминав 16та недела :D

На Freckles., Didi***, Fenix05 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.350
    Допаѓања:
    3.271
    Старите со причина се стари :D тоа бабини деветини и муабети редно е да се остават во минатото, греота е во 21 век каде што светот оди напред секоја наредна минута, ние да дозволуваме да не уназадуваат и коментираат.
    Со првото одма после 16гн и купив ситно, нешто од мерак, боденце. Количка купивме баш вака за блек фрајдеј дека големи попусти а бев 6ти месец уште. После купував комплети (одма штом букна ковидот кога најавија дека ќе рестрикции ова она, затварања )абе одма низ врата во локо кроко, вајкики и слично по облека за да си одберам, да си опипам материјал :D Рестото работи ни беа подарени или зајмени (дубак, релаксатор итн)
    Со второво купувам алиштенца уште од крај на 4ти. Нешто минимално, од ќеиф зошто бебешки работи имам премногу. Сега за блек фрајдеј купувам од нет за бебево ама гардероба за летото и почетна есен (оти при прередување на работите од бато за бебо увидов каде ми фали гардероба, за кои месеци, дали долги кратки, итн).
    Сега викендов ќе харам во аптекиве по : бебе козметика, влажни, суви марамици, капки за грчеви, пробиотик и витамин д3+к1. Се што можам со 15-20% да купам се исплати (претпоставувам до толку попуст би имало) Пошо овие работи беа на ваков убав попуст коа имаше зегин онлине акција пред 3 недели ама не земав тогаш.
    Понатаму да ми остане дс земам за мене улошки такви работи, болнички работи и прашок/омекнувач за бебе.
    Не слушај што ти зборат, наеднаш ќе купиш се и истиве пари ќе ги дадеш ама на нашиве плати, 3м по 1000ка и наеднаш 3000, не де исто :D Особено во месеци како декември и јануари што трааат и трааат а има мн празници и куповки. Јас затоа си ги делам трошоците

На warrior, Kikikikiri0405, Fenix05 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.826
    Допаѓања:
    9.677
    Точно! Кажи ако начекаш добри акции на козметика марамчиња да земам и од тоа нешто

На Konstrakta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    672
    Девојки, каква крема купивте (или планирате да купите) за мачкање на бебчето првите недели? :)

На Malesia и Fenix05 им се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Ако почнеш од сега да ги слушаш старите,кога ќе се роди бебето баш на глава ќе ти се качат.
    Кај нас овие генерации се со страшни размислувања и мислења кои веќе не постојат во ова време.

Од 34та недела, па натака ќе ти биде тешко да се движиш,ќе сакаш повеќе да одмараш.
    Така да купувај си ,пери,реди и не се замарај со бабини деветини.

На Anyshka, Dennings, DaisyDream и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    1.823
    Devojki, desnata str od vaginata mi e malku potecena znaci nadvoresnite usni. Nemam ni cesanje ni peckanje i zgolemen sekret samo bolka od ko ke stanam sabajle koja trae nekoja min. Moze nekoja infekcija da e? Utre sekako na pregled sum ama so infekcii nemam iskustvo.

14. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.350
    Допаѓања:
    3.271
    Во друга група, за купување рсботи за бебе, баш прашав, членка одговори дека од 24-27 ќе има попуст по аптекиве. Во зегин кога земав нешто пред некој ден бап аптекарката ја прашав, вика ако не во сите зегини, во ист гејт и сцм сигурно ќе има, нели обврзани се како и цел мол да имаат попуст. Веројатно и на страната на фб ќе објават, очекувам таму да има. ДНА Ани Фарм доста акции има, особено на козметика. Ако видам, одма споделувам :)

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  15. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.474
    Прати и на веб страната можеби ќе има

16. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Jas se sum si spremila od strav ke se porodam.nedaj boze porano ili nema da mozam da se dvizam.od x pricini i plus ne sakav nekoj dr da mi bira ne deka mn znam deka prvo ama kako sum si naumila taka:Dinaku od prosliot pat ko se pofaliv deka e gore posle nekolku saati pa se zavrti so nozinjata dole sega e vajlda so nozete nagore zasto cel stomak mi seta gore i naka osekam udari i dvizenje vo gorniot del od stomakot koga sedam ama imam nekoe mn cudno cuvstvo kako i dole da me pritiska od kaj so treba da izleva:D site go cuvtsvuvate ili do mene e nesto inaku vo 32+6 bese 2kg+-200gr ne e mnogu golema

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.350
    Допаѓања:
    3.271
    Исклучиво медицинска од типот на уријаж, биодерма, еуцерин итн. Скапи се, немаат никаков мирис, но траат и што е најбитно најдобри се. Маслена купка за бањање и крема за многу сува кожа, тоа купувам јас. Кожата ја одржуваат влажна и мека особено првите недели додека му се лушпи кожата и му се обновува. За газе користев фрезидерм за првото, одлично му пријаше, но поучена од тоа колку често какаше и се црвенее дега ќе ставам пудра , да упива и плус и таа е со цинк оксид и смирува. Со влажни само бришам каки и одма после тоа газето го поминував до тупфер натопен со вода, па со сува марамица. Ова кога не бев во можност да го одмивам, а кога можев, брише со влажна па одма под вода газето, вода пере се :)

На warrior, n0Limits, DaisyDream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Не фрлам пари на скапи креми за деца, бекутан, бебешка некоја поубавка и мачкам.
    Еуцерин у мои очи е перење пари, за ништо не ми помогнал, сум зимала за глава со перут, за бебе, за атопичен дерматит кај поголемиот син и ич во ниеден случај не помогнал.
    Другиве не ги сакам од причина што се извикани и пререкламирани, бугарска козметика поштуем, ама да е во граници на нормала со цени.
    Ова веќе не е нормално, шетам барам облека за бебуш, цени за скафандерче од 0-6 над 2500 денари.
    Ало, 2500?!?!?
    Исфрустрирана сум нормално , оти ова се е грабеж!
    У Стружанка сега си купив се што ми е потребно и што ми фалеше (оти ми е трето веќе имам од другиве деца по нешто ситно) , ама скафандерот е 1250 у Стружанка, бодивца 2 за 460 денари, шпикозни по 550/60 денари, цените пак се јадат.
    Се претерува веќе со цени, као божем бебето 2 години ќе биде 1 месец и нема да ги омали преку ноќ.:fubar:
    И тоа земав 56ки неколку работи , а се друго ми се 62ки (долго е секако оти и мама и тато се над 180 високи и знам дека ќе е долгичко)

Се искажав да не ми тежи. :sweat:

Од друга страна, не можам повеќе луѓе.
    Не е за жалење, сите сме исти, ама волку тешко не ми било со претходните бремености, како топка меѓу нозе да имам не можам да ги прекрстам, горе под гради мава и доле многу ниско, ме боли кичма а стојам едни садови да измијам, еве што избањав деца денес одма ме фати, лежам моментално и не се смирува...(facepalm)
    Како ќе се издржи уште некои недела ипол до две не знам, а сега сум 37+4...

На warrior, Malesia, La-loca и 11 други им се допаѓа ова.
  19. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.530
    Najnovite preporaki za odrzuvanje na kozata na bebeto e da ne se koristi ni shampon., ni kremovi. Planiram minimum 3 meseci da go drzim bez nikakvi kremovi i shamponi i vlazni maramici.. i da go banjam samo so voda. Vie sto imate deca dali mislite deka e ok ova metoda?

Последна измена: 23 ноември 2023
    На Malesia, Mihaela123456 и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Газе нема да измиеш со купка?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.