Пренаталните, ако веќе тврдат дека сме стари после 30 год, особено 35, нека биде за таа возраст бесплатен, па да видиш како нема да не праќаат иако е џабе. Им зинало дупе за пари, срам да им е. Или нека е до 50 еур. Што сега да идеме у Вардар да рипаме зашто немаме 700 еур да фрлиме. Па кредити имаат луѓе, па деца, па испотрошиле за ивф, па триста чуда. Еве и да сакаш на рати, максимум три е. Да е на година, 12 рати, може и ќе прави секоја. На што печалат, на тоа да ги трошат!! Бедници!
Пологично ми е за прво дете да ти речат пренатален ако се сомневаат во нешто, отколку за второ/трето. Освен за процент или несигурност кај докторот, не знам за што друго би ги форсирале. Исто ме нервира што матичните си наплаќаат 2000+ за скрининзи, а една обука не поминале за тоа, па ќе видат нешто што не знаат што е и ајде пренатален. А приската дефинитивно треба да се забрани со закон зашто ниеден доктор што ќе ја прочита не може да гарантира за ништо баш дека е само статистика.
Мене за двете бремености приските ми беа лоши, и за првата кога се консултирав со доктор рече на ехо е се супер, меѓутоа со ехото се гледа структурата на бебето а генетски никој не можи да ти потврди што и како е. Од тој аспект препорачуваат пренатален, пошто генетиката не се гледа на ехо. Скапо е да, прескапо за наши услови но јас ја направив за да бидам мирна оти кај мене тие соодносите за годините и тој од крвта беа катастрофални. 1:40 некаде.
Jas pa imam maticna sprotivna od vasiteisto so los rezultat od priska ama sakase amniocenteza da napravam duri i mi zakaza na gak. Mi gi kaza posledicite sekako ama mi rece jas ke zakazam radi termin ama ti odlucuvas sama. I taa sama napravila za 2 dete bidejki bila nad 35 god. I da e prenatalniot test cuden mi rece pak ke moras amniocenteza ova bilo najtocen metod zato ti e dzabe da davas tolku pari. Sekako pojdov i remedika i sistina rekoja se e vo red nema potreba od amniocenteza ama pa privatni mi predlozija prenatalen. Ne napraviv. Gospod go dade, toj ke go cuva.
Ja idev po toj pamet, priskata za prvoto mi beše ista kako za vtoroto sega, togaš 32, sega 37, ehata skrininzite super, priskablow risk, detenceto mi e zdravo, pravo. Ne pravev togaš, nema ni sega
Жени не се оптеретувајте многу со тие тестови ?. Со син ми на 21 г кога го родив никакков тест не направив пред 8 г се роди здрав и прав све во најјдобар ред. Сега пакк бремена со близнаци душата ми ја извадија само земање крв глупости нудење на некои вакцини испитувања као ова мора тоа се дешава најчесто ао близнаци бла бла и кажав на матичната како е господ никој не е неправам ништо екстра недавам пари за ништо. Испитав и скриен шеќер овде прават ао 50гр глукоза испадна негативен иако ми велеше дека има шанси со близнаци да ми е покачен ... само Господ е еден верувајте и све ќе биде добро.
Јас имам железо сега последен пат 35.7 а пијам редовно премама дуо и магнезиум , ништо друго. гинекологот ми вика се е нормално дека сме 2 души сега, се надевам дека понатаму ќе се намали
Јас пијам прегнатол ама не сум бремена уште, матичната ми ги даде додека пробуваме да ги пијам, здравје после мислам други ќе ми даде. Евтини се помалце од 400 ден а швајцарски, баш ми ги пофалија повеќе луѓе
Дали има шанси за порано/предвремено раѓање ако положбата на бебето е ниска, во долниот дел од стомакот?
Јас денес пак .. вчера имав пролив денес кога станав е подобро кај и кај но сакам да прашам сега имам како здрвување и грчеви во кичма надолу накај тртката што е .. незнам од што вака дали можно е да е од вчера од проливот или ??
Ама таа е метилирана, така? Не сум бремена, ама и мене метилирана ми препишаа поради мутации, и јас пијам на now од 1000 мг.
Не сакаше да се покаже бебево кај матичната Така да и јас на несигурно и непотврдено не би да избрзувам. Инаку толку сум се разочарала од односот во Ремедика, се изнаплакав, главата тапан ми е. 3ч чекање за еден извештај за продолжување на боледување и дрзок однос од вработени таму. Толку лошо искуство денес, ни во државна болница ова не сум го доживеала. А лошо ми е, не сум спиена од главоболки јаки... 2,3 дена станувам ноќе со болка, станувам сабајле со болка... незнам како издржав од 9 до 12ч со маска плус во ходникот таму. Вака ли е и во Систина? Што станаа приватниве... Па не даваме малку пари бе жени, до крај ако и се пораѓам таму (што после денес и се мислам), па 3000, 4000 евра може ќе им оставам. И ваков однос? Па тешка работа ако ова продолжи вака, јас да останам таму... а докторот си е супер, ама овие другиве што се однесуваат како нивна да е болницата, незнам. За ова денес, поплака би пишала.
Јас сум бремена и од почеток ми ги дадоа прегнатол. Pregnatol Active се за прво тромесечие и беа супер, но веќе од второ тромесечие се пијат Pregnatol Multi i Pregnatol DHA и тие се нешто поскапи. Multi имаат одвратен вкус но сеуште несакам да ги сменам баш дека сите и на мене ми ги препорачаа