Isto i jas edvaj cekam, site okolu mene prognoziraat koga ke se porodam Neka ni e lesno i dobro se na site, da ja rasturime temava so bebinja za praznicive
@Evangeliaa22 мене нови ми се појавија не ни ми текна да одам и на тој доктор,да се породам здравје па може ќе најдам време и за тоа. Леле жени мене прв пат ме фаќа страв од пораѓајот хаха ваљда пред тоа бев фокусирана на 300други работи сега гледам календаров уште 17денови краен термин и ме фати прпката најверојатно од непознато колку ќе боли колку ќе трае итн мм вика ооо ама рано ти текна тебе да се плашиш и ако има дедо мраз би посакала да не замени на еден ден - денот на пораѓај, па да го тешам јас него
Здраво мамички. Ова ми е второ дете, но првото ми е родено во сред лето. Со второто момче треба да се породам крај на Февруари или почеток на март. За искачање од болница што треба да си купам, а да не му студи
Не се секирај, мене цело тело ми е со нови бемки што воопшто ги немав. Од хормоните е, а ми рекоа дека со самиот пораѓај ќе се повлечат и они.
Поздрав девојки 40+2 сум денес, бебе нема абер да излегува... Се враќам од преглед, ни милиметар не сум била отворена Она што ме загрижи е дека плодовата вода веќе се намалувала, постелката зрела... искуства со тоа? Ми рекоја сега секој ден цтг, но многу се насекирав заради плодовата
Плодовата знае да се намали и многу порано... не се грижи, чим така те вратиле, имаш доволно плодова. Мене со второто ми напукна водењакот и млазови на секое имав, како измочана... 36ч така и на ехо уште плодова имав. Убаво што ќе те следат секој ден. Имаше вагинален преглед со рака? Обично на 40+ веќе знаат појак преглед да направат, да свртат некоја рака За да предизвикаат да пушти грлото.
Да, да имав преглед и со рака, доста непријатен и тогаш ми рекоја дека не сум ни милиметар мрдната Ми рекоја мора до крај на неделава да ме породат заради плодовата, па ако не се отварам и со провокации, крајна опција царски... Има некој искуства вака воопшто да не бил отворен, па со провокации да успеало?
Мене ме задржаа во болница. Притисок ми варира од 140 до 150, отоци огромни и протеини немам. 35та недела сум. Дали некоја со слично искуство ја пуштиле дома или ќе си седам тука за празнициве?
@Fenix05 i jas paniki. Bev denes na ctg, od utre polna 39ta. Bebe spiese malce, nema bolki na ctg, niti pa jas imam. Na eho malku zamatena plodova voda (ne znam sto znaci toa) ama kako da gi sfativ deka se blizi poragjaj spored toa Utre pak ctg. Se misli i mene doktorov dali da me porodi utre (fufki do daska sum) posto i jas 1cm samo otvorena bez bolki, samo razmkenato grlo, postelka zrela. Mu e strav posto vikendov ne e tuka da ne me fatat bolki pa da zavrsam random kaj dezuren nekoj. A site drugarki me sovetuvaat da cekam prirodno da dobijam bolki. I stvarno ne znam sto da pravam . I on saka da me ceka ama rizik jak mila dusa so prodolzeniov vikend. Termin 05januar mi e. Se cuvstvuvam eventualno @n0Limits uzivaj ako treba ke ne porodat so indukcija provokacii. I so prirodno nema garancija deka ke se otvoris (jas vaka se tesam) . I ako bi sakala sama bolki da dobijam ili da pukne vodenikot.
Леле мене па бебо за инат успан некако од вчера вечерта ќе помрда па го снемува се мислам да одам денес на цтг до 02ри ќе шизнам инаку.. Да, нема гаранција и така природно дека ќе се отвараш доволно, си ја знае докторот и те како работата јас на 02ри планирам сама да барам ако има можност провокации пред бадник божиќ страв ми е да не биде бркање на докторов празнично, мада кажа дека е овде и ќе му јават веднаш ама некако посигурно се осеќам веќе да го пазам надвор бебе него вака да нагаѓам дали е добар и спие или нешто му фали
Uf zatoa blago rasturiv denovive samo za da preta pred ctg isto mi rekoa utre ke doruckuvas nesto ekstremno blago, krofna, krem i leb , cokolada. Inaku sestrava mi vika na 2h da osekjas nekoe dvizenje, a edna doktorka od remedika vika ako poveke od 4h ne osekjas odma na lekar. Taka da ako e miren, zemi blago nalupaj se i lezi 2 saati ke mrdne 100%
Јас со првото не бев отворена, исто надносено. Ама по прегледот со рака (прокрварев малку и почна да ми паѓа чепот, така да тоа очекувај). Движи се повеќе, а очекувај уште такви прегледи.. Ќе пробуваат да испровоцираат само да пушти грлото, а ако пушти можност имаш и болки природно да добиеш. Мене така 5,6 дена ме чепкаа, на крај ме задржаа на 7 дена надносено да ме пораѓаат другиот ден со провокации, а јас по 3ч прием на патолошка си добив природно болки Природно се породив. Второто исто абер немаше, за тоа добив провокации на 2 прста отворена (после 6,7 дена чепкање исто 100 прегледи со рака ), ама поради мекониум во плодова по 3ч болки со провокации јас си завршив царски... да не беше мекониумот, ќе теравме природен пораѓај. Но живи здрави, еве ги и двајцата 6г и 8г. Трето на пат
Auu moze i mene ke me porodat ako pocnala da se zamatuva od mekonium, skroz go zaboraviv toa kako moment. Nema od so drugo da se zamati za edna nedela, brisevive cisti bea valjda ne e infekcija pak. Uf
А добро не е толку долго без никакво мрдање, ќе се премести 3 4 пати па го нема па пак ама си го осеќам.. денес урми кркнав сега ќе излезам пак да шпартам низ градов ама бебево контраефект од движење се качува погоре. Кркам благо, ладна вода го замарам по стомак ама веќе стварно сакам да излезе...
Верувај во рок од 3ч се случи тоа.. мене напукнат ми беше водењакот 33ч пред да пукне скроз и чиста вода течеше на секое во тие 33 саати. Мекониум е првиот измет на бебето, кој треба да го искака кога ќе се роди и е скроз црна боја. Од стрес од нешто, се искакала скроз во мене наеднаш и како пукна скроз водењакот после 3ч провокации, истече вода црна како талог од кафе... Бев само 3 прста и рекоа шанса нема да чекаме и ме однесоа право во сала.. Ме зезаше она, имав болки, па немав, па многу саати ме оставија со напукнат и најверојатно останала во малку водичка и од доживеан стрес се покакала
Denes znaci kolektivna panika kaj site sto sme na kraj... i site pri kraj so trpenieto... So lesno da ni e na site, mene mi e podobro koga ve citam
Osven blago pred ctg i dvizenje 10 15 min aktivno i toa pomaga minatiot pat ko ne se dvizese koga bese zaspana taka mi rekoa. Inaku mojata dr iskreno sum mn prijatno iznenadena mi se javi i bilo sube da cekame pon i plus deka nema da me vidi ona mi rece utre ctg ako e isto namestena popreku carski od naredna nedela ako ne vajlda predvreme ke bide mada termin 5 januari. Taka da mora da e tuka nekade. Kaj mojava maticna ko zvonam ne mi krevaat od prva pa makar neznn sto da ti e. Inaku so lesno na site so sne ovoj period