Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bile84

bile84 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    95
    Милa честитo ќеркичкa,дa ти е живa и здрaвa :*

2. greta33

greta33 Нов член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    zdravo zenski da ve prasam za ovie apcinjava sto se pijat vo tekot na bremenosta koi se podobri ogestan ili premama sto mislite

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    Моник и јас би се изнервирала. Има многу љубопитни луѓе. Искрено и јас не би сакала да ме пипка некој по стомакот. Колку и да сум се израдувала за некоја, не би ја пипкала, освен секако кога сестра ми беше бремена, ама мислам дека тоа е нормално.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    Ракче и јас од скоро почнав (околу 10-та недела), скоро 10-тина дена. Имав дома павловичева и со неа си се мачкам.

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.969
    Допаѓања:
    77.666
    На mama89 и Fatalnata им се допаѓа ова.
  6. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    premama ili pregnazon isti se

7. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.357
    :) Од кога се почнуваше со тие мамавит и магнезиум директ? Јас во прошлите бремености и бедоксин пиев, дури и рибино масло но сега негде прочитав тоа било штетно за плодот ради многу а витамн, па шознам,

8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Не се исти, јас пијам Прегназон, ми ги препорачаа како најдобри. Премама се други и различна е и цената. Незнам колку се Премама, ама Прегназон се околу 700 ден. обичните, а со омега 900 денари.

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Мене ми ги препорачаа Прегназон како најдобри, и гинекологот и повеќе трудници ѓто сум ги прашувала. Малку поскапа варијанта се. А кога ќе прашаш што е разликата, никој не знае да ти каже ништо. Во аптека прашај си, ма да они секако сакаат да го продадат поскапото.

Јас сум тука негде со неделите, ќе влезам во 7 месец за некој ден, болки во кичмата имам само кога нешто работа. Нозете не ме болат, ама ми се многу тешки и отечени, поготово на горештиниве.
    Незнам како да ти помогнам искрено. Мој совет да појдеш на гинеколог.

@monik55 И јас страшно се нервирам кога ме пипаат гостите за стомак. Имаат навика кумовите кога ќе дојдат место здраво мене за стомак. :@ Сакав да им речам да не бев трудна ќе ме пипкавте ли? Сеуште е мој стомакот хаха.

10. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Јас почнав 4 месец да пијам, откако ја напнав докторката :D мислам ме забораваше да ми препише стално од премногу работа хаха.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Јас пијам премама тие ми ги препорача докторката два вида има во кутивчето витамините розовки и омега вкупно 60 .30 со 30 таман за 1 месец а цената зависи до аптеката во зегин е 730 а во други и 830 ден :)

12. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Мислам дека витамините и минералите кои ги препишуваат докторите зависат од нивното искуство, а кај дел и од договорот што го имаат со фармацевтската куќа која е дистрибутер за нив. Колешка пиеше суплемент (не го памтам името) кој имаше само пет состојки а чинеше 1000 денари. Во Мамвит, иако се 500 денари има тон состојки и тие ги пијам од 4 месец навака. Колешкава праша дали може да се префрли на нив (демек заради квантитет :)))) и докторката и рече нема проблем. Кумашинката пак ме убедуваше да пијам Прегназон за бебе да било поголемо, така и викаа во бременост, ама се испостави дека немаше влијание. На крајот тоа што му одговара на организмот - се ресорбира, другото се исфрла. Битно да нема штетни состојки.

Во однос на фаќање за стомак, скрос се вадев од такт кога ме фаќаа непознати (имам и пишувано), ама во поново време непознат кога ме фаќа за стомак го фаќам и јас него / неа - скрос изгледа дебилно и чудно (особено што и бледо ги гледам) ама успева. Е сега ми се случи пред некој ден познаничка да ме праша дали може да ми баци стомаче, бев презбунета за да одговорам и дур се снајдов веќе ми беше ушмукан стомакот од бакнежи. језивко...

На mama89 и Eli23 им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    Премама дуо и прегназон се слични и по состав и по цена, а мене ми рече матичниот дека моментално премама дуо се најдобри. И премама дуо имаат омега 3. Сите различно кажуваат,некои фемибион 2 ги препорачуваат. Еве го составот на премама дуо, јас сум многу задоволна, уште да беа поефтинки над 1000 ме фаќа заедно со магнезиумот за еден месец. :D

Прикачени фајлови:

14. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Сте пиеле ли Аспирин протект од 100 во прво тромесече од бременоста? Да не знаете до кога треба да се пијат и дали се штетни? Јас ги пијам од 6 та недела, ама веќе ми станува шубе да не направам поголема штета од корист.

15. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.357
    А зошто пиеш и кој ти ги препорача? Во основа во прво тримесечие не се пие ништо, сем за недај боже некоја ситуација ама исклучиво со консултација и на метичен и на гинеколог. Имаче има на нет листа на безбедни лекови во бременост ама пак 1 триместар не би пиела јас.

16. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Гинекологот ми ги препорача, без да ми каже зошто, потоа отидов на друго мислење за секој случај и таа ми рече дека е ок да ги пијам, само не знам зошто ми ги дадоа кога до сега на двата прегледа беше се во ред.

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    @coconaut Мислам ги даваат за циркулација во прво тромесечие, мене ми ги препиша матичниот пред да видиме срцева акција, ама се консултирав со специјалист и рече нема потреба па не ги почнав. Не се штетни, бебе аспирин во странство ги викаат, ама ко ќе нема индикации и потреба не знам зошто ги даваат.Консултирај се со гинекологот, ако нема потреба ќе ти каже да ги прекинеш.

Да се надополнам- моја блиска пријателка во инвитро постапка пиеше по шема за време на постапката, за поголема циркулација на крв кон матката и подобро вгнездување на плодот.

На mdenkov и coconaut им се допаѓа ова.
  18. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Јас ги пиев од 4 месец до 31 недела. Да, во упатството пишува дека не се препорачуваат без консултација со лекар, ама благодарение на нив густината на крвта ми остана во нормала и поминав без клексани до сега. Плус заради зголемена циркулација се нормализира и количината на плодова вода - ако ти рекол докторот да ги пиеш пиј ги.

Туку, да прашав, некоја од вас пиша за крема Пурлеан. Не можам да најдам инфо каде да ја купам, во Зегин ја нема...

19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.357
    Читам по нет дека го давале превентивно кајтрудни со историја на спонтани и висока АФА, јас сум имала еден спонтан и кога за првотокое го родив бев бремена одев кај сите можни гинеколози во градов, неми спомнал никој такво нешто, туку прогестерон и дабростон. Ноштом типрепорачал гинеколог, консултирај се со него не прекинувај сама. А колку што сватив немаш до сега родено, си имала спонтан или си со вештачко оплодување?

20. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    јас и едните и другите ги пием во комплет со омега 3 и двата вида имаат исти витамини и минерали само што на ПреМама омега 3 што е во комплетот многу смрдат на риба и коруновски ми вели дека биле исти само фирма различна и цена , па нез сега колку е вистина али така ми кажа