@Eli23 таков е животот...дома сум гледана како Кралица,а на работа третирана бетер од магарица ама ќе истрпам на работа уште 2мес...а после опинците не ми ги гледа... За отоците нормално е јас и ноќно време ги подигам на 2тврди перници ...и преку ден на столче помага тоа и со ладна вода ги мијам и така...за Гак нз јас не сум од Ск ама за првиот скрининг бев преку мој термин и чекав 2саати и не сум задоволна...затоа во Ремедика за вториот скрининг кажав и пак ќе кажам немам зборовии супер кај др Елена
За отоците знам да не јадиш ништо солено, повеќе одмор кревај ги нозете горе..А за стрии, јас користам од розевата павловичева ја мешам со бадемово масло. Сега на жешково ужас е уште повеќе се потам ама ќе издржам се се трпи за убавина сега малце повеќе труд ..
Не ме третираат лошо на работа, ме чуваат. Ама пак, неможеш да дремеш, треба да работиш. А факт е дека трудна жена е најубаво да си е дома.
Се зависи од работата .. И дали имаш помош или не...ај имам доста пишувано за работата несакам да се полнам со негативна енергија туку зајде сонцево ајде на прошетка
Забите можат, смеат и треба да се санираат за време на бременоста. Стоматологот ќе го одбере најдобриот начин да ви помогне без да му наштети на плодот.
Само анестезија без адреналин, ќе и нагласиш на забарката дека си бремена и да ти стави анестезија без адреналин и нема да имаш проблем. @Eli23 Зошто ти рекла така? Па скриен шеќер секаде испитуваат, немора да одиш на приватно, имаш и на Гак, имаш и во Авицена мислам дека е ефтино. Можда таа си има некој договор со нив па затоа така ти вика. За отоциве и кај мене почнаа, избегавам сол, се движам многу, ги подигам нагоре за циркулацијата ама некако не помага баш топлото си го прави своето... За скрининг, доколку планираш да дадеш пари на приватно, најдобар и најстручен за скрининг во Македонија е Др. Пајо Димчев во Систина. Тоа дури и докториве си го признаваат, иако им е конкуренција што се вика. А за стрии неможам да ти помогнам јас се мачкам со павловиќева помешана со ад-капки и плус имам масло против стрии на хип ама пак ми излегоа, кожата ми е таква веројатно-што знам
Mesinja baram mislenja od vas<denes pa napraviv krvna slika hemoglobinot uste poveke mi padnal 107, zelezoto isto nisko,mojot mticen gin.mi prepisa pred 2 nedeli fersan forte,gi pijam no ete podobruvanje nema,duri sega uste polosa mi e krvnata slika , me fakaat i grcevi vo nozete,ponekogas me boli nisko stomakot,seto ova mu go kazav i toj mi vika,e ako de ,si imas normalna bremenost ne ti treba nisto da piese ili jades dopolnitelno (Osven premama i tie fersan forte drugo nisto ne mi e prepisano)Mesec ipol konsantno mi paga se podole i podole hemoglobinot i zelezoto,.Nekoi vasi iskustva da spodelite so mene???
Не се секирај нормално е да ти паѓаат вредностите, па сега бебето се храни преку тебе, се што ти внесуваш се дели на две. Друг совет, кога се обидуваш да внесеш железо, без разлика дали преку храна или ампули, во следните саат време не конзумирај млечни производи затоа што не му даваат да се врзе за организмот незнам ова дали си го знаела. Можеш и природно да си ја зајакнеш крвната слика Повеќе зеленчук: спанаќ, зелка, брокула, карфиол, грашок, леќа, грав. Суво овошје: суво грозје, суви сливи, сушена кајсија, урми Јајца и месо (црвено месо) Јаткасти плодови: лешници, бадеми, кикиритки, сончоглед Житни производи: црн леб, житарки, кафеав ориз Сето ова помага против слабокрвноста. Кога ќе внесуваш храна богата со железо, обавезно да внесуваш и витамин Ц, тој помага во апсорбирање на железото во организмот, значи дали преку апчиња витамини или природно: лимон, портокал, цитрон не е битно. Исто така преголема количина на кафе и чај спречува апсорбирање на железото. Јас лично многу цвекло јадев, и немав проблем со тоа...нормално е да ти биде намалена вредноста, само да не биде ептен па да имаш главоболки, вртоглавици итн.
@mdenkov јас и тотхема пиев, и јадев мед со семе од коприва и пак немаше подобрување. Нормално е, бебуш се храни, што му треба си зема Ц- витаминот ја подобрува апсорбцијата на железото.
И мене ми беше паднато 112 и ги пиев тие едни црнки во зелено кутивче по 1 на ден и одма после вит Ц и наредниот месец 155 јупии мн се израдував и ми рече овој мес да не ги пијам и здравје на 4 август пак крв ,мокрача,ехо и се надевам ќе биде се во ред...п.с.сум заборавила да Ви се пофалам кандида немам веќе барем сега за сега и Пап тестот уреден се на се тооп сме само кулцата мои за 25 нед 10+ ајде ќе видиме во август и тоа обавезно ќе ме мерат
Dobro vecer kako ste idni mamicki @rakce 89 ne se se nerviraj da ne te slusnam takvo nesto da si pomislila pa sega bas imas najgolema pricina za zivenjee pa na toa bebce mu treba mama za da go cuva moze lesno e vaka da pisuvame koga na nikoj ne sme mu vo koza ama odbegnuvaj da se nerviras uzivaj si vo bremenosta I izbegnuvaj negativni luge koi sirat nervoza, od zeskovo I vo poodminata brrmenosta izgleda nema spas od otoci I ja iako sum pomala ako se dvizam podolgo vreme mi otecat nozite, se raspisav jas dobra nok
Zenski dali nekoja od vas gi pie ovie tableti-vitamini za trudnici, jas gi zemav od zegin na promocija germanski se i aptekarkata mi vika deka tie gi zemale site trudnici demek najubavi bile, a jas ve citam nekoi drugi poskapi vitamini piete, ovie se sega 425 den i se pijat 1 na den za 1 mesec
Dusa go znam toa,mene mi napomenaa 2h pred i posle otkako ke gi ispijam apcinjata da ne jadam mleko i mlecni proizvodi,barem ovie 3nedeli go jadam seto toa sto go imas napisano no ete djabe e
Срцка тоа зависи од матичниот секој матичен разна фирма форсира еве мојов кога ми ги прњпиша Премама дуо ми рече има мноогу видови но вие сепак си се наши испитани на Алколоид и што знам мн ги пијат битно е да се внесат сите витамини која фирма не е битно вие се 730 до 850 зависи во која аптека тоа ти е срцка како ма пр Аналгин на Алкалоид и Реналгин на Реплек иста намена ист квалитет друга фирма
Abe jas sama si gi zemav tie vitamini, tuka vo stranstvo gi bema i ne preporacuvaat takvo nesto osven folna, kalcium i zelezo, samo toa se pie cela bremenost, ama jas koga bev sega vo Mk si prasav vo apteka koi vitamini se za trudnici i koi najvekje gi zemaat i taa aptekarkata tie mi gi preporaca kako nandobri i plus so najniska cena pa zatoa gi zemav da probam da be pijam 3 razni apcinja sekoj den tuku 1 a da gi ima site vitamini vnatre i zatoa prasa dali i druga nekoja gi pie istite
Незнам, мене многу ми помогна исхраната, железото ми е 263, затоа ти предложив да пробаш така. Ти дури ампули пиеш, би требало да ти се покачи...сега не отчекувај да ти е како пред да останеш бремена ама сепак треба да ти се покачи
Мамички еве и јас се варам на жешково едвај дишам,и стомакот нешто ме наболува не многу но осеќам болка мислев да прошетам малце мо ме фати страв и лежам.Гушки
@rakce89 сама кажа дека имаш веќе еднаш исгубено бебе, а сега си во најкритичниот период, па седни фино лепо со маж ти и напрајте муабет убав, па не е само твое бебето, двајцата го сскате само тебе ти е потешкиот дел сега, каде се од тебе зависи и барем тоа што можеш праци го ко шо треба. Кажа делена си, па избегавај често средби и конфликти, макар и по цел ден седи си во твојата соба, ете ако си дома сега повеќе релаксирај се и лежи си, а за на работа не му ја мисли ич, ќе си кажеш кога ќе се вратиш, претпоставувам во школо работиш според кажаното!?* , зошто никој не ти мисли убаво, сама ако не си се грижиш за себе верувај никој нема. А домашните кога змаат дека си бремена ем во критични недели, ем си имала досега таков случај, па што луѓе се бре тие!!! Знам дека не можам ни малку да ти помогнам ни јас ни некја друга на форумов, ќе ти пишеме до утре ние ама твојата мака само на тебе си останува, јас само искрено ти посакувам да се смирош колку можеш, најитно сп маж ти да поразговараш, па ако е толку лошо или деле те се а ако и тпј не е на твоја страна обрати се кај твоите родители брат/сестра, незнам побарај помош од најблиските, само на нив можешда сметаш, комшии и пријатели само ќе те ислушаат и после ќе презборуваат со другите. А дека секоја твоја мисла се пренесува на бебуш тоа ти гарантирам, сега мисли само на бебето, колку и да е лошо и тешко обиди се да се изолираш и мисли само како си расте бебето во мешето, како се раѓа, замислувај како ќе исгледа, пришремај се да видеш силна и храбра, тек кога ќе се роди мораш да си најсилната личност на светот и да се справуваш со уште поголеми проблеми кои си доаѓаат со мајчинството. Диши длабоко, разговарај пред се со маж ти, и знај дека од тебе зависи животот на твоето бебенце.
Колку е во Систина скринингот? Некако сите по дома навиваат да одам кај Тасе Цветановски, и мајка ми и свекрва ми. Убедени се дека бил најдобар уште од времето.