Девојки додека ги чекам докторите, смеам парацетамол во 38ма недела за температура? Од памет сум извадена за бебенце пијам 300препарати ама само кашлав и благо затнат нос сега станувам од спиење и температура 37.6
Devojki, se porodiv i jas bebe se rodi prirodno, 4200 tesko, dobri sme i jas i toj, da se oporavam od epiziotomija i pisuvam podetalno
Ako so prvoto me secnaa, epiziotomija so golemi komplikacii, i za vtoroto li po difolt sečat zašto drugo ni ne znaat, iako povekje od pola moderen svet toa ne go pravi, ili nema?
Мајка ми исто лошо поминала на прв пораѓај со епизиотомија, па молела да не ја сечат на вториот, испукала уште повеќе и полошо поминала од првиот пат. Нема правило со сечењето, јас имам супер искуство, дури не ми се ни познава кај сум сечена првиот пат, така да пре би да ме исечат пак него да распукам лошо. Кај нас додека треба да раѓаш легната, не даваат опции, мислам со епизиотомија е подобро. Ако лошо распукаш, поверојатно ми е нешто да утнат во шиење.
Многу лошо поминав со епизиотомијата прв пат, после два часа во операциона сала завршив, после 3 ќеси крв и три ќеси крвна плазма, не поновило се..
Подобро да те сецнат, него сама да испукаш. Сечената рана полесно се шие, а сама пукната рана ептен тешко... исто и мајка ми, со мене ја сецнале (прво бебе и тоа карлично сум родена), со сестра ми не и испукала. Вика иако ти прво, карлично.. подобро поминав и со пораѓај и со рана...
Абе незнам зашто само кај нас и уште некои затуцнани држави го прават ова? Мајка ми пред 37 год не ја сецнале ниту пак претходно со брат ми. Еве и свекрвата не е сечена..
Па не е секоја кожа еластична. Пример јас немам баш еластична кожа, а раѓав 4ипол кила бебе со 56цм. Шанса немаше да не ме сецнат, којзнае како ќе испукав да не ме исечеа... За второто пред пораѓај при прегледи со рака ми пукна таа рана од првото, а тек на пораѓај ќе расцветаше. Царски завршив со второ, па што ќе беше ќе видиме сега за трето (ако ми дадат природно)
Zenski mili, da ne ve citiram site, ve procitav i vi blagodaram na cestitkite, da si pominete fino kako sto pominav jas Cestitki i do site porodeni vo megjuvreme, a ostanatite ve cekam da pisete Na kratko , super pominav, sabajle od 7 zapocna na 31vi, zavrsi na polnokj. A prethodniot den lezev na patoloska ama kao lazni bolki i me pustija doma. @Hopeeee cimer trebase da ostanam, badijala benzinot Dimitrov se pogodi dezuren, prv pat go gledam ama car e covekot. Imase i uste doktori da ne nabrojuvam, od specijalizanti, do sestri akuserki i bolnicarki, site bea prekrasni. Dojdov so bolki i krvarenje, ne se otvarav, doagjase vo predvid carski posto do 15h samo 1 prst otvorena. Ama trpenie spasenie, do polnokj tamanka. Bez provokacii, prirodno se otvoriv, boli za bolenje ama koga mi kazaa ako prodolzis da se otvaras odime prirodno, si pcuev i si vikav i si trpev Ke pisam vo porodilni da ne spamiram povekje tuka. So lesno zenski, bolkata me prasuvaa kakva bese, jas vekje zaboraviv ne znam da objasnam kade tocno bolese A za televiziite, si vikav potajno te molam ne se ragjaj prvo, ne sakam da sum vo spotlight ama ete, bebevo resilo celebrity da me praj
Честитки мамаа, живо здраво да ти е бебуле а тебе побрзо опоравување Иста приказна бев, 1 прст отворена, царски договорен, од полноќ болки, без провокации и без анестезија природно породена Јадев и јас кревет и цела соба ама вредеше сега гледаш и ти Уживај селебрити со бебка
@DaisyDream @n0Limits Честитки девојки, живи и здрави нека ви се сонцињата Јас уште си чекам, имам болки ама ништо сериозни
@Cherry blossom89 fala zenski, so lesno na site do porod i do kraj na zivot sve da ni tece ubavo, i posto bez grizi ne moze, so pomalku grizi Jas si vikav kako ke znam koj se porodilni bolki... ouu znaes i toa kako
Pa ok e ako bebeto e tolku golemo, mojava nemaše ni 2800 gr polni, mislam niv navika im e, ne se zamaraat, ne sledat, nego taka