Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.800
    Допаѓања:
    9.625
    Мешиња некоја дали јадела или планира да јаде урми, ананас за полесно отварање, породување да сподели искуство? Купив дома сè ама шубе ми е уште викам ај барем 37ма не знам како влијаат (ако влијаат) дали директно на омекнување грло или прават контракции :worried:? секако сакам да видам докторов што ќе каже да извади серклаж прво ама чисто ми излезе рецепт за бомбици со урми па ми се пријаде благо :D ама ми фуфка и плодова вода да не рипне па беља на крај од инста и тикток трендови:rofl: или да си го пратам мм до силбо по бурек/симит чиста работа? :rofl::rofl:

На Konstrakta и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  2. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    671
    Јас јадам секој ден по неколку урми и пијам чај од лист од малина секој ден по 2 шољи :)
    Засега ништо, од утре 39та недела, ќе видиме дали ќе ми помогне ова за време на пораѓај, велат демек за полесно отварање и омекнување на грлото :$
    Редовна сум со оваа рутина од 36та недела:D

На *Amethyst*, warrior и Fenix05 им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.795
    Допаѓања:
    77.166
    Врска си нема :D Се дупнав и ананас и урми јадење со второто на крај и абер немаше, ја надносив и неа :rofl: А башка бев и активна, дома на топка правев и вежби за да почне процесот, лежев во када со топла вода, односи почесто, јок бре :D

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.476
    Јас веќе 2 месеци јадам урми нон стоп, и секој ден пешачам незнам ни јас колку па абер си нема ни контракции ни ништо. Еве веќе и термин ќе дојде :D
    Ми кажаа дека ми е тесно грлото на матката па почнав да јадам, ама изгледа ништо ефект.

На *Amethyst* и Fenix05 им се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.952
    Допаѓања:
    14.699
    Урми да биле лекот, немаше да се мачиме по 20+ саати на раѓање.
    Ако ви се слатки, јадете си, ама за побрзо отварање само ако ви дадат провокација, од урмите сигурно нема да се убрза.

Прееска доаѓам од гинеколог, ја прашував дали ми треба нешто упат за првиот преглед у Чаир во 36та недела (со првата бременост ми даде број од докторка со која соработуваше), ми вика што ќе одиш тогаш, кога ќе те здоболи за раѓање тогаш ќе одиш :D
    Секако кога отидов во 36та недела првиот пат, ми рекоа далеку сум од раѓање, па се породив после 5 дена, не дека којзнае што ќе ми прават, ама таму при крај да си правам занимација со Цтг.
    Нејсе, сакав да прашам дали може во рандом ден во 36та да идам, па кој начекам во амбуланта, тој да ме види? Секако не барам некој конкретен доктор, само планирам во Чаир да се пораѓам.

6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Можеш. Со упат на него пишува датум и амбуланта,не пишува кај кој доктор. Ќе те види,па ќе те прати на цтг и после ќе се договорите кога нареден пат да отидеш и се' така додека се породиш.

За урмите и ананасот јадете колку сакате,ама нема ништо од тоа. Јас ананас несакам уште да видам од пред 4 години,го прејадов и ништо.Поштено со провокација се породив:rofl:
    Единствено нешто да мрднам 2цм беше качување по скали,и пешачење над саат време.

7. emits

emits Популарен член

Се зачлени на:
    3 септември 2015
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.036
    Кај мене на претходни прегледи беше хоризонтално, со глава десно. Сега се свртела однопаку. Ќе видиме на следна контрола што ќе каже. Почнав на прегледи во Систина, таму планирам.

8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.182
    Допаѓања:
    10.618
    Со првото и урми јадев и чучњеви правев, вечерта пред пораѓај 6 км испешачив.
    Отидов да се пораѓам 4см отворена без болки, за после 10 саати, и провокации стигнам на 8 см и на крај на царски.
    Муабетот ми е ако ти се јадат бомбици, ксни си ама дека имаат удел урмите нешто чисто сумљам. Како што требало да биде, ќе биде на крај.

9. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.790
    Допаѓања:
    9.959
    Јас купив, за некој ден ке почнам да ги јадам. Моја другарка па имаше позитивно искуство, наводно од нив :lol:
    Јас ке пробам и со нив и со пешачење па ке ве известам :lol:

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    3.270
    Ni urmi projadov, ni ananas jadev, ni se dvizhev (kovid i policiski chas) ni penis vidov u 9ti so prvoto, kako krmak lezhev po celi denovi hahaha.
    Se porodiv za 4h, pre lesno, vo termin, 40ta gn, nekoj den pred kraen termin.
    Mislam deka niso si nema vrska, jadi si slobodno, deka neso ke ti ubrzaat proces, cisto sumnjam

На снежана2023, LiquidLuna, mariz и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Lele zeni prege bas komemtirav kako si sede karlicno ama sega nezz so prave na desno kade i e grpceto spored pregledot se ispaknuvase pa pocna gore pod gradi i nezz do kaj ke ode mozno li e da probuva da se premeste nekako mn bolno mi e ka se dvize ili so i prae nezz

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    628
    Девојки здраво .. има ли овде некоја од вас што е на патолошка..?
    За некој ден треба да одам на конзилијарно мислење на ГАК. Со ин витро сум.
    Имав крварење на неколку пати и ме водат со дијагноза ризична бременост..е сега кога одите за конзилијарно,ве прегледуваат ли? Треба ли да носам извештаи од претходно? Како оди постапката дали некој знае да ми каже?

13. blueangeel

blueangeel Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    20
    Треба со себе да го носиш упатот издаден од страна на матичен гинеколог и последниот комисиски извештај(од Букурешт , односно до кога е продолжено боледувањето). Тие документи ги даваш на пултот и чекаш да те повикаат.
    Внатре само обичен ехо-преглед. Да видат-слушнат срцева акција.

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    18.662
    1 голем (тело)1 мал(лице)

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.061
    Јас мислам немаш простор за паника, следи што ти кажале лекарите. Еве јас од 21ва сум со скратено грло и лежам веќе петта недела. Кај мене се поткачи грлото со лежење, многу магнезиум и б6, ферона и но спа. Олабави малце со активност, не стои многу и немаш гајле

На Besbes24 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    444
    Zdravo. Kolku e grloto kaj tebe. I jas sum so skrateno grlo, 30 nedela 20 mm. I abdominalen serklaz. Terapija imam ista ferona sabajle i vecer, utrogestan isto i magnezium. Koga 1 koga 2 kesicki. E sega no spa ne gi pijaam. Tie za sto se?

17. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    1.061
    Мајка мислам немаш простор за паника уште малку ќе издржи. Срам ми е веќе да пишувам едно те исто . Јас имав инфекција во плодовата вода и грлото ми беше 19мм во 21ва недела. Не ми рекоа за серклаж. Бев на сумамед 7 денови, високи дози магнезиум 1400 мг, но спа (тоа е за спазми и контракции на матката, на цревата, уринарните патишта), утрогестан два пати вагинално и од неодамна ми ја скратија малце терапијата и почнав со ферона. Сево ова комбинација со лежење, одење само до тоалет и пауза за јадење. Баш прашај доктор за но спа. Кај мене дадоа добри резултати, само вака да остане…

На Missmaza му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    1.028
    Пример после 1 недела се носи новороденчето на педијатар кога го бирам педијатарот каков е процесот?

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.795
    Допаѓања:
    77.166
    Ако се породуваш државно, си закажуваш кај кој педијатар сакаш и таму на преглед си кажуваш дека сакаш да му е матичен. Ако си приватно, прв месец одиш таму (обично следува во пакетите), а после одиш кај кој педијатар сакаш. Најубаво телефонски да закажаш, сите си имаат термини за здрави деца, па да ти закажат.

На KikiKviki и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    @Fenix05 @DaisyDream denes bev kaj maticnata mi rece da prekratam so magnezium nema potreba veke poveke setanje i odnosi sto radi utrogestan sto radi skrateno grlo zaboraiv kakvo e cuvstvoto ama ja poso carski nis od navedenovo ne mi pomaga ama da znaete

На DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.