Ве молам за инфо дали знаете кои се индикациите за породување со индукција? Во кој случај се дава тоа? 38ма недела сум, утре на преглед...на минатиот ми спомна можно е да одиме со индукција ама не даде детали...рече на следен преглед. Фала ви
Првата бременост ја водев во странство и никој ниту еднаш не ми спомна преглед со прсти. Дури од ко ме примија во болница за пороѓај со провокации (40+3) мораше нели да направат неколку проверки ама тогаш ми беше сеедно, бебо секако требаше да излегува. Инаку ова е генералниот став и апсолутно имаш право да одбиеш ако не си комфорна со него
Освен надминување термин, колку што знам индуцираат за прееклампсија и гестациски дијабетес. Дали докторот/докторката ти спомна некаква причина?
Да, баш како стврднувања. Не се болни-болни и со тек на време исчезнуваат наместо да се интензивираат, за разлика од вистинските.
И јас така знам, плус ако се намалува плодова вода или не расте плодот. Ама се беше ок на контролата и затоа и сум збунка. И немам ништо од такви дијагнози. Мислев дека има и други причини за кои не сум во тек.
Јас бев поради гестациски дијабет. Гледам ти ги пишале другите дијагнози. Евентуално да не планира на одмор да оди докторот, па затоа да не може да чека до термин. На државно исто со провокацика се закажува кога врската ти е дежурна, па да те породи тој ден.
Јас имам 140х70см, душек требаше по мерка, јас најдов 130х70 во Бебе Хоум, и ставав ќебенце во последните 10см. Си ставав стандард постелнина бебешка во комбинација со чаршав од единечна постелнина по потреба. Го користевме до 4години кога земавме единечен кревет за ќерката, сега ќе го користам пак за второто дете. Да земеш специјално нестандардна димензија е малку зафркнато, буквално си отвараш работа. Мене ова ми е моето креветче од бебе (од 1990та), плус е поголемо од стандардното. Твоево е пократко а пошироко, ако го купуваш сега подобро земи си стандардно. Ако веќе го имаш, какво и да е ќе врши работа неколку години.
Jas se podrazbolev ubavo vo 13ta nedela i doktorkata mi dade danse prskam sprejce Proangy, bezbedno e za trudnici i deca i mi pomogna mnogu
Zenski mene me primija na patoloska Cair, imav bolki vo polovinata i dolniot del od stomakot a ctg ne pokazva. Radi gestaciskiot i termin pominat me primija vecerva pa utre ke vidat. Samo 3 cm otvorena. Nekoja so iskustvo utre davaat provokacii odma ili sledat nekolku dena?
Na patološka mene vo petok večerta me primija, vo nedela mi stavija provokacija nakaj 10 Ja pak imav bolki na ctg pokažuvaše ama ne gi čuvstvuvav mnogu 38+3 bev, znači 38+5 bidna
Мислам ќе те породат. Мене на патолошка во Чаир ме примија накај 18ч, без болки (7 дена надносено бебе, ама ради лошо цтг - лоши откуцаи на бебе), сабајлето за да примам провокации. Мислам не бев ич отворена тогаш. Во 21ч истиот ден (после 3ч на патолошка), добив болки на 1мин од нигде никаде, веднаш јаки до 100че Во 12ипол со рака ми го пукна водењакот докторот, во 6 сабајле си се породив. За примање провокации не дочекав Со лесно