Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.533
    Допаѓања:
    38.792
    Дали се нормални звуци и грчења во стомакот како вода, не знам како да опишам, кога ќе легнам така чувствувам некои чудни звуци како да врие нешто?

2. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Како ги пиеш и двата вида? И Премама и Прегназон во исто време со Омега? Не те сфатив.

3. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Прегназон пијам во комплет со омега 3 , насабајле ја пијам розевката капсула ,а навецер жолтата омега 3 , ПреМама минатиот месец ги пиев ама ги прекинав ради тоа што жолтата омега 3 капсула смрдеше , инаку исти состојки и исто дејство имаат и двата вида

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Аха :) ме збуни :$ мислев комбинираш Прегназон и Премама. Си викам ќе се превитаминизираш :rofl::lol:

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Mamicki nie se vrativme od prv skrining bliznacinjata se odlicni doktorot e zadovolen prativme i krv za edna nedela cekame rezultati e sega me zbuni malku mi zakaza vo 19+1za vtor skrining fakticki toa e 20nedela neli ama ve citam dite malku pokasno ste odele vo 21ili 22....

На awl, mdenkov и blessed2 им се допаѓа ова.
  6. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Не сум имала спонтан до сега прва бременост ми е, нормално оплодување, затоа не ми беше јасно зошто ми се дадени, но најверојатно е ради превентива, во секој случај планирам да се консултирам со гинеколог деновиве.

7. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Хахаха видов дека сум направила утка во претходниот пост , телефонот ми се збркува од време на време :D:rofl:

8. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Според ова што го најдов на страната на Ремедика прегледите се прават по следниот редослед
    Следење на бременост:

Прв ултразвук - Со изостанување на редовниот МЦ, пациентката треба да го посети својот гинеколог за да се утврди причината за доцнењето на циклусот. Доколку се работи за бременост, треба да се утврди срцевата акција.

Втор ултразвук - Од 11 – 13,6 ГН – Скрининг за Даун синдром

Трет ултразвук - Од 18 – 22 ГН – Скрининг за аномалии на плодот

Четврти ултразвук - Од 28 – 30 ГН – Рутински скрининг
    Е сега мене ме буни ова сметањево на неделите, ако сум 10 недели и 4 дена дали тоа значи дека сум 10та или 11 недела?

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Јас пијам пρе мама оκ ми се отκаκо κе ги испијам немам веќе ни апетит и не вечеρам,и κе ги пијам до κρајтаκа ми ρече и само тоа, инаκу денес бев да пρовеρам κρв и тој ми е оκ,но во уρината ми најдоа зголемено κоличество на леуκоцити ми ρече чај од бρусница по литаρ ипол да пијам на ден ај пишете ваше мислење-:)

На Pcelka94 и Eli23 им се допаѓа ова.
  10. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.812
    Женски, мене во последните 2-3 денови односно навечер кога ќе си легнам ми течи крв од носот. ... треба да испитам крв или тоа е нормално?

11. maweja

maweja Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2014
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    325
    Ете така, јас утрово околу 8ч. решив да се прошетаам.... ахам да супер само да не се појавеше таа! Една млада ''женичка'' можам да кажам дека беше девојка ама неврмајнд... од нигде никаде ме застана и ми рече: Изини мамичке, може да го погалам мешето? Ааа,аа,кхм,аа, па...па ммммможее ддда можее. ГОопогали што го погали и вика "фала многу, имај убав ден'' aјде поздрав си велам.

Сакав да кажам дека стомачето е само наша ''сопственост'' jас се согласив повеќе од култура одколку што сакав ама ајде. Мене тоа ''да го погалам'' повеќе ми звучи како да бара да гали куче а не мојот стомак. Ве молам сите кои што имаат вакви ''нагони'' да се воздржат, јас не знам како да го прифатам ова денес, како комплимент? како честитки?

И така мамички, 1 month to go! Леле, 3 децаа, брееј растур сторивНе :D Tуку остави тоа, уште немаме именце за беблаков !

На <3 pleza4e <3, *цветче*, Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ogledalcepp

ogledalcepp Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    здраво на сите трудници ве следам нон стоп ама не ви пишувам но решив да пишам оти се собирам во мене вака јас сум бремена со близнаци и сум 16 недела сега за сега е се во ред но мене не ми е тоа туку јас имам една ретка болест која сум прва со оваа болест што останува трудна во македонија и нашето здравство е катастрофа и мн се изнервирав посто денеска бев на комисија а каква комисија и јас нѕ. имам слабокрвност ама со високо желеѕо и сум прва и насите доктори ми рекоја дека не смем да останам трудна посто ке сум умрела слабо ми било срцето и ме влецкаат од клиника на клиника. По правило како со е во цел свет но не и кај нас треба да лежам на патолоска бременост за да се следи моето здравје девојки имаат останувано трудни и се живи и здрави.На гинеко. не ме прима затоа што не сум била за таму и ми вика да си одам на хематологија или на кардиологија.Но што одам од ваму таму одам и на крај ме пратија да одам на комисија (која е за абортус и аминоцинтеза)и влегувам внатре и ми вика зошто сум отишла таму дека мене таму не ми било место не сум требала да останам трудна пошто сум 1 во земјава итн итн ...и мислам дека во мозоков ми се случи спојка.и му викам и јас нз зошто ме пратија на ова комисија да ме пратеа на конзилијарна ај оти таму че бида сите ама на ова нз и место да се гордеат оти сум прва и да ме вода тие ми дава да потписам дека се сама си преземам секаков ризик место вие да свикате состанок и да решите шо че прајте со мене вие ме шетате од едно на др место и дали вие сте способни како болница да ме водите мене на хемато ми дава крв и ме вода во ред е се од страна на хематологија од страна на кардиологија е во ред срцето мозе да ја износи бременоста а вие го прајте целиот проблем нз. шо сака од мене ама јас мислам дека че ме скрена.
    Но јас че е износам и на сите таму че докажам дека се е можно.
    Читав погоре пишувате за витамини тие се за плодот (премама и др слични)За зајакнување на ѕидот на матката се даваат утрогестан (кај неколку спонтами или слаб ѕид на матка) јас не пијав никакви апчина за срце во првите 3 месеци т.е. до 12 недела да се оформи убаво плодот и после тоа почнав да пијам верапамил за аспирин нз но јас пијав пред да останам и од ко останав прекинав по препорака од кардиолог затоа што можи да дојди до оштетување на плодот ова го знам пошто се консултирав со кардиолог.
    јас се извинувам што пишувам овде ама неможам да издрзам подобро да пишам отколку да се карам. :D

На bile84 и Eli23 им се допаѓа ова.
  13. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    Јас пијам аспирин 100, плус примам клексани. Обично ги даваат против коагулација на крвта. Јас претходно правев испитување на коагулациони фактори на трансфузиологија.
    Имам читано дека во последно време на многу трудници им ги препишуваат.

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Така треба да бидеш јака со позитивна мисла и верба и планини се поместуваат!Пробај во приватниве клиники може подобро ќе поминеш ..секое добро со лесно :*

15. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    Jas nekade od 8ma nedela se mackam so maslo od hipp-mama sanft(ke go pobarate kako maslo od hipp za trudnici),a nozete 2-3 pati nedelno so bekutan mleko

16. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    Jas gi piev nekade do 8ma nedela,so preporaka od doktorot,bidejki sum bpo,uste pred transfer pocnav da gi pijam,plus pridonesuva za pogolema cirkulacija na krvta vo matkata

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    8.009
    Допаѓања:
    113.352
    Normalno nenormalno moze da zavisi od mnogu pricini. Utre rano rano nasabajle pravo na vadenje krv, mozda imas niski trombociti, slabokrvnost....... i sekako na ginekolog so rezultatite :)

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    I moeto maslo e na hipp,samo sto e vo stakleno sise ne e vakvo plasticno,fala bogu do sega nemam strii,a mozebi uste e i rano

19. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    Dusa se odi od 19-22 nedela na oj skrining,kako i na prviot od 11 ili 12 nedela mislam bese do 14

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    I jas gi pijam istite duso vo svajcarija mi gi dadoa I plus magnezium bidejki iMav mnogu grcevi e Sega jas sum 164 I 54 kg mesence pocnuva da se poznava

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.